Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
4 Ekim 2019 16:41
/
Güncelleme: 5 Ekim 2019 07:51

Irak'taki eylemlerde polis şiddeti nedeniyle ölenlerin sayısı 60'a yükseldi

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" nedeniyle düzenlenen eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 60'a yükseldi. Irak Meclisi, eylemlerde dile getirilen talepleri görüşmek üzere toplanacak. Sadr Hareketi lideri Muktada es-Sadr'a bağlı Sairun Koalisyonu ile Hamis el-Hancer liderliğindeki Ulusal Eksen Cephesi milletvekilleri de meclis çalışmalarını askıya aldı.

Irak resmi haber ajansı, yarın Meclis'te göstericilerin taleplerinin ele alınacağı bir oturum düzenleneceğini duyurdu. Haberde ayrıca Irak Meclis Başkan Yardımcısı Hasan el-Kaabi'nin açıklamalarına da yer verildi. "Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı maaşlarının yüzde 5'inin yoksul ve ihtiyaç sahiplerine tahsis edilmesine yönelik bir yasa çıkarmaya çalışacağız" diyen Kaabi, hükümete "yükseköğrenim mezunu 25 bin gence istihdam sağlanması" çağrısında bulundu.

IRAK MECLİSİNDEKİ İKİ GRUP ÇALIŞMALARINI ASKIYA ALDI

Sadr Hareketi lideri Muktada es-Sadr'a bağlı en büyük grubu olan "Sairun Koalisyonu" ile Hamis el-Hancer liderliğindeki "Ulusal Eksen Cephesi" milletvekilleri meclis çalışmalarını askıya aldıklarını açıkladı.

Sairun Koalisyonundan yapılan yazılı açıklamada, hükümetin eylemcilerin taleplerini yerine getirene kadar meclisteki çalışmalarını askıya aldıkları belirtildi. Açıklamada, "Başbakan Adil Abdulmehdi'nin bir yazıyla hükümetin reform programında halkın taleplerine yer vermesi gerekir." ifadelerine yer verildi. Sairun Koalisyonunun, 325 sandalyeli Irak Meclisi'nde 54 milletvekili bulunuyor.

Öte yandan mecliste 17 milletvekili bulunan Sünni Ulusal Eksen Cephesinden yapılan yazılı açıklamada Irak halkını desteklemek için meclisteki çalışmaların askıya alındığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca meclis komisyonlarının nasıl oluşturulduğu, komisyon başkanlarının nasıl belirlendiği ve yasaların şeffaflık gözetilmeden nasıl çıkarıldığı konusunda da ciddi soruşturma yapılması talep edildi.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 60'A YÜKSELDİ

Irak'ın başkenti Bağdat ile güney kentlerinde 1 Ekim'den bu yana "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" nedeniyle düzenlenen eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 60'a yükseldi. Eylemlerde yaklaşık 2 bin 500 kişi yaralandı.

Irak'taki hastane kaynaklarına göre, Nasiriye kentinde, biri polis en az 25 kişi hayatını kaybetti. Böylece son 3 günde ölenlerin sayısı 60'a yükseldi. 

Başkentin yanı sıra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor.

Irak makamları, gösterileri engellemek için dün internet ve özellikle de sosyal medya platformlarına erişimi durdurmuştu. Yerel telefon şebekeleriyle iletişimde de sorunlar yaşanıyor.

Eylemlere ilişkin Irak resmi televizyonunda açıklama yapan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi taleplerin anlaşıldığı açıklaması yapmış, "Bizler bugün devletle devletsizlik tercihi arasındayız. Demokrasi sürecine ulaşana dek büyük deneyimler elde ettik, şimdi ciddiyetle hizmet etmek ve çalışmak istiyoruz” demişti.

Başbakan gözaltındaki eylemcilerin serbest bırakılacağını, güvenlik güçlerinin şiddet kullanımına ilişkin komisyonlar kurularak inceleme başlatılacağını da duyurdu. “İşsizliği biz üretmedik, yıkılmış altyapı bize miras geldi” diyerek kendini savunan Abdulmehdi, dar gelirli ailelere maaş bağlanması için bakanlar kuruluna proje sunacaklarını söyledi. (Bağdat/AA)

Evrensel'i Takip Et