02 Ekim 2019 05:16
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2019 11:48

CHP ve HDP’den yüzde 40 tepkisi: "Erken seçime mecbur kalırsam" hazırlığı

Cumhurbaşkanı seçilme oranının değişmesi tartışmalarını sorduğumuz CHP ve HDP yöneticileri, revize girişiminin hükümetin kendisini kurtarma çabası olduğunu dile getirdi.

Fotoğraf: Can Erok/DHA

Paylaş

Meltem AKYOL
Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul

Cumhurbaşkanı seçilme oranının yüzde 50+1 oydan “yüzde 40’a indirilmesi” önerisine muhalefetten cevap geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Yargıyı ve Cumhurbaşkanlığı sistemine revize etme girişimi kendilerini kurtarma çabasıdır” tespitini yaparken, HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, “Revizyona değil, özgürlükçü, eşitlikçi bir anayasa tartışması yürütme ihtiyacı var” dedi.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezinin yayımladığı rapor, “50+1 barajı tartışması bu yüzden mi?​” sorusunu gündeme getirdi. 6 farklı anket şirketinin verilerinin ortalamasına göre Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 50’nin altına düştü. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunu sıfır hatayla bilen Avrasya şirketine göre, AKP’nin oy oranını yüzde 29.9!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Yüzde 50 artı bir oy aldınız mı bu iş bitmiştir” dediği Cumhurbaşkanlığı seçimi için alınması gereken oy oranı ile ilgili konuşan AKP’li eski Bakan Faruk Çelik, “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formülü Türkiye’yi yorar” dedi.

Tartışmalara ilişkin konuşan Erdoğan ise “Bir yıl önce millete götürdüğümüz ve milletin onay verdiği yeni yönetim sistemini tekrar gündeme getirmek asıl milleti o yorar” dedi ama muhalefetin gündeme getirmesi halinde bunu konuşabileceklerini de sözlerine ekledi.

Açıklamaları Evrensel'e değerlendiren CHP ve HDP temsilcileri ise tepkili.

ÖZKOÇ: MUHALEFET DEDİĞİ MHP Mİ?

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “muhalefet 50+1 barajını yüzde 40’a indirmeyi önerirse konuşuruz” sözlerine yanıt vermekle başladı.

“Hangi muhalefetten bahsediyorlar” diye soran Özkoç, “Kendisi yeri geldiği zaman MHP’yi muhalefet olarak görüyor. Ve ona tetikçilik yaptırıyor. Erken seçim konuları ve diğer konuları ona söyletiyor. MHP mi muhalefet dediği” dedi.

CHP olarak ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi nasıl revize edilir’ diye bakmadıklarını belirten Özkoç, “Cumhurbaşkanlığı sistemi bu ülkeden nasıl kaldırılır, tekrar demokratik parlamenter sistem ne zaman gelir diye bakıyoruz” dedi. İktidarın tek gündeminin bir dahaki seçimlerde tekrar iktidara gelmek olduğunu vurgulayan Özkoç, “Milleti halkı düşündükleri yok, onların sorunlarını düşündükleri yok. Tek dertleri bir kez daha seçilmeyi garantilemek” ifadelerini kullandı.

KENDİLERİNE YENİ ÇIKIŞ YOLLARI ARIYORLAR

“İktidarın sıkıntısı ülkeyi yönetememek” diyen Özkoç, daha önce de erken seçim yok dediklerini ama MHP’nin söylemesiyle erken seçimi gündeme getirdiklerini hatırlattı. Erken seçimin zamanını bilemediklerine dikkat çeken Özkoç, “Onların dayanma gücüyle ilgili bu” dedi ve “Kendi dayanma güçlerine göre hareket ediyorlar” diyen Özkoç, CHP’nin anayasa ile ilgili görüşlerinin çok net olduğunu ifade etti. “Darbe hukukundan arındırılmış bir anayasa istiyoruz, güçler ayrılığının daha da güçlendirildiği bir anayasa istiyoruz. CHP olarak bunun için alternatif bir anayasa hazırlığı içerisindeyiz” diye vurguladı. “CHP ciddi bir anayasa alternatifiyle ilgili Kaboğlu’nun başkanlığında önümüzdeki hafta bir açıklama yapacak” diyen Özkoç, bu anayasayı değiştirmeden yargı reformunun olamayacağını belirtti.

DARBE HUKUKUNDA ARINDIRILMIŞ BİR ANAYASA

Cumhurbaşkanlığı sisteminin revize edilmesini yargı paketiyle birlikte değerlendiren Özkoç, “Dün sen olağan şüpheli diye içeri alabilirdim diyorsun, şimdi delile dayandırıyorsun. Cumhurbaşkanlığına hakaretti iki mahkemede çözüyordun, şimdi Yargıtay yolunu açıyorsun. Türkiye’nin Anayasa gündemini tamamlayacak, onu meşru bir anayasa haline getirecek adımlar değil, tamamen oyalama taktikleri, tamamen insanlara mavi boncuk dağıtma taktikleri” dedi.

MHP ile iktidarın geldikleri sıkıntılı noktaya işaret eden Özkoç, “Hangi suçlulara nasıl yaklaşım göstereceğiz bunun pazarlığı yapılabilir mi” diye sordu.

Engin Özkoç son olarak “Türkiye Cumhuriyeti iktidarı ilk önce parlamentosuyla birlikte ciddi bir anayasayı gündeme getirmelidir. Ve bu anayasa darbe hukukundan arındırılmış, güçler ayrılığına dayalı bir anayasa olmalıdır” diye vurguladı.

SEYİT TORUN: DEĞİŞECEKSE CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ'Nİ DEĞİŞTİRELİM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ise tartışmalara ilişkin, "Bir devlet, ülke yönetiyorsunuz. Ülke yönetmek, devlet yönetmek ciddi iştir, büyük bir sorumluluktur. 'Olmadı hadi bir daha düzeltelim.' Bu yap bozla olacak şeyler değil" dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Torun "Eğer değişicekse Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni değiştirelim. Söylediğimiz; o geçmişteki sistem değil. Onun da eksiklikleri vardı, hataları vardı. Bunu konuşabiliriz. Bu konuşmadan, tartışmadan bu milletin önüne dayatma ile getirilen ve kabul ettirilen bir yasa. Ama biz demiyoruz ki geçmişteki gibi aynı parlamenter sistem gelsin. Parlamenter sistem güçlendirilir, eksiklikleri giderilir. Birinci sınıf demokrasinin işlemesi adına, hukukun daha güçlü olması adına, özgürlüğün daha yetkin olması adına bir değerlendirme yapılır" dedi.

MİTHAT SANCAR: AKP’NİN ASIL NİYETİ SIR DEĞİL

Evrensel’e konuşan HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “muhalefet 50+1 barajını yüzde 40’a indirmeyi önerirse konuşuruz” sözlerine yanıt erdi. Sancar, muhalefetin böyle bir girişiminin olmayacağını belirterek, “Çok büyük ihtimalle iktidar çevreleri bunu toplumda yani çeşitli farklı kesimlerde tartıştırmak için kendileri yönlendiriyorlar. Bizim bu tartışmada herhangi bir şekilde yer almamız, buna destek vermemiz söz konusu değil” dedi.

“2016’da yüzde 50+1’i uzun yıllar iktidarda kalabilecekleri hesabıyla Anayasaya koydular” diyen Sancar şimdi ise düşen destek sebebiyle böyle bir tartışma başlattıklarını belirterek “Bu tartışmadaki asıl niyet çok da sır değil” dedi.

İktidarın anayasa meselesini kendi varlığını korumanın bir oyunu olarak kurguladığını vurgulayan Sancar, “Kimsenin o oyuna geleceğini, bu manevralara kanacağını sanmıyorum. İhtimal de vermiyorum” ifadelerini kullandı.

"ERKEN SEÇİME MECBUR KALIRSAM HAZIRLIĞI"

Tartışmaların erken seçim hazırlığı olarak yorumlanıp yorumlanamayacağını sorduğumuz Sancar, “Erken seçimin iktidar tarafından gündeme getirilmesi pek mümkün görülmüyor.  Ama İktidar uzun süre yönetemeyeceğini seziyor. Hiçbir soruna çözüm üretemiyorlar, Türkiye’de bütün alanlarda krizler yaşanıyor ve bu krizler derinleşiyor. Böyle bir tabloda bir iktidarın uzun süre yönetmesinin kolay değil. İktidar bir erken seçime mecbur kalma ihtimalinden kaygı duyuyor. Bundan dolayı telaş ve panik yapıyorlart. Böyle bir erken seçimle karşı karşıya kalınca kendisini iktidarda tutacak oyunları kurguluyor” yanıtını verdi.

“ÇÖZÜM DEMOKRATİK BİR ANAYASA’DA”

Türkiye’nin gündemindeki asıl sorunun baskıcı, yasakçı, ayrımcı iktidarın değiştirilmesi olduğunu belirten Sancar, bu zihniyet değişince yeni bir anayasa sürecinin çok daha somut olarak gündeme geleceğini vurguladı. Sancar, “Biz şu anda yeni anayasa ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin iktidarın kendi çıkarlarına hizmet edecek bu tür Anayasa oyunlarına ihtiyacı yok. Gerçekten demokratik süreçte özgürlükçü, eşitlikçi bir anayasa tartışması yürütme ihtiyacı var toplumun” diye konuştu.

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında Küçükçekmece Alevi Dernekleri Federasyonu’nu ziyaret ettiklerini belirten Sancar, “Bizim asıl hedefimiz Türkiye’de demokrasiden, özgürlükten ve eşit yurttaşlıktan yana olan ve samimi derdi olan bütün kesimlerin bir araya gelmesini sağlamaktır. Birlikte demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi bir anayasanın yolunu inşa etmek istiyoruz. Bunu ancak Türkiye toplumunun en geniş kesimlerin katılımıyla inşa edebiliriz. İktidar hesaplarına ve çıkar oyunlarına alet edilmiş bir anayasa tartışmasında yer almayız. Böyle bir tartışmayı da gündeme taşımanın hangi hesaplara dayandığını her yerde anlatacağız” ifadelerini kullandı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Johnson & Johnson, Ohio'daki opioid davasında 20,4 milyon dolar tazminat ödeyecek

SONRAKİ HABER

Yavuz Sultan Selim Köprüsü için verilen araç garantisinin 3'te 1'ine bile ulaşılamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa