05 Ekim 2019 06:57
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ekim 2019 17:44

Somalı madencilerin Ankara'ya yürüyüşü başladı: Soygun ve nitelikli gasp var!

Soma Katliamı'nın ardından tazminatları ödenmeden işten atılan işçilerin Ankara’ya yürüyüşü başladı. İşçiler, yürüyüş öncesi açıklama yaptı ve 301 madencinin defnedildiği mezarlığı ziyaret etti.

Fotoğraf: @bagimsizmadenis/Twitter

Paylaş

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği işçi katliamının ardından tazminatları ödenmeden işten atılan işçiler Ankara’ya yürüyüş başlattı. Onca açıklamaya ve yapılan protokollere rağmen alacakların ödenmediğini dile getiren işçiler, “Soma’da soygun ve nitelikli gasp var” dedi.

Bağımsız Maden-İş’in de desteğiyle yürüyüş öncesi Soma’da kaymakamlık meydanı olarak bilinen Cengiz Topel Meydanı’nda toplanan işçiler açıklama yaptı. İşçiler adına konuşan Maden İşçisi Çetin Erkalkan katliamın ardından Soma Holding ve Uyar Madencilik’ten 3 bin 500 işçinin atıldığını ancak tazminatlarının ödenmediğini hatırlattı. İşçilerin alacaklarının en kısa sürede ödeneceğinin taahhüt edilmesine rağmen sözlerin tutulmadığını ifade eden Erkalkan, alacak davası açıp kazanan ve TKİ’nin sorumluluğu olduğunu tespit ettiren mahkeme kararlarının da yerine getirilmediğini söyledi. Türkiye Maden-İş’in ise patronların yanında hareket ettiğini ifade eden Erkalkan, “Haklarımızı almadan mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Konuşmanın ardından işçiler 301 madencinin defnedildiği mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Arada durarak baretlerini yere vuran işçiler “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen madencinin ayak sesleri”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganlarını attı.

İşçiler Somalılara da “Soma’da soygun ve nitelikli gasp var. Mutlaka haklarımızı alacağız” diye seslendi.

MADENCİLERE JANDARMA ENGELİ 

Mezarlık ziyaretinden sonra yola devam eden işçilerin önü Manisa Kırkağaç girişinde jandarma tarafından kesildi. Tugay Komutanı Manisa 1. İdare Mahkemesi’nin aldığı yasağı kaldırma kararını tanımayarak, işçilerin yürümesine izin verilmeyeceğini söyledi. Tugay Komutanı, mahkeme kararı açık olmasına rağmen, kararın sadece Soma’yı kapsadığını, sınırın dışına çıkıldığı anda engelleyeceklerini söyledi. 

Jandarmanın mahkeme kararına rağmen sergilediği bu tutuma karşı işçiler, “Kırkağaç girişinde jandarma yürüyüşü engelledi. Daha önce engelleri aştık, bugün de aşacağız” diyerek Kırkağaç Çamı mevkiindeoturma eylemi başlattı.

"YÜRÜYECEĞİMİZ HER İLÇENİN KAYMAKAMINDAN İZİN Mİ ALACAĞIZ?"

Yürüyüşleri engellenen işçilerden Mustafa Özdemir, Soma Kaymakamlığı’nın aldığı yasak kararının Manisa 1. İdare Mahkemesi tarafından kaldırılmasına rağmen yürüyüşlerinin engellenmesine tepki göstererek "Avukatımız görüştü ancak Kırkağaç Kaymakamı izin vermiyor.  Biz Ankara’ya yürüyeceğiz, geçeceğimiz her ilçeden Kaymakamlıktan izin mi alacağız? Onlara ‘kanunsuz iş yapıyorsak’ tutuklayın diyoruz. Ellerinde bir belge olmadan bizi durdurmak istiyorlar. Jandarma komutanı arkadaşlarımıza ‘başınıza bir şey gelmesin’ diyerek, nasihatleriyle bizi caydırmaya çalışıyor. Tek suçumuz alın terimizi, hakkımızı istemek. Hakkımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

"BİZİ GÖRMEYEN DEVLETE SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORUZ"

1989 yılında Soma şirketine giren ve Soma katliamına kadar çalışan 54 yaşındaki Mehmet Aydın ise, “Bu yola ayağımdaki proteze rağmen geldim. Yolumuz açılsın istiyoruz. Ankara’ya gidip bizi duymayan, görmeyen devlete sesimizi duyurmak istiyoruz.  Yol açılana kadar bekleyeceğiz. Bir kere yola çıktık, geri dönmeyeceğiz. Jandarmanın hiçbir gerekçe göstermeden yasak demesi hukuksuzluk, biz tüm izinlerimizi aldık. Avukatlarımız gerekeni yapacak ve bu hukuksuz uygulama sonlanacak. Ankara’ya varana kadar da mücadelemizden vazgeçemeyeceğiz” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Barış Akademisyeni Hakan Koçak: Yargıçlardan önce YÖK cezalandırdı

SONRAKİ HABER

Yemekhane zammı geri çekilsin diye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa