BES: Yargı paketinde sosyal çalışma görevlileri aleyhine düzenlemeler var
Büro Emekçileri Sendikası, iktidarın "reform" diye sunduğu yargı paketinde sosyal çalışma görevlilerinin haklarını geriye götüren ve angaryayı artıran düzenlemeler olduğunu açıkladı.
Logo: Büro Emekçileri Sendikası
Büro Emekçileri Sendikası (BES), yaptığı açıklamayla yargı paketinde Aile ve Çocuk Mahkemelerinde görev yapan sosyal çalışma görevlilerinin haklarını geriye götüren ve angaryayı artıran düzenlemeler olduğunu ifade etti. Değişikliğin yargı paketi dışına çıkarılmasını isteyen BES, yasalaşması halinde konuyu yargıya taşıyacağını belirtti.
BES Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, pakette, çalışma koşulları nedeniyle zaten mesleklerinin gereğini yerine getirmekte zorlanan sosyal çalışma görevlilerinin haklarını geriye götüren ve angaryayı artıran, ekonomik ve özlük haklarında ise hiçbir iyileştirme içermeyen düzenlemeler yer aldığını ifade edildi. Sosyal çalışma görevlilerinin Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı personeli olarak taşrada her mahkemeye ayrı ayrı atandığı belirtilerek, “Yeni yasa tasarısında yasalardaki her mahkemeye ayrı ayrı atama yapılmasına dair hükümler kaldırılmaktadır. Bunun yerine adliyelere atama yapılarak tüm mahkeme ve savcılıklarda idarenin tasarrufuna göre görevlendirilebilir bir duruma dönüştürülmektedir” denildi.
ANGARYA ARTIYOR
Açıklamada yapılması düşünülen değişiklik ile Aile Mahkemelerinde görevli uzmanların aile hukukunu ilgilendiren konulara ek olarak Sulh Hukuk Mahkemelerinde vesayet dosyalarında ve bütün hukuk mahkemelerinde aile ve çocuk uzmanlığı gerektiren tüm dosyalar ile ceza mahkemelerinde ve soruşturma aşamalarında mağdur dinlemelerinde görev almasının tasarlandığı belirtildi. Yargılama sırasından gönüllülük esasına göre bilirkişi olarak hakimin takdiriyle belli bir ücret karşılığı yapılan bütün işlerin sosyal çalışma görevlilerinin asli görevi haline getirildiği belirtilerek, bütün bu işlerin mevcut uzman sayısıyla asli görev olarak yürütülmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. Açıklamada, “Oysa, Adalet Bakanlığı tarafından yeni uzmanların atanması ve başsavcılıklar bünyesinde açılacak bir büroyla Mağdur Hakları kapsamında verilmek istenen bütün hizmetler kolaylıkla karşılanabilecektir. Şimdiye kadar oturmuş olan uzman mahkeme statüsünün bozulmasına gerek olmadığı açıktır” dedildi.
"MAĞDURLARIN HAKLARININ KORUNMASINA DA HİZMET ETMEZ"
Sosyal çalışma görevlilerinin, adli sistemde çocuk ve kadınlara yönelik şiddetin ve istismarı arttığı bir dönemde mağdurlarla çalışarak ilişki kuran en insani hizmet grubu olduğu vurgulanan açıklamada, yapılmak istenen değişikliklerin mağdur haklarının korunmasına hizmet etmeyeceği de vurgulandı.
"DEĞİŞİKLİK YARGI PAKETİ’NDEN ÇIKARILSIN"
Yargı Reform Paketi’nde uzmanların atanma ve görev tanımlarının değiştirilmesine yönelik değişikliklerin kapsam dışına çıkarılması istenen açıklamada, mahkeme uzmanlarının hukuki statülerinin güçlendirilmesi, özel hizmet tazminatlarında artış sağlanması, sosyal çalışma görevlisinin ödeneğine taban aylığının eklenerek ödenek miktarının artırılması ve bunun Aile Mahkemesi’nde görev yapan tüm uzmanları kapsaması yönünde düzenleme yapılması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, tasarının bu şekilde yasalaşması halinde sosyal çalışma görevlilerinin aleyhine olan hükümlerin iptali için konunın yargıya taşınacağı ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)