ÇGD 3 aylık medya raporunu yayımladı: Gazetecilere dava, haberlere erişim engeli
ÇGD, 3 aylık medya raporunu yayımladı. Raporda, gazetecilere yönelik sansür, tehdit, dava ve hedef göstermelere ilişkin çok sayıda örnek yer aldı.
Fotoğraf: Evrensel
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 3 aylık medya raporunu yayımladı. Gazetecilere yönelik sansür, tehdit, dava ve hedef göstermelere ilişkin çok sayıda örneğin yer aldığı raporda, "Basın ve ifade özgürlüğü tehlikede" denildi.
ÇGD’nin rapora dair açıklamasında, "Bu raporumuzda yer alan ve geride bıraktığımız üç ayda dikkat çeken birkaç olay, iki farklı anlayışı açığa vurgulamamızı gerektirmiştir. Bunlardan ilki Türkiye’de düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün ‘güvenlik’ çerçevesinde değerlendirilmesi ve bu yöndeki uygulamaların sahipleri. Diğeri ise tutarlı bir çizgi izlemese de ‘özgürlüklerin yaşatılması ve genişletilmesi’ yönündeki anlayış oldu" denildi.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) gazetecileri fişlediği raporun, yabancı basın kuruluşlarının Türkiye bürolarında çalışan gazetecileri hedef gösterdiği kaydedilen açıklamada, raporu yazan kişilerin konumları ve siyasi ilişkilerine bakıldığında iki kat tehlikeli bir durum olduğu ifade edildi.
"HEDEF GÖSTERENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ"
Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da Radyo Televizyon Gazetecileri Derneğinin ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Türk medyasının, milleti ile daha barışık bir düzlemi yakalaması önemlidir. İnşallah kendi bakış açısını genişlettikçe, dilini düzelttikçe, seviyesini yükselttikçe toplumdaki itibarını da güçlendirecektir. Biz de bu amaçla yeni medya düzeninin ihtiyaçlarına uygun kamu politikalarını İletişim Başkanlığımız ve diğer ilgili kurumlarımız vasıtasıyla hayata geçirmeye çalışıyoruz" sözlerine dikkat çekildi.
Cumhurbaşkanı'nın bu sözlerle hem hedeflediği "yeni medya düzeni" hem de kendisine bağlı İletişim Başkanlığının asıl fonksiyonunu ifade ettiği belirtilen açıklamada, Basın Kartları Komisyonu’nda görev verilen isimlerin, fişleme raporunu hazırlayan SETA’dan ya da bu rapora tepki göstermek yerine gazetecileri hedef gösteren yayın temsilcilerinden seçildiği ifade edildi.
"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT DEĞİLDİR"
Raporda şu vurgular dikkat çekti: "Düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne bakış açısı ince bir eşiktir. Bu eşiğin bir tarafı, toplumsal birlikteliği özgürlükler ve farklı fikirler temelinde kurar. Kararların gerçeklerin bilgisiyle alınmasını, başta hukuk normları olmak üzere tüm hak ve sorumlulukların herkes için eşit düzeyde sağlanmasını öngörür. Diğer tarafı ise başta şeffaflıktan uzaktır. Fişlemeciliği ve suçlamaları esas alır, otoriter, sansürcü ve manipülatiftir. Basın özgürlüğü tehdit değildir, yarınlara güvenli bakabilmemizin teminatıdır!"
DAVA, CEZA, ERİŞİM ENGELİ
Raporda yer verilen bazı olaylar ise şöyle;
- Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı görevlerinde bulunan AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın başvurusu üzerine Evrensel, Cumhuriyet, Yurt ve T24’teki bazı haberlere erişim engeli kararı verildi.
- RTÜK, internet üzerinden radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayınları (dizi-film platformlarını) düzenleyen yeni yönetmelik taslağını yayımladı.
- Jandarma Genel Komutanlığı’nın talebiyle 136 internet sitesine erişim engeli getirildi.
- Ankara Garı’ndan Medipol hastanesine bina verilmesi haberleri engellendi.
- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve eşi Fatmanur Altun’un çifte maaş aldıklarına yönelik haberlerle ilgili sosyal medya paylaşımlarına Ankara 8. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla erişim engeli getirildi.
- TRT Çocuk televizyonunda yayınlanan ‘Haberin Olsun’ programına canlı telefon bağlantısıyla katılan 9 yaşındaki bir çocuğun Kazdağları’nda yaşanan doğa katliamına değinmesi ve “Kazdağları’na zarar veriliyor” demesi üzerine sunucu çocuğun sözünü kesti, reji telefonun sesini kapattı. TRT’nin tavrı büyük eleştiri aldı.
- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Burak Erdoğan’ın 1998’de yaptığı trafik kazasıyla ilgili haber ve sosyal medya yorumlarına erişim engeli kararları çıkarıldı.
- Kapatılan DİHA muhabiri Ataman’a 14 yıl 3 ay hapis Davanın 12. duruşması, Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gazeteci Ataman’a “örgüt üyeliği” suçundan 14 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
- Evrensel gazetesi yazarı ve edebiyat eleştirmeni Ayşegül Tözeren gece yarısı terörle mücadele polislerince evi basılarak gözaltına alındı.
- 2018’de 3 bin 306 haberin internet erişimi engellendi.
(Ankara/EVRENSEL)