İHD Adana Şubesi, kayyum protestolarının yasaklanmasına ilişkin rapor hazırladı
İHD Adana Şubesi, kayyum hukuksuzluğunun ifade özgürlüğüne yönelen yasaklarla devam ettiğine dikkat çekti; AİHM kararlarını hatırlattı.
Fotoğraf: Evrensel
Adana’da 43 gündür devam eden kayyumları protesto yasağına dair rapor hazırlayan İHD Adana Şubesi, HDP’li Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumların yasal dayanaktan yoksun olduğunu belirterek hukuksuzluğun ifade özgürlüğü ve siyaset yapma hakkına yönelen yasaklarla devam ettiğine dikkat çekti.
İHD Şube Binası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, yasaklama kararında belirtilen gerekçelerin hiçbirinin somut dayanakları ve delilleri bulunmadığını belirterek “Örneğin; yapılacak basın açıklamaları veya etkinliklerin kamu düzenini bozacağı veya temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracağına, trafik güvenliğini tehlikeye düşüreceğine dair alınan herhangi bir istihbari bilgi, belge bulunmamaktadır” dedi.
YASAKLANAN EYLEMLER BARIŞÇIL EYLEMLER
Yasaklanan eylemlerin barışçıl eylemler olduğuna dikkat çeken Öngör, tüm parklar ve meydanlar demir bariyerlerle insan trafiğine kapatılarak barışçıl eylemlerin engellendiğini ifade etti. İdari yasağın olmadığı 19 Ağustos tarihinde dahi HDP İl binasının özellikle abluka altına alındığını hatırlatan Öngör, “Bu hukuka aykırı yasaklama ve engelleme daha sonradan Adana Valiliğinin resmi yasaklama kararı gerekçe gösterilerek, haksız kayyum atamalarına karşı yapılacak basın açıklamaları ve etkinlikler tamamen yasaklanmıştır. Belirttiğimiz yasak halen devam etmektedir. Adana İdare Mahkemesi’nde ‘Yürütmeyi Durdurma’ talepli dava açtık. Ancak; bugüne kadar bu konuda herhangi bir karar verilmemiştir” dedi.
BARIŞÇIL GÖSTERİ HAKKINDA AİHM KARARI VAR
22 Ağustos’ta 5 ocak meydanına giden ve basın açıklamasına katılmak isteyen vatandaşlara kabahatler kanununa göre 6 bin 40 lira para cezası verildiğini dile getiren Öngör, “Bugüne kadar toplam 15 kişiye kabahatler kanunu uyarınca kesilen para cezaları tebliğ edilmiş ve bu para cezalarına karşı itirazlar yapılarak hukuki süreç başlatılmıştır. AİHM’in Akarsubaşı, Türkiye kararında; Kamuya açık bir yerde yapılan her türlü gösteri, günlük hayatın akışında belli bir karışıklığa sebep olabilecek ve düşmanca tepkilere yol açabilecek nitelikte olsa bile, bu durum, tek başına, toplantı özgürlüğünün ihlal edilmesini haklı göstermemektedir” denilmektedir. (Adana/EVRENSEL)