Demirtaş’ın tutukluluğu İsveç Parlamentosunda tartışılacak
Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Lawen Redar, Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunu İsveç Parlamentosunun gündemine getirdi.
Fotoğraf: MA
Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletveklili Lawen Redar, yazılı bir önergeyle Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunu parlamentonun gündemine getirdi. Demirtaş’ın serbest bırakılması için parlamentonun hükümete girişimde bulunma görevini vermesini istedi.
Redar, önergesinde, 20 Mayıs 2016 tarihinde Türkiye’de parlamentonun 55’i HDP’li 154 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kararı aldığını ve 4 Kasım 2016’da aralarında HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 11 HDP milletvekilinin gözaltına alınıp tutuklandıklarını hatırlattı.
ERDOĞAN'I ELEŞTİRDİĞİ İÇİN CEZAEVİNDE
Savcılığın iddinamede Demirtaş’a “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Suç işlemeye teşvik” ve “Yasadışı gösterilere katılmak” suçundan 413 yıl hapis cezası istediğini belirten Redar, “Demirtaş’ın suçu ve tutuklanmasının nedeni siyasi görüşlerini açıklaması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirmesidir” dedi.
Aynı zamanda bir hukukçu olan Redar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Demirtaş'ın haklarının ihlal edildiğine dair aldığı çeşitli kararlardan alıntılar yaptı. Demirtaş'ın cezaevinde tutulmasının esas nedeninin çoğulculuğu ortadan kaldırmak ve Türkiye'de özgür tartışmaların yapılmasını engellemek olduğunu belirtti.
"İSVEÇ HUKUKSUZLUĞA GÜÇLÜ BİR BİÇİMDE KARŞI ÇIKMALI"
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2019 Temmuz'unda Türkiye'nin 10. maddede belirten ifade özgürlüğünü ihlal ettiği, Demirtaş'ın demeçlerinin şiddete, silahlı direniş ve ayaklanmaya tevşik olmadığı yönünde karar aldığını hatırlattı.
AHİM'in aldığı tüm kararlara rağmen Türkiye'nin Selahattin Demirtaş'ı cezaevinde tutuğunu ve Türkiye'nin terör yasalarına göre hakkında yeni soruşturmalar başlattığını söyleyen Redar, İsveç'in bu hukuksuzluğa güçlü bir biçimde karşı çıkmasını istedi.
Konunun parlamentoda tartışılmasını, parlamentonun Demirtaş'ın serbest bırakılması için hükümete girişimde bulunması görevi vermesini talep etti.
"BASIN TOPLANTISINDA GÖRÜŞLERİMİZİ KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ"
Konu hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Redar, Demirtaş'ın siyasi bir tutsak olduğunu ve sırf AKP'ye muhalefet ettiği için cezaevinde tutulduğunun herkes tarafından bilindiğini söyledi.
Demirtaş ve Eski HDP milletvekillerinin cezaevlerinde tutulmalarını kabul edemeyeceklerini söyleyen Redar, önümüzdeki 15 gün içinde bir grup milletvekili ile birlikte düzenleyecekleri basın toplantısında düşüncelerini kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
Hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Parlamento Kültür Komisyonu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Redar, bundan 1 yıl önce de Selahattin Demirtaş ve HDP milletvekillerinin hukuka aykırı olarak cezaevinde tutulduklarını parlamentonun gündemine getirmişti. (Stokholm/EVRENSEL)