03 Ekim 2019 09:33
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ekim 2019 14:11

AKP’nin yerel yönetim yasa taslağı: Belediyeler öz gelirlerini artırmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla AKP’nin başlattığı ‘yerel yönetimler yasa taslağı’ çalışmalarında sona gelindi. Taslak 9 başlıktan oluşuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi | Fotoğraf: Darwinek/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla AKP'de devam eden “yerel yönetimler yasa taslağı” üzerine çalışmalarda sona gelindi. AKP'nin 9 ana başlıktan oluşan yasa taslağında imar ve planlama, görev alanları, finansman, belediye organları, teşkilat ve personel, denetim, izleme ve şeffaflık, işlevini yitirmiş yasaların kaldırılması, belediye başkanlarının özlük hakları ve istişareye bırakılan konular yer alıyor. Taslakta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'nin büyükşehir belediyelerini kaybetmesinin ardından gündeme getirdiği "belediye gelirleri" konusu dikkat çekiyor. Muhalefet partileri Erdoğan'ın belediyelerin gelirlerine ilişkin açıklamalarına tepki göstermişti.

AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, taslağın detaylarını AA’ya anlattı.

Yasa taslağında birinci konunun imar ve planlama olduğunu kaydeden Özhaseki, keyfi olarak parsel bazlı şahıs lehine plan tadilatını engelleyeceklerini söyledi.

Özhaseki, kentsel dönüşüm için parsel bazlı yoğunluk artışlarını yasaklayarak ada bazlı daha büyük alanlarda yeniden planlama yapılacağını söyledi.

Plan tadilatlarının aleniyetle yapılması gerektiğini söyleyen Özhaseki, “Hangi mahallede plan tadilatı yapıldıysa mahalle muhtarlıklarında asılacak. Elektronik ortamda, her yerde yayınlanacak. Tadilat yapılacak parsel üzerinde geriden bakıldığında okunacak kadar büyük bir levhayla plan tadilatı ilan edilecek” dedi.

Yapılan plan tadilatından rahatsız olan vatandaşların bunu mahkemeye taşıyabileceğini ve mahkemenin konuyu bilirkişiye havale edeceğini anlatan Özhaseki, bilirkişinin bu konuyu inceleyerek plan tadilatını iptal edebileceğini kaydetti.

AKP BÜYÜKŞEHİRLERİ KAYBEDİNCE ADALETSİZLİĞİ FARK ETTİ!

Finansman konusunda yasa taslağında bazı çalışmalarının bulunduğunu aktaran Özhaseki, “Büyükşehirler arasında pay dağılımında büyük bir dengesizlik var. Yanlış anlaşılmasın diye AK Parti'li büyükşehir belediyesinden örnek vereyim. İki AK Parti'li belediyeden bir büyükşehir belediyesiyle, diğer büyükşehir belediyesi arasında kişi başına düşen gelir itibarıyla neredeyse 4 kat fark var. Bu dengesizliğin giderilmesi lazım” diye konuştu.

Belediyelerin öz gelirlerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Özhaseki, “Finansman noktasında belediyeleri rahatlatmak lazım. Belediyelerin değişik gelir kalemleri var. Bu gelir kalemlerinden biraz güncelleyerek, merkeze giden payların yerel yönetimlere doğru yönelişini sağlayarak bunları yapabilmemiz mümkün” dedi.

Taslakta mevcut gelirin paylaşımı noktasındaki dengesizliğin giderilmesi ve yeni gelir kaynaklarının eklenmesi konularının yer aldığını ifade eden Özhaseki, belediye organları konusu üzerine de taslakta çalışıldığını açıkladı.

Mevcut düzenlemeye göre, belediye meclis üyelerinden herhangi birisinin istifa etmesi durumunda, başka bir partiden bir ismin meclis üyesi olabildiğine değinen Özhaseki, “Partiler, 'Benim partimden istifa ettiyse, yeni seçilecek meclis üyesi benim partimden olmalı. A partisinden istifa ettiyse, A partisinden yedeği gelsin' diyor” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANLARININ ÖZLÜK HAKLARI

Belediye başkanlarının özlük hakları konusunda da hazırladıkları yasa taslağında bazı maddeler olduğunu bildiren Özhaseki, “Şöyle birtakım adaletsizlikler var; büyük bir ilçe belediyesinden emekli olup da bin 500 lira emekli maaşına bağlananlar var. Bu da hak, adalet değil” dedi.

Muhalefet partililerin de belediye başkanlarının bu özlük hakları konusunu kendisine ilettiklerini anlatan Özhaseki, “Meclise teklif de getirmişler. Ben 'Biraz bekletin, bu kanun içerisinde hepsini beraber çözelim' dediğim için duruyor” bilgisini verdi.

BELEDİYE BAŞKANLARI, AKRABALARINI İŞE ALAMAYACAK

Denetim, izleme ve şeffaflık konusunun da taslakta yer aldığını bildiren Özhaseki, belediye başkanlarının akrabalarını işe almasının önüne geçen yasal bir düzenleme olmadığını, bunun önüne geçmek için taslakta bir madde olduğunu ifade etti.

Vergi gelirlerini maliye mi, yerel yönetimler mi alsın konusunun üzerinde de durulacağını anlatan Özhaseki, bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşünün alınacağını belirtti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARININ YETKİLERİNDE AZALMA YOK

Büyükşehir belediye başkanlarının yetkilerinde bir azalma olmayacağını iddia eden Özhaseki, “Büyükşehir belediye başkanı bütün işleri, şehrin gidişatına, ana planlara meclisiyle birlikte karar veren insandır. O görevlerde hiçbir şekilde eksilme yok. Kimsenin yetkisini bir milim eksiltme niyetimiz yok. Özellikle büyükşehir belediye başkanlarının bir milim görevini eksiltmek, itibarsızlaştırmak gibi burada bir teklif yok” diye konuştu.

MHP VE CHP İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile yerel yönetimler yasa taslağı üzerine birer görüşme gerçekleştirdiğini bildiren Özhaseki, “Eğer olursa bir konsensus içerisinde çıkarabiliriz bu konuyu” dedi.

MHP ve CHP'nin de bu konuya ilişkin taslak çalışmaları olduğunu kaydeden Özhaseki, “O çalışmaları da getirin, bir gün oturalım çalışalım üzerinde, dedim. Çalışmamızı bir hafta içerisinde netleştirdikten sonra, onların da çalışması bittikten sonra önümüzdeki günlerde üstünden tek tek geçeriz” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BORÇLARININ FAİZLERİNİN SİLİNMESİ TASLAKTA YOK

Büyükşehir belediyelerinin borçlarının faizlerinin silinmesi önerisinin hatırlatılması üzerine Özhaseki, yasa taslağında yer almadığını ancak siyasi iradeye böyle bir teklif yapılabileceğini kaydetti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Dayanışma Akademisi dernekleşti

SONRAKİ HABER

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş'un maaşı 26 bin lirayı buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa