21 Ekim 2012 17:48

Sözleşme taslağını işçiler oluşturuyor

Nedim Üçüncü / İsmail Gerçek

İZENERJİ işçilerinden bir ay sonra başlayacak olan Genel-İş 1 ve 3 No’lu şubelerin örgütlü olduğu İZELMAN TİS’i de düşünüldüğünde toplam 10 bin dolayında işçiyi ilgilendiren bir süreç kapıda.    

Birçok sendikada, işçilerin taslak hazırlama toplantıları ile taleplerini kendilerinin belirlemesi bir yana, anlaşmaya varılmış sözleşmelerden bile haberdar olmadığı düşünüldüğünde İZENERJİ işçilerinin sözleşme sürecine yönelik hazırlığı ve sendika şubesinin sözleşme sürecini ele alışı sendika içi demokrasi, işçi iradesi bakımından da önemli bir örnek teşkil ediyor.
Farklı bölgelerden işçilere ve işyeri komitesi üyelerine hazırlıklarını ve taleplerini sorduk.

SÖZLEŞME DÖNEMİ İLE SINIRLI KALMAYACAK

İşyeri Komite Üyesi İsmail Benler, Soğukkuyu park ve bahçelerde 36 işçi çalıştığını belirterek,  neden komite kurulması gerektiğini tartışarak 4 kişiyi komiteye seçtiklerini anlattı. Park ve bahçelerde 70 işçinin bu şekilde alanlarını temsilen komiteye seçildiğini belirten Benler,  “İZSU’da çalışan İZENERJİ işçileri de komitelerini oluşturdu. ESHOT ve Fen İşleri’nde de oluşturulması gerekiyor. Bu komiteler sözleşme dönemi ile sınırlı kalmayacak, sürekli olacak” dedi. Önceki dönem imzalanmış toplusözleşme taslağı üzerine tartışıp eksiklikleri ve taleplerini belirlediklerini belirten Benler, “Bu talepler genel komite toplantısında ortaklaştırıldı. Şube yönetimi ve temsilciler kurulu bu önerileri birleştirip taslak haline getiriyor. Son şekli verildiğinde, bir örneği sendika genel merkezine gönderilirken bütün bölgelerde de işçilere dağıtılacak. Sürecin her aşamasını komiteler olarak izleyip işçilerle paylaşacağız” dedi.

GÖRÜŞMELER AÇIKLIKLA PAYLAŞILMALI

Yine Soğukkuyu’dan Binali Polat, toplusözleşmenin tabanda işçiler arasında tartışılarak hazırlanmasının kongre kararları olduğunu belirterek, en önemli sorunlarının, eşit işe eşit ücret sorunu ve kazanılmış haklarını hedefleyen esnek çalışma dayatmaları olduğunu dile getirdi. İyi bir sözleşme için yalnız kendi sözleşme sürecini iyi örgütlemenin de yeterli olmadığına dikkat çeken Polat, “Asgari ücretle çalışan binlerce örgütsüz işçi var ve asgari ücretin insanca yaşanacak düzeye çıkarılması ve asgari ücretten vergi alınmaması için sendikalar ciddi mücadele etmeli yoksa iyi sözleşmeler imzalamak olanaklı olmaz” dedi.

Erdoğan Dumluoğlu, daha önceki sözleşmede işverenin istediğinin olduğunu belirterek, “Bu sözleşmede beklentilerimiz büyük. Taslak elimizde ve bu taslağın sonuna kadar arkasındayız. Bu sözleşmede yüzde 40 ücret artışı bekliyoruz. Çünkü yapılan zamlar bizi çok kötü etkiledi” dedi.

ONAYIMIZ OLMADAN İMZALANMAMALI

Rıza Yıldız da, iş elbiselerinin çalışmayı zorlaştırdığını, iki yıldır eldiven sıkıntısı olduğunu dile getirdi. Yıldız, “Aynı iş kolunda çalıştığımız işçiler içerisinde en zor şartlarda biz çalışıyoruz. Diğer işçilerin aldığı ücretler de, doğum, ölüm izinleri, eğitim yardımları hepsi bizden yüksek ve arada uçurum var. Sosyal yardımları çıkarırsak asgari ücret alıyoruz. Bu farklara bir de hükümetin yaptığı zamlar eklenince hiç geçinemiyoruz. Neredeyse 2016 yılına kadar olan maaşların büyük kısmı bankalara gidecek” dedi. Yıldız, “Geçen sefer genel merkez toplusözleşmeyi imzaladıktan sonra haberimiz oldu. İşçinin onayı alınmadan sözleşmenin imzalanmasını istemiyoruz. Şubemiz doğru şeyler yaptığı müddetçe sonuna kadar arkasındayız” dedi.


ÜCRETLER ARASINDA YÜZDE 50 FARK VAR

Erkan Barındık: Sendikada isteklerimiz soruluyor. Binamızda toplanıp taleplerimizi sıralıyor ve yazıyoruz. Bunun sonucunda talepler ortaklaştı. İZELMAN işçileriyle aynı işi yapmamıza rağmen maaş ve ücretlerimizde yüzde elliye yakın fark var.

Bahri Köse: Bizi İZELMAN işçileriyle aynı seviyeye getireceklerine söz verdiler. Sözlerini tutmalarını istiyoruz. Yılda her biri bir maaş tutarında olmak üzere asgari 3, azami 4 ikramiye istiyoruz. Sosyal yardımlar, gıda yardımı, giysi, alışveriş çeki gibi taleplerimiz var. Ayrıca işten çıkarmayı zorlaştıran ihbar tazminatının iki katına çıkarılmasını istiyoruz.

Hüseyin Kaban: Toplusözleşme taslağı için, İZELMAN, MERBEL, İZENERJİ sözleşmelerini baz aldık. Üç sözleşme ve farklı olan taleplerimizle karşılaştırmalı olarak anket düzenledik. Bu anket sonucunda Huzurevi ve ona bağlı işçilerin sözleşme taslağı ortaya çıktı.


TÜM SOSYAL HAKLAR EŞITLENMELİ

Hasanağa Bahçesi parkında çalışan, isimlerinin yazılmasını istemeyen 4 işçi süreci şöyle anlatıyor, “Temsilcilik oluşunca işçiler sendikaya uğramaz oldu. Tartışmalar kesildi, gelişmeler durdu. Temsilciler, patronun yapması gereken işleri yapmaya başladılar. Maaş bordrosu, elbise dağıtan kişilere dönüştüler. İşçi komitelerine işlerlik kazandırmak gerekir. Yoksa komitelerin olması bir şey ifade etmez. Sendika işçilere eğitim yaptırmıyor. İşçiler bilinçsiz. Seçilmiş belli kişilere eğitim yaptırılıyor. Bunun da diğer işçilere bir faydası olmuyor. Sözleşme yapmak yetmiyor. Önemli olan sözleşmede yazılanların uygulanması, hayata geçirilmesidir. Örneğin, “Bir işçi başka işyerinde üç aydan fazla çalıştırılamaz” maddesi ihlal edildi. Bir yıldan fazladır başka işyerlerinde çalıştırılan kimi arkadaşlarımız, henüz kendi işyerlerine dönmedi. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et