27 Eylül 2019 13:55

"1968: İsyan, Devrim, Özgürlük" kitabı tanıtıldı

İstanbul'da "1968: İsyan, Devrim, Özgürlük" kitabının tanıtımı yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan çıkan "1968: İsyan, Devrim, Özgürlük" kitabının tanıtımı yapıldı.

1968’in Türkiye'de ve dünyada etkisine odaklanan kitabın tanıtım etkinliği kapsamında Eminönü’deki Tarih Vakfında panel düzenlendi. Kitabı derleyen Ömer Turan’ın moderatörlüğünde yapılan panelde kitapta yazılarıyla yer alan Bülent Somay yurt dışında olduğu için Skype bağlantısıyla katılırken, Esin Paça Cengiz, Cemil Boyraz ve Çimen Günay Erkol konuşmacı olarak yer aldı.

"KAZANIMLAR KAYBEDİLDİ"

Kitabın yayımlanma süreci hakkında bilgi veren Ömer Turan Toplumsal Tarih’in mayıs 2018’de yayımlanan 1968 özel sayısının genişletilmiş halini okuyucuya sunduklarını belirtti. Turan, Dünya ve Türkiye’de ’68’de yaşananlara dair okura bir çerçeve sunmak istediklerini söyledi. Konuşmacılardan Bülent Somay ve Esin Paça Cengiz, ’68’in dünyadaki etkisine ilişkin sunum yaparken, Cemil Boyraz ve Çimen Günay Erol da Türkiye’deki yansımalarına dair sunumlar yaptılar.

’68’in kültürel birikimine vurgu yapan Bülent Somay, ’68’in önemli kazanımlar bıraktığını ifade etti. Bu kazanımları özellikle yaşam tarzı üzerinde üzerinden temellendiren Somay bunların bir bir kaybedildiğini belirtti.

ÖĞRENCİLERİN TALEPLERİ AYNI

Cemil Boyraz, Türkiye’de başta üniversite gençliği olmak üzere öğrenci gençliğin ’68’deki mücadelesi hakkında özet bir sunum yaptı. Boyraz, gençliğin talepleri için verdiği mücadelenin ilk yıllarında sağ ve sol görüşten öğrencilerin eğitim konusunda ortak hareket ettiğini dile getirdi. Boyraz, eğitim alanında bugün yaşanan sorunlarının ’68 döneminden çok farklı olmadığına da vurgu yaptı. Gençliğin siyasetten uzakta olmadığını aktaran Boyraz, gençliğin siyaset mekanizması içinde kendisini ifade etmesinde sıkıntı yaşadığını söyledi.

68 VE KADINLAR

Esin Paça Cengiz ’68’in dünya sinemasındaki etkisine ilişkin sunum yaptı. Fransa başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın farklı ülkelerindeki sinemaların birbirleriyle olan etkileşiminden söz etti. Sinema endüstrisine karşı verilen mücadeleyi ve izleyicinin sinemaya eleştirel bir gözle yaklaşmasını isteyen bir yaklaşımın söz konusu olduğunu anlatan Cengiz, bunun da kolektif bir çalışmayla yapılmak istendiğini söyledi.

Çimen Günay Erol Pınar Kür’ün “Yarın Yarın” adlı romanı üzerinden 1968’de kadınların durumuna ilişkin sunum yaptı. ’68’de kadınlara yönelik hem kadınların hem de erkekler arasında yapılan tartışmalar ve anlayışları üzerinden kesitler aktaran Erol, kadınların özgürlük meselesi konusunda ’68 hareketini gerekli bir tutumun geliştirmemesinden dolayı eleştirdi. Panel, soru-cevap bölümünün ardından sonra erdi. (İstanbulEVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Adana'da kadın cinayeti: 19 yaşındaki genç kadın öldürüldü

SONRAKİ HABER

Rize HDP Milletvekili Adayı Selda Karafazlı ile babasına saldıranlara ödül gibi ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa