03 Ekim 2019 04:52

Almanya’da binlerce çelik işçisi işsizlik tehdidine karşı mücadele başlattı

Çelik vergileri ve tekeller arası rekabet doğrudan çelik işçilerini etkiliyor. Almanya’da binlerce işçinin işten atılması hazırlığına karşı son bir haftada birçok işçi eylemi gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Saarbrücken

Almanya’nın küçük ama en önemli eyaletleri arasında yer alan ve çelik endüstrisinde bir numara olan Saarland eyaletinde işçiler günlerdir işten atmalara karşı yoğun bir çalışma içindeler. Zira tekellerin (Çin, ABD, Japonya, Almanya menşeli) çelik pazarına hakim olma mücadelesi doğrudan işçileri vuruyor.

Eyaletteki farklı fabrikalarda toplam 2 bin 500 işçinin tasarruf adı altında çıkış verileceği belirtiliyor. Yirmi, otuz yıldır aynı fabrikada çalışmış işçilerin bir anda kapı dışı atılması gündemde. Binlerce işçinin çalıştığı bu alanda IG Metal sendikası birçok işyeri toplantısı gerçekleştirdi. Toplantılarda ortaya çıkan tablo, işçilerin büyük bir tepki ve öfke içinde olduklarına ve bunun için de sendikalarını harekete geçmeye zorladıklarına işaret ediyor.

“İŞİMİZ VE GELECEĞİMİZ İÇİN DİRENECEĞİZ”

Eyaletteki ilk eylem 30 Eylül Pazartesi günü Dillingen’de gerçekleşti. Eyaletin 22 bin nüfuslu bu küçük şehrinde dünyaca ünlü ve üç yüz yıllık tarihi olan Dillinger Hütte Çelik Fabrikalarında işçiler iş bıraktı. Stahl-Holding-Saar (SHS) isimli çelik tekeli çalışanı işçiler öğlen iş bırakarak şehir merkezine yürüdüler. Yürüyüşe 2 bin 500 işçi katılarak işten atmalara karşı sessiz kalmayacaklarını gösterdi.

Demir-Çelik işçilerinin yoğun yaşadığı bölgede yapılan her eylem diğerini tetikliyor. Çelik işçileri ertesi gün de (1 Ekim Salı) bu kez Völklingen’de sendikalarının çağrısıyla iş bırakıp üç koldan şehir merkezine yürüyüş gerçekleştirdi. Bu kez 5 binden fazla işçinin katıldığı yürüyüşte işçilerin öfke ve kararlılığı dikkat çekti. Yürüyüş kolunun geçtiği her yerde izleyenler alkışlarla işçilerin yanında olduklarını belirtti.

“KİMSENİN ÇIKIŞI VERİLMESİN”

Üçüncü eylem ise dün eyalet başkenti Saarbrücken’de parlamento binası girişinde yapıldı. Günlerdir hareketli olan işçiler saat 14.00’ten itibaren ellerinde bayrak ve pankartları ile parlamento önünde toplanmaya başladı.

Eyaletin dört bir yanından başkente gelen işçiler tekellerin işten atma planlarına karşı protesto gösterisi gerçekleştirdi. En ağır bölümlerde çalışan çelik işçilerini temsilen mitingin en önünde özel elbiseli işçiler saf tuttu. Çelik endüstrisinin “ipini çeken” sembolik idam sehpası işçiler tarafında parlamento binası önüne kuruldu. Islıklar ve yakılan işaret fişekleri ile işçiler tepkilerini gösterdiler. Yapılan konuşmaların neredeyse tamamında tekeller arası rekabete dikkat çekildi ve hükümetin bir an önce soruna çözüm bulması talep edildi.

SENDİKA SPD’DEN YARDIM BEKLİYOR

Avrupa’nın en büyük sendikası olan IG Metal sendikası yöneticileri genel olarak sosyal demokrat parti SPD’nin çizgisinde hareket ediyorlar. Son seçimlerde görüldüğü gibi iyice gözden düşen SPD, sendikal hareketi bitirmek istiyor. İşçiler, başta hükümet olmak üzere diğer partileri protesto ederken sendika onlardan yardım dileniyor.

İki binden fazla işçinin katıldığı son gösteride IG Metal Völklingen Başkanı Lars Desgranes kürsüde sendikanın 14 maddelik çözüm deklarasyonunu okudu. Sıralanan talepler içinde hükümeti göreve çağıran maddeler mevcuttu. Ayrıca, şirketlerin taleplerinin de listede yer alması dikkat çekti. İhracatta çelik vergisinin artırılması nedeniyle sorun yaşayan ve “çevre kirliliği önlemi” alması gereken Alman firmalarına devletin teşvik primi verilmesi talep edildi. “Kimsenin çıkışı verilmesin, süreli işçilere ve çırak gençlere iş garantisi verilsin” sözleri ise dakikalarca alkış aldı.

“BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜCÜMÜZDÜR”

Gazetemize konuşan işçiler, işten atmaların sadece çelik işçileriyle sınırlı olmayacağını, yan sanayii işçilerini de kapsayacağını ve bütün işçilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getirdiler. “Bu sadece işçileri vurmayacak, bütün şehir bütün bölge etkilenecek. Dipsiz bir kuyuya düşmemek için mücadele etmek ve geleceğimize sahip çıkmaktan başka şansımız yok” dediler.

Şanzıman üreten ZF firması, Ford, Bosch gibi fabrikalarda işten atılmaların olacağı şimdiden açıklanmış durumda. Bunun için işçilerin mitingde taşımış oldukları “Dayanışma gücümüzdür” pankartı çok anlamlı ve ne yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

ÖNCEKİ HABER

AYM'den Sırrı Süreyya Önder için hak ihlali kararı

SONRAKİ HABER

Evrimin insanlardaki en eski kanıtı: Rahimdeki bebeğin elindeki kertenkelemsi kaslar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa