Metal işçileri MESS'i tartışıyor | Bizi birleştirecek olan "kırmızı çizgilerdir"
Metal işçileri, MESS grup toplu iş sözleşmesi sürecini Evrensel aracılığıyla tartışıyor. Renault ve MAN işçilerinin yanıtlarını değerlendiren Ford Otosan işçileri, "kırmızı çizgileri" sıraladı.
Fotoğraf: Ford Otosan Basın Bülteni
Bir grup Ford Otosan işçisi
Kocaeli
Bursa Renault ve Ankara MAN fabrikasında çalışan işçi arkadaşlarımıza mektubumuza cevap verdikleri için teşekkür ediyoruz. MESS grup toplu iş sözleşmesi sürecinde yapılabilecekleri tartışmak, Ford, Renault ve Man olarak başlattığımız tartışmayı devam ettirebilmek adına da diğer işyerlerinden arkadaşlarımızdan da yanıt beklediğimizi söylemek istiyoruz.
Ford Otosan işçileri olarak yazdığımız mektupta “kırmızı çizgilerimizi” birlikte belirleyelim demiştik. Her iki fabrikadan da gelen yanıt aslında kırmızı çizgi diye ifade ettiğimiz, olmazsa olmaz taleplerimizin nasıl da aynı olduğunu bir kez daha bize gösterdi.
MAN’dan işçi arkadaşlarımız da Türk Metal Sendikası tarafından istenen zam oranını yeterli bulmadıklarını söylemiş. Bizim de düşüncemiz aynı. Yine Renault fabrikasından arkadaşımız sendikanın ücret teklifinde bir kuruş bile geri adım atmamasını, hiçbir şekilde taslaktan taviz verilmemesi gerektiğini yazmış. Bugün açısından sosyal haklarla birlikte yüzde 26’lık bir zam talebi kötünün iyisi dedirtebilir ama yeterli midir, asla. En son yine elektriğe yüzde 15 zam geldi ve elektrik zammının devam edeceği söyleniyor. Sadece buna bakmak bile yeterli diye düşünüyoruz.
Biz diyoruz ki; ayrım yapmadan tüm metal işçilerine 75 kuruş iyileştirme yapılsın, bunun üzerine de yüzde 26 zam alınsın. Az çok bu oranda bir zam alınabildiğinde kimi kayıplar karşılanabilir.
Kırmızı çizgilerimizi alt alta sıralarsak:
- İlki ücret zammı, ayrımsız herkese 75 kuruş+yüzde 26 zam
- İkincisi sözleşme süresinin 2 yıl olması. Altını çize çize, üstüne basa basa bir kez daha belirtiyoruz kimse 3 yıllık sözleşmeyi aklından bile geçirmesin.
- Üçüncüsü vergi dilimi yüzde 15’te sabitlensin, aşan miktar işverenlerce ödensin.
MAN’daki işçi arkadaşlarımız da yazmış vergi dilimi meselesi en büyük sorunumuz. Türk Metal taslağına bununla ilgili hiçbir madde koymamış. Biz de tıpkı MAN’daki arkadaşlarımız gibi düşünüyoruz. Taslakta olmamasının bir önemi yok, önemli olan sözleşmenin ne şekilde imzalanacağı. Görüşmeler sırasında taslağa yeni maddeler eklenebilir ya da kimi maddeler çıkarılabilir. Bunun da bir sözleşme maddesi haline getirilmesini istiyoruz
- Dördüncü kırmızı çizgimiz 8 Mart’ın ücretli izin sayılması. Buna ek olarak Kadın İşçi Kurulunun gerçekten işçi kadınların sorunlarının çözüldüğü, kadın işçilerin birlikte karar aldığı bir kurul olması. Bunun için bu kurulda yer alacak işçi temsilcileri kadın işçilerce seçilmeli asla temsilciler atama usulü ile belirlenmemeli.
Bunların kadın erkek tüm metal işçilerinin kırmızı çizgileri olduğunu biliyoruz. MAN’daki arkadaşlarımızın da dediği gibi önce bunları hepimiz kendi işyerlerimizde tüm işçilerin talebi haline getirmeliyiz. Kendi adımıza biz bunun için üzerimize düşeni yapacağız. Sonra da bu 4 kırmızı çizginin tüm metal işçilerinin olmazsa olmazı haline getirilmesi gerektiği inancındayız. Bizleri birleştirecek olanın, tüm işyerlerinde ortak hareket etmemizi sağlayacak olanın talepleri ortaklaştırmak olduğunu düşünüyoruz. Bu talepleri alana kadar da her türlü mücadele verilmeli, tıpkı Renault’dan arkadaşımızın dediği gibi alkış, yürüyüş gibi göstermelik eylemler değil üretimi etkileyen eylemler yapılmalı. Ama bunun için işçi birlik olduğunu, taleplerinin arkasında olduğunu her fırsatta göstermeli diye düşünüyoruz. Tüm metal işçisi arkadaşlarımıza selamlar gönderiyor, gücümüz birliğimizdir diyoruz. Bize birlikte tartışma fırsatı verdiği için, bizlere sayfalarında yer ayırdığı için de Evrensel gazetesine teşekkürü bir borç biliyoruz.