Eğitim Sen: Hasarlı okullar yıkılmalı, güvenli binalar inşa edilmeli
Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube üyeleri ve veliler, depremde zarar gören okulların yıkılması ve yerine dayanıklı, güvenilir binalar inşa edilmesi talebiyle eylem yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube, depremde zarar gören okulların yıkılması talebiyle Sancaktepe 60. Yıl Ortaokulu önünde bir basın açıklaması düzenledi. Velilerin de katıldığı basın açıklamasında "Öğretmenler ve Öğrencilerin Can Güvenliği İhalelerden ve Müteahhitlerden Önemlidir" pankartı taşındı. Sık sık "Vakıflara değil, eğitime bütçe" ve "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganlarının attıldığı eylemde hasarlı okulların yıkılarak depreme dayanıklı, güvenli binaların inşa edilmesi talep edildi.
Basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kazım Yılancı İstanbul'un yapı stokunun güvenli ve sağlıklı olmaktan uzak olduğunu belirterek "Son sarsıntıda İstanbul genelinde 29 okul hasarlı olarak tespit edilerek boşaltıldı. Binlerce okulun olduğu İstanbul'da bu sayı azımsanabilir ancak geçtiğimiz aylarda çarpık kentleşmenin de etkisiyle deprem görmeden, yıkılan binalara, çöken istinat duvarlarına, göçen yollara şahit olmuşken endişelenmekte haksız sayılmayız" diye konuştu.
Kriz yönetimi eksikliğine dikkat çeken Yılancı, "Birçok okulda tahliye planı olmadığı veya planın sadece kağıt üzerinde kaldığı görülmüştür. Bu yönetimsel zafiyetlerin biran önce giderilmesi, eksikliklerin tespit edilerek okul kriz yönetim ekiplerinin ciddi bir eğitimden geçirilmesi gerekliliği açıktır" dedi.
DEPREM GÜÇLENDİRMESİ ÇÖZÜM OLMADI
Derpemde hasar gören Sancaktepe Osmangazi İlkokulu'nun durumuna dikkat çeken Yılancı, "1989-1991 yılları arasında yapılmış olan okul binası 1999 depreminde hasar almış ve güçlendirme yapılmış. Aynı binaya 2007 yılında tekrar güçlendirme yapılmış. Son yaşadığımız 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından yine hasar gören bina boşaltılmıştır. Defalarca güçlendirme yapılan binaların yine hasar alması bu uygulamaları yapan şirketlerin ve ihale süreçlerinin incelenmesini gerektirmektedir" diye belirtti.
Hasarlı okulların öğretmen ve öğrencilerinin başka okullara yönlendirildiğini belirten Yılancı sözlerini şöyle sürdürdü: "Defalarca uygulanan güçlendirmelerin sağlıklı olmadığı açıktır. Hasarlı okullar yıkılarak bilimin ve teknolojinin sunduğu imkanlar kullanılarak insanlarımızın hak ettiği depreme dayanıklı, güvenli binalar inşa edilmelidir. Meslektaşlarımızın, velilerimizin ve öğrencilerimizin talepleri bu yöndedir." (İstanbul/EVRENSEL)