03 Ekim 2019 08:15

İbrahim Kahveci: Elektrik fiyatına yüzde 25 daha zam yolda

Karar yazarı Ekonomist İbrahim Kahveci, elektriğe peş peşe gelen zamlarla ilgili yazdığı yazısında BOTAŞ'ın gaz fiyatındaki artışa vurgu yaparak "Yeni elektrik zammı ne zaman?" dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Elektriğe gelen peş peşe zamlarla ilgili değerlendirmede bulunan Ekonomist İbrahim Kahveci, BOTAŞ'ın doğalgaz termik santrallerine sattığı gazın fiyatında %100 artış olduğunu belirterek "Elektrik için %25’lik bir zam daha cepte beklemektedir" dedi.

Karar yazarı İbrahim Kahveci, "Yeni elektrik zammı ne zaman?" başlıklı bugükü yazısında, 2016 başından 24 Haziran 2018 seçimlerine kadar nerede ise hiç zam yapılmadığını belirterek "Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve seçimi için inanılmaz bir popülist politika uygulanmış ve maliyetler gizlenmiş. Özellikle 2017 ve de 2018’de... Hatta 31 Mart 2019 yerel seçimleri için de 2019 başında fiyatlarda yüzde 10 indirime gidilmiş ve tekrarlanan İstanbul seçimlerinin bitimine kadar zam yapılmamış. Ama ardından bolca zamlar gelmeye başladı tabii.. Hem de fazlası ile ve de devamı gelecek nitelikte" ifadelerini kullandı.

“Şubat 2018’den bu yana elektriğe yüzde 58,5 zam yapılıyor ama aynı dönemde BOTAŞ’ın doğalgaz termik santrallerine yaptığı gaz satış fiyatına tam yüzde 100 zam yapılmış” diyen Kahveci, “Doğalgaz-elektrik üretim maliyetlerinde bir dengelenme yoluna gidilmesi gerekiyorsa ve de doğalgaz satış fiyatlarında bir indirim veya zam yapılmaz ise elektrik için bir yüzde 25’lik zam oranı daha cepte beklemektedir” öngörüsünde bulundu.

Kahveci, yazısının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi YKB Ömürhan Soysal’ın şu açıklamasını gördüğümde zaten hesapların ortada olduğunu anlıyoruz. Soysal “Uygulanan bu politika ile Ocak ayında yeni bir zam kaçınılmazdır” diyor.

Şu durumda YEP kapsamında fiyatları zaten belli; doğalgaz termik santraller ise zaten hala maliyet baskısı altında. Geriye ithal ürün kullanmayan yerli büyük HES gibi santrallere bağlı enerji şirketleri kalıyor.

Ama sistemi de bu projeler kurtaramaz.

Kurtaramaz çünkü Rusya ve İran üzerinden garantili gaz alıyoruz. Yani almadığımız gazın parasını ödemek zorunda kalacağız. O nedenle konutların ve sanayinin gaz tüketimi bu garantileri doldurmaktan uzak.

Bu yıl doğalgaz termik santrallerinin nerede ise yarısı çalışmadan boşta bekledi. Hala elektrik tüketimi azalmaya devam ediyor. Kriz özellikle sanayide elektrik tüketimini yüzde 6-9 oranında azaltmış durumda.

İşin sonu mu?

Dua edelim petrol fiyatlarına endeksli satın aldığımız doğalgaz fiyatları düşsün. Brent petrol yükselmesin. Hatta dolar/TL kuru da yükselmesin ki doğalgaz fiyatlarında indirim için yol gözleyelim. Aksi halde yeni yıla yeni elektrik zammı ile girebiliriz."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bülent Falakaoğlu enflasyon verilerini değerlendirdi: Düşüş zokası! 

SONRAKİ HABER

Kemalpaşa Belediyesinde işten atma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa