Arjen Arî Şiir Yarışması ödülleri sahiplerine verildi
Arjen Arî Şiir Yarışması'nı “Radîşo” isimli şiir dosyasıyla kazanan Miradên Miradan'a ödülü takdim edildi. Onur ödülü ise İsmail Beşikçi'ye verildi.
Fotoğraf: Evrensel
Arî Ailesi ve Sor Yayınevi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması’nda ödüller kazanan isimlere teslim edildi. “Radîşo” isimli şiir dosyasıyla Miradên Miradan ödüle değer görülmüştü. Onur ödülü ise bu sene İsmail Beşikçi’ye verildi. Diyarbakır Kitap Fuarı’nda yapılan törende ödüller sahiplerine takdim edildi. Ödül törenine Arjen Arî’nin ailesi, yazar İsmail Beşikçi, yazar Adnan Özyalçıner, şair Berken Bereh, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Sor Yayınevi temsilcisi Reşo Ronahî’nin yanı sıra birçok konuk katıldı.
“KARAKTERİ VE ŞİİRİYLE ÖNEMLİ BİR ŞAİRDİR”
Törende söz alan Berken Bereh, Arjen Ari’nin modern edebiyatta yol gösterici olduğunu söyledi ve Arî’nin bir dostu olarak herkesin bu yarışmaya sahip çıkması, Kürt şiirine destek vermesi konusunda çağrıda bulundu.
Arjen Arî ödülünü kazanan Miradên Miradan ise “Arjen Arî, kişiliği karakteri ve şiiriyle oldukça önemli bir şairdir. Şiir dosyamın bu yarışmada ödüllendirilmesi benim için mutluyum. Arî Ailesine, Sor Yayınlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“ARJEN ARÎ ŞİİRİ, ASİ VE EGEMENLERE KARŞI DURUŞTUR”
Sor Yayınları adına konuşan Reşo Ronahî, “İlginiz için teşekkür ediyorum. Arjen Arî’nin eserlerini set halinde basıp Kürt okuyuculara ulaştırdığımız için Sor Yayınları olarak çok gururluyuz. Çünkü Arjen Arî ve şiiri, asi ve egemenlere karşı duruştur ‘Efendîno’ şiirinde olduğu gibi. Şiirin anlamı her geçen gün daha da güçleniyor. Neden diye sorarsanız. Bugün gözler önünde kayyum meselesi, kayyum atayarak mesele belediyelere el koymak değil. Kürtlerin dilini, kültürünü yok sayma saldırısıdır. Bu yüzden bu yarışmaya sahip çıkmak bu noktada fazlasıyla önemlidir” ifadelerini kullandı.
“KÜRTÇE’NİN YAŞATILMASI İÇİN ÇABA GEREKLİ”
Bu ödül töreni dolayısıyla Arjen Arî’yi sevgiyle andığını söyleyen İsmail Beşikçi, “Murad arkadaşımızı kutluyorum. Onur ödülünün bana verilmesi benim ve vakfım açısından onurdur. Devletin Kürtlerle ilgili temel politikası asimilasyondur. Sürgünler, Kürtçe yasakları bunun çok önemli teknikleridir. Kürtçe’nin yaşanması ve yaşatılması konusunda çok yoğun bir çabanın olması gerekiyor. Örneğin bugün Diyarbakır’da sokak aralarında oyun oynayan çocuklar hangi dili konuşuyor? Eğer dil Kürtçe değilse bu coğrafya çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır” diye konuştu.
“ARJEN ARÎLERİMİZ ÇOK OLSUN”
İsmail Beşikçi’nin ardından söz alan Selçuk Mızraklı ise şöyle konuştu:” İsmail Hocam çok doğru söylüyor. Ünlü Çinli filozofun bana bir dil verin size bir halk oluşturayım demesi gibi dil, kimlik ve coğrafya ilişkisi var. Coğrafyaya özellikle vurgu yapmak gerekiyor. Eski koşullarda değiliz. 1960’lar 70’lerin olanakları ile bu yılların olanakları aynı değil. Bu olanaklarla bağ kurmadan bir dil, bir kimlik, bir kültür o coğrafyanın sahibi olmakta zorluk çekilir. Çok genç yaşında Arjen Arî gibi, Mehmet Uzun gibi, Yılmaz Güney, Ahmet Kaya gibi yitirdiğimiz, hepimizin ortak sesine, ortak diline dönüşmüş isimler var. Genç giderken bile isyanın ve başkaldırının, özgürlüğün dili olmuş, bu uğurda ölümsüzleşmiş olan Arjen Arîlerimiz çok olsun.”
Necla Arî, ödül töreninin Arjen'in yaşatılması için önemli olduğunu söyledi ve bu ödül törenini düzenleyen Sor yayınevine ve etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.
Ödüle değer görülen isimler 16 Mayıs'ta açıklanmıştı. (Diyarbakır/EVRENSEL)