Yeni dönemin faturası yine sırtımızda
"Ekonomik krizin iyice derinleşmesinden sonra her şeyde olduğu gibi okul ihtiyaçlarımızda da yüksek bir fiyat artışı gözlemliyoruz."
Gökçefidan TÜRKMEN
Tuzla
Son günlerde gündemde olan liseliler ve ailelerinin en çok konuştuğu konulardan biri okul araç-gereçlerindeki, kantin fiyatlarındaki, ulaşım masraflarındaki yeni zamlar. Ekonomik krizin iyice derinleşmesinden sonra her şeyde olduğu gibi okul ihtiyaçlarımızda da yüksek bir fiyat artışı gözlemliyoruz.
Bu zamların ve yüksek fiyatların arkadaş ortamımızda da, okullarda da çokça konuşulduğunu görebiliriz. Arkadaşlarımızla konuştuğumuz zaman hem kendilerinin hem de ailelerinin bu durumdan yakındığını rahatça anlayabiliyoruz. Okul araç-gereçlerinden, kantin fiyatlarına, ek kitaplara kadar birçok masrafımız çıkıyor; bu kadar masrafa bir de zamların eklendiğini öğrenince aileler de haklı olarak isyan ediyorlar. Devletin kitapları gerek nitelik gerek sınava hazırlık bakımından çok yetersiz olduğu için birçok okulda her ders için ayrı kitaplar almak zorunda kalınıyor. Bizim okulumuzda daha çok gündemde olan dil kitapları oluyor. Hazırlık okuduğumuz için ayrı dil kitapları alıyoruz. Sadece hazırlık için değil hazırlıkta öğrendiklerimizden sonra devlet kitapları düzeyimizin altında kalacağından öğrendiklerimizi devam ettirecek kitaplar alıyoruz. Arkadaşlarımız da bunların ailelerine büyük bir yük olduğunu söylüyorlar. Her bir ders için kullanılan yardımcı kaynak kitapların fiyatları ortalama olarak 30-40 TL arası olarak değişirken, bu yılki öğretim döneminde öğrencilerin kullandığı yardımcı kitapların fiyatları 50 ile 65 TL'ye kadar yükseldi.
MESAFELER VE KANTİN CEBİ YAKIYOR
Bir başka gündemde olan konu da ulaşım ve yiyecek masrafları. Bizim lisemiz Gebze'de ama Gebze'ye uzak oturan, benim gibi İstanbul'dan gelip giden arkadaşlarım da var. Okulun servisi var ama fiyatları bir hayli yüksek. Bu yıl 9-11 km 330'dan 367 TL'ye, 19-21 km 485'ten 539 TL'ye yükseldi. Sınıfımızda Pendik’te oturan bir arkadaşım yüksek servis ücretleri yüzünden okulunu değiştirmek, sınavsız da olsa evine yakın bir yere nakil aldırmayı düşünerek, her ay 500 TL servise zor yetiştirdiklerini söylüyordu. Aynı şekilde kantin ve yemekhane fiyatlarında da büyük artışlar var. 1-2 yıl öncesine kadar 5 TL ile karınlarını doyurabildiklerini şimdi ise okulda en az 10-15 TL harcadıklarını söylüyor arkadaşlarım.
GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRMEK İÇİN BİR ARAYA
Hepimiz en önemli ihtiyaç ve haklarımızdan biri olan eğitimin daha nitelikli olmasını ve ücretsiz karşılanmasını istiyoruz. Daha bilimsel, öğretici kaynaklar eşliğinde ve kaliteli eğitim alabilmek için bu kadar para harcamak zorunda kalmamayı istiyoruz. Bunun için ne yapmalıyı tartıştığımızda ise arkadaşlarımızdan kendi başımıza bir şey yapamayacağımızı duyuyoruz.
Bu pahalılıkla, bu sorunlarla tek başımıza baş edemeyeceğimizin bilincindeyiz. İşte tam bu noktada öğrenci kulüpleri, çeşitli atölyeler, sosyal medya veya Genç Hayat gibi yayınlar aracılığı ile tartışma ortamları yaratarak, sık sık birlikte okuyup tartışarak parasız, bilimsel ve demokratik eğitim talepleri etrafında bir araya gelebiliriz. Geçmişi düzeltmek bizim ellerimizde olmayabilir ama geleceği şekillendirmek bizim ellerimizde, gelin hep beraber geleceği şekillendirelim.