ASKİ'den 'salgın hastalık' açıklaması: Suda sorun yok
Ankara Tabip Odası, Ankara’da son günlerde artan ishal vakalarına dikkat çekti. Şebeke suyu ve gıda analizlerinin paylaşılmasını istedi. ASKİ'den yapılan açıklamada ise "suda sorun yok" denildi.
Fotoğraf: Pixabay
Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara’da son günlerde sağlık kurumlarına ishal, kusma şikayetiyle başvuruların arttığını belirterek, özellikle kentin bazı bölgelerinde bu artışın daha fazla olduğunun ve kitlesel başvuruların gözlemlendiğini söyledi. ATO tarafından yapılan yazılı açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğü, ASKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 20 gün önce yaygın gastroenterit vakalara ilişkin yazdıkları yazıya ASKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden rutin analiz sonuçlarını bildirildiği ancak Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nden hiçbir cevap gelmediği belirtilerek, ishal vakalarındaki bu artışın su kaynaklı olup olmadığının bu yüzden öğrenilemediği ifade edildi.
İLGİLİ KURUMLARA ÇAĞRI
Artış kaydedilen ishal hastalığının nedeni, bu konuda hangi çalışmaların yapıldığı ve sonuçlarının ne olduğu açıklanması istenen açıklamada, ilgili kurumlardan “İshale neden olan etkenler nelerdir? Ankara genelinde ve özellikle merkez ilçelerdeki şebeke suyu ve gıda analizlerinin sonuçları nelerdir? Sağlık Bakanlığı şebeke suyu analiz sonuçlarını neden açıklamamaktadır? Musluktan akan suyun analiz sonuçları neden saklanmaktadır?” sorularına yanıt istendi.
ŞEHİR HASTANESİ’NİN SU VE GIDA HİJYENİ SORGULANMALI
Ankara’da Bilkent Şehir Hastanesi’nde 400 üzerinde personelin mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik gibi şikayetlerle acile başvurduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çalışanların bu şikâyetlerinin kaynağının yemek ya da su olabileceği şüphesi şehir hastanelerindeki gıda ve su hijyeninin sorgulanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ortaya çıkan salgının yemek ve/veya su kaynaklı olma ihtimali yüksektir” denildi. Tabip odasına “nörovirüs” tespit edildiğine dair bilgi geldiğini ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadığı belirtilen açıklamada, nörovirüs kaynaklı salgınların virüs ile bulaşmış su ve gıdalarla ortaya çıkabildiği ve sağlık kuruluşlarında en sık görülen salgınlardan olduğu ifade edildi.
BİNLERCE HASTA VE PERSONEL RİSK ALTINDA
Açıklamada, virüsün bulaşıcılığının yüksek olduğu, el-ağız temasının yanında insan ya da hayvan dışkısı ile kontamine olmuş sularla, yağış sonrası içme suyunun ve kuyu sularının kirlenmesi ile su yoluyla bulaşabildiği belirtildi. Bilkent Şehir Hastanesi’nde su ve gıda hijyeni ile ilgili sorunların olduğunun düşünüldüğü ve bunun 400’ün üzerinde sağlık personelinin hastalanmasına neden olduğu kaydedilen açıklamada, “Binlerce hasta, hasta yakını ve sağlık personeli risk altındadır. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kamu kurumları soru ve kuşkuları gidermedikçe ve gerekli müdahaleleri yapmadıkça kamu sağlığı tehdit altında kalmaya devam edecektir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
ASKİ AÇIKLAMA YAPTI: SUDA SORUN YOK
Ankara'da, sudan kaynaklı salgın hastalık olduğu yönündeki iddialar üzerine, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı. ASKİ tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, su numunelerindeki klor konsantrasyonunun 0,2 mg/L'nin üzerinde olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Genel Müdürlüğümüz ve Halk Sağlığı Kurumu tarafından 1000'in üzerinde noktadan alınan su numunelerindeki klor konsantrasyonu 0,2 mg/L'nin üzerindedir. Ankara'da, sudan kaynaklı salgın hastalık olduğu kesinlikle doğru değildir.Genel Müdürlüğümüz ve Halk Sağlığı Kurumu tarafından 1000'in üzerinde noktadan alınan su numunelerindeki klor konsantrasyonu 0,2 mg/L'nin üzerindedir. Suyumuz, Dünya ve Türk Kalite Standartlarına uygundur."
Öte yandan konuyla ilgili Twitter adresinden açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Ankara'da, sudan kaynaklı salgın hastalık olduğuna yönelik asılsız haberler yayılmıştır. Bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Gerekli açıklamayı ASKİ Genel Müdürlüğümüz yapmış bulunmaktadır" dedi. (DHA)