01 Ekim 2019 09:42

Somalı madenciler yasağa rağmen hakları için yürüyüşte kararlı

Tazminat ve emeklilik hakları gasbedilen Somalı maden işçileri, kaymakamlığın yasaklama kararına rağmen Ankara yürüyüşünde kararlı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Manisa

5 yıldır tazminat ve emeklilik hakları gasbedilen Soma Kömürleri AŞ çalışanı işçilerin Soma’dan Ankara’ya yapacakları yürüyüş Soma Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasına Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin itiraz etti. Çetin yürüyüşü yapacaklarını dile getirdi.

Soma’da 2014 yılında Eynez maden ocağında 301 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından Soma Kömürleri AŞ tarafından işten atılan 2 bin 831 işçi ile 2017’den sonra emekli olan işçilerin tazminat ve emeklilik hakları için mücadelesi sürüyor. Maden işçileri hakları için Ankara’ya yürüme kararı alırken Soma Kaymakamlığı tarafından yürüyüş yasaklandı. Konuyla ilişkin Evrensel’e konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ise “Bu yasağa itiraz ediyoruz. Bedeli ne olursa olsun 5 Ekim’de Ankara için yola çıkacağız” dedi.

“Kendi hakları için mücadele eden yüzlerce arkadaşımız devletin ve sarı sendikaların oyunu ile yıllardır geçiştiriliyor. Tazminatlarımızı istiyoruz diyen işçilerin hakları gasbediliyor. Sendikamıza gelen işçi arkadaşlarımıza mahkemeleri kazanmanıza rağmen halen devam eden bu hukuksuzluğa karşı toplumsal olarak hareket edilmesi gerektiğini söylüyoruz” diye konuşan Çetin, madencilerin hak mücadelesinin yanında olduklarını ve yürüyüşü desteklerini söyledi.

‘SEÇİM PROPAGANDASI HALİNE ÇEVİRDİLER’

Tazminatları için imza kampanyaları düzenleyen, TKİ’ye dilekçeler yollayan madencilerin karşılarında muhatap bulamayınca yürüyüş kararı aldıklarını belirten Çetin, “Erdoğan, üç kez Manisa’ya geldi, her geldiğinde de taksit taksit ödeme yapıldı. Ancak işçiler olarak artık hakkımız olanı almak istiyoruz. Seçim propagandası haline dönen tazminatlarımız seçimden seçime parça parça ödendi. Bizler bunun tamamını istiyoruz” dedi.

İşçilerin tazminatlarını alana kadar mücadele edeceklerini ifade eden Çetin, “Duyarlı olan herkesi de Soma’ya davet ediyoruz. Onlar AKP’ye oy vermişti, diye düşünmesinler. Bu sınıf mücadelesidir, işçilerin hakları için ortak mücadele şart. Bizler bu yasağa karşı bir üst mahkemeye başvuracağız ve ne olursa olsun yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Sembolik olarak 301 kilometre yürüyeceklerini dile getiren Çetin, 55 madencinin yürüyüşü gerçekleştireceğini ve kendilerinin de destek vereceğini yineledi.

Yürüyüş güzergahı ise, Bakır, Akhisar, Salihli, Uşak, Afyon, Bayat, Sivrihisar, Polatlı ve Ankara olarak belirlendi.

ÖNCEKİ HABER

Olay Medya, kapanma kararını erteledi

SONRAKİ HABER

Demiryol-İş İzmir Şubesi yeni yönetimini seçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa