Doç. Dr. Hakan Güneş: İktidarın bu operasyonla 5 hedefi var
Doç. Dr. Hakan Güneş, Suriye’ye yapılması planlanan operasyonla ilgili konuştu: “İktidar, bölgedeki Osmanlıcı tutumlarına yeni bir delil yaratmaya çalışıyor.”
Doç. Dr. Hakan Güneş | Fotoğraf: MA
Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon hazırlığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş, bu durumun iki yıldır beklenildiğini söyledi.
Türkiye ile ABD arasında üç yıldır gerilimli çekişmelerin yaşandığını belirten Güneş, “Bu üç yıl içerisinde aralarında bakanlara da yaptırımları içeren bir süreç yaşandı. Yaşanan bu gerilimlere rağmen, ABD'nin Kürtlerin varlığını Türkiye'ye rağmen destekleyecek bir politika içerisinde olmayacağı gün gibi açıktı. Fakat başka pazarlıklar veya dengeler söz konusuydu. Son bir yıldır yaşanan gelişmelere rağmen ‘ABD müttefiklerini hemen yüzüstü bırakmadı’ diyebilmek için bir halkla ilişkiler süreci yürüttü. Nitekim onun da sonuna gelindi. Bu bakımdan ABD esas müttefikini tercih etmiş oldu. ABD açısından stratejik bir kayıp söz konusu değil. Bu bölgedeki faktörler açısından sorun oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
İKTİDARIN HEDEFLERİ NELER?
İktidarın bu operasyonla 5 hedefinin olduğunu dile getiren Güneş, şunları söyledi: “İktidar ilk olarak hem iç ittifakları açısından hem de partinin programı açısından orada bir statünün oluşmasını engellemeye çalışıyor. İkincisi, Türkiye'de oy kaybettirmesine neden olan mülteci sorununu bu kanalla halletmek istiyor. Üçüncüsü, bu harekatı batı nezdinde de sempatik kılabilmek için onların ihtiyaç duyduğu mültecileri göndermeyeceğiz sözünü vermek, dördüncüsü, Kürt sorununun genişlemesini pek dert etmeksizin askeri yöntemlere öncelik verip kazanmak, beşincisi, bölgedeki Osmanlıcı tutumlarına yeni bir delil yaratmaya çalışmak istiyor.”
"MUHTEMEL PAZARLIK MÜTTEFİKLERİNİ ÇATIŞTIRMAMAK"
İki liderin görüşmesine dair, “Bunun şartlı bir uzlaşı olduğu çok açık” diyen Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. İlhan Uzgel, DW Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede “O bölgede en az on bin civarında IŞİD militanı var. ABD açıklamasında IŞİD konusunu özellikle öne çıkarmasının nedeni, Türkiye’nin operasyonuna göz yummalarının ana nedeni Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD militanlarının sorumluluğunu Türkiye’ye devretmek” dedi. Uzgel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada siyaseten bir takas var. ABD, IŞİD militanlarının maliyetinden kurtulmak istiyor. Karşılığında da Türkiye’ye belirli bir cephe ve hat üzerinden operasyon izni verdi. Muhtemelen pazarlığın bize söylenmeyen kısmı, PYD ve Türkiye çatışmasının olmaması. ABD’nin biri formel biri defacto iki müttefiki birbiriyle çatışmayacaklar. ABD, Erdoğan yönetimine iç politikada kullanabileceği bir malzeme sunacak. Karşılığında da Almanya ve Fransa’nın istemediği IŞİD’in kontrolünü diğer müttefikine paslamış oldu.”
Türkiye’nin ABD’ye yanaştıkça, Rusya ve İran tarafından İdlib üzerinden sıkıştırılacağını söyleyen Uzgel, “Buradan bir hamle gelebilir. Türkiye, İdlib tipi çok riskli bir sorumluluk üstlendi. Burada sadece militanlar değil aileleri de çok radikaller. Almanya, Fransa bunları almak istemiyor. Sıcak patatesi Türkiye’ye yüklediler” dedi.
Uzgel, bir süre önce Türkiye’nin Suriye’de üniversite açmak istediğini de hatırlatarak, “Türkiye’nin Suriye’de fiilen kalmayı planladığını” ileri sürdü. (HABER MERKEZİ)