EATON’da işçi kıyımı: Yaklaşık 300 kişi işten çıkarıldı
EATON’un Çerkezköy’de bulunan fabrikasında, yaklaşık 300 işçi daralma gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten atmaların süreceği söylenirken işçiler fabrika önünde direnişe başladı.
Fotoğraf: Evrensel
Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) petrokimya alanında faaliyet yürüten dünya tekeli EATON’dan daralma gerekçesiyle geçtiğimiz hafta pazartesi günü başlayan işten çıkarmalar bir haftada 300’ü buldu. Şu an işçi sayısının 1800’lere düştüğü fabrikada işten atılmaların devam edileceği söyleniyor. Yıl sonuna kadar işten çıkanların sayısının 700’ü bulacağını belirten işçiler fabrika yönetiminin gerekçesini ise gerçekçi bulmuyor.
"BASKILARA RAĞMEN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"
İşten atılan işçilerin bir kısmı ise fabrika önünde beklemeye başladı. Önümüzdeki günlerde çadır kuracaklarını belirten işçiler mücadelelerinde kararlı olduklarını söylüyor. Fabrika önünde bekleyişleri sırasında emniyet görevlilerinin ve fabrika yönetiminin baskıları ile karşılaştıklarını belirten işçiler, “Biz burada beklemeye başlayınca hemen polis geldi. GBT taraması yaparak bizlere gözdağı vermeye çalıştı. İçeride çalışan arkadaşlar iş giriş ve çıkışlarında yanımıza geldiklerinde, selam verdiklerinde ‘Onlar solcu, bozguncu. Sizin ne işiniz var orada’ diyerek desteği kesmeye çalışıyorlar. Ama başaramayacaklar. Biz mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Şimdiye kadar sürekli fazla mesai yaparak çalıştıklarını dile getiren işçilerden Bahattin Yalçın, “Şu an bile bazı bölümler 12 saat çalışıyor. Depolar dolmuş durumda. İçeride yüzlerce sözleşmeli işçi çalışıyor. Bunların sözleşmesi yakında dolacak. Ama yıllardır buraya emek vermiş bizleri kışa girdiğimiz bugünlerde bir çırpıda işten atıyorlar” diye konuştu.
Fabrikanın her sene üretimde de ciroda da büyüdüğünü belirten Yalçın, “2017 yılında hidrolik bölümü bir günde 110 bin metre üretim yaparken şimdi 200 bin metre üretim yapıyor. Hortum fiyatlarına yüzde 300 zam yaptı. Üretiminin neredeyse tamamı ihraç ediliyor. Dövizdeki her artıştan da faydalanıyor. Buranın daralmaya gitme gerekçesine inanmıyoruz. Kârdan yaptığı zararı bize niye paylaşalım” dedi.
"RAPORLU İŞÇİ BİLE İŞTEN ÇIKARILDI"
İşçiler yüksek basınçlı hortumların üretildiği EATON’da iş kazaları ve meslek hastalıklarının da eksik olmadığını ifade ediyor. Bir arkadaşlarının çalışma ortamından dolayı kanser tedavisi gördüğünü belirten Bahattin Yalçın, “Çalıştığımız ortam sürekli tozlu. Petrokimya hammaddesi ile çalıştığımız için ortamda oluşan tozu teneffüs ediyoruz. Havalandırma sistemi yetersiz. Koruyucu maske bile vermiyorlar. Bu ise birçok arkadaşımızın hastalanmasına neden oluyor” diye konuştu.
Yalçın, “Ben dört parmak çapında hortumları sarıyorum. Sürekli sekiz saat boyunca elimde 70 kilo hortum oluyor. Bu ağır çalışma koşulları bel fıtığına neden oluyor. Neredeyse bel fıtığı olmayan işçi kalmadı. 70 gün raporlu arkadaşımızı bile fabrikaya çağırıp işten attılar” dedi.
"KİŞİLER DEĞİŞTİ AMA ANLAYIŞ DEĞİŞMEMİŞ"
Fabrikada uzun yıllar Petrol-İş Sendikası örgütlü. İşten atılmaların ne iş yasasına ne de toplusözleşme maddelerine göre yapıldığını söyleyen işçiler, atılan işçilerin şu an mevcut şubeye muhalif olduklarının bilindiğini söylüyor. Bahattin Yalçın, “Bir arkadaşımızla birlikte temsilci seçimlerinde şube adaylarının karşısına aday olarak çıkmıştık. Şube kongresinde de aday olmayı düşünüyorduk. Atılmamızda bunu etkisinin olduğunu düşünüyorum” dedi. İşten atıldıktan sonra fabrika önünde beklemelerine rağmen şubeden kimsenin gelmediğini aktaran Yalçın şöyle devam etti: “Temsilciler ise karşıt çalışma yürütüyor. Konuyu genel merkeze aktardık ama bize önce şube ile işinizi halledin, olmazsa biz devreye gireriz diyorlar. Merkez yönetimi değişti. Biz de umutlanmıştık. Ama anlayışın değişmediğini görüyoruz. Sendika işverenle böyle ilişkilerle giderse Deva İlaç’ın durumuna düşer. Orada da yetkiyi kaybetmişti.”