22 Ekim 2012 13:14

Rıza yok hilaf çok

Kenan Çetin

ÖNCELİKLE 5393 sayılı yasaya baktığımızda belediye mahalle ve köylerin  birleşme, katılma gibi başvurularda belde sakinlerinin oylarına başvurma hali vardır. Oylama sonucunun olumlu olması halinde valilik tarafından birleşilen belediyeye evrak gönderilir. Belediye meclisi 30 gün içinde bu evraka olumlu veya olumsuz karar alma yetkisine sahiptir. Dolayısıyla yeni kanun tasarısında olmayan ancak eski kanun tasarısında olan hem sakinlerin hem de birleşilmek istenen belediyenin bir iradesi ve bu iradeye bağlı olarak da bu iş yapılmaktadır.

29 İl Özel İdaresi – 1591 Belde Belediyesi – 16082 Köy tüzel kişiliği sona eriyor.

Şimdi bu değişiklikle bu kadar yerel, mahalli tüzel kişilikler meclisteki vekillerin el kaldırmasıyla sona erecektir. Bu sona eren tüzel kişilikleri, il genel meclisi üyeleri, belediye meclis üyeleri ve köy muhtarlıkları ortadan kaldırılacaktır. Yerel demokrasinin olmazsa olmazları olan ve halk tarafından sevilen on binlerce insan yerel kararlardan “Halk adına” TBMM tarafından uzaklaştırılmış olacaktır.

KÖY KORUCULARI KORUNACAK

Bu kanun tasarısının 3. Maddesinin 3.fıkrasında köy tüzel kişiliği kaldırılan köylerde, beldelerde görev yapan köy korucuları görev yapmaya devam eder, denmektedir. Genel Bütçeden alınan yüzde 6 pay ile yüzde 90 nüfusa  hizmet. Bilindiği üzere genel bütçe gelirlerinin yüzde 6’sı iller bankası aracılığıyla belediyelere gönderiliyor. Bu pay ve diğer belediye gelirleri ile belediyeler hizmet vermekteydi. Şimdi 56 milyonu kapsayan 29 il ile diğer 54 ilin belediye nüfuslarını da kattığımızda yüzde 90 nüfusa varan belediye hizmet alanlarıyla, aynı pay üzerinde mi hizmet verilecek.
Kendi sınırlarında hizmeti bitiremeyen belediyeler en ücra köye nasıl ulaşacak?
Örnek; bize en yakın Büyükşehir Belediyesi olan Malatya Büyükşehir Belediyesi kendi il merkez sorunlarını, alt yapı ve üst yapı sorunlarını çözmemişken en ücra köye nasıl hizmet götürecektir? Ayrıca oradaki su ve emlak parasını şehir merkezinde toplayamayan belediyeler, uzak bölgelerdeki vergileri nasıl toplayabilecektir?
Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezleri (YİKM), yandaş yatırımlarını izleyip koordine mi edecek? Bu kanun tasarısının 4. Maddesinin getirdiği özel bütçeli valiliğe bağlı, kamu tüzel kişiliğine haiz  “YİKM” kurulmasıdır. Bu YİKM  idareye bağlıdır. İçişleri Bakanlığının çıkaracağı yönetmelikle belirlenir. Sevk ve idaresi Valilik tarafından gerçekleştirilir. İlçelerde ise Kaymakamlar tarafından meydana getirilir. Adli ve askeri teşkilat dışındaki tüm hizmetler, stratejik planlar burada yapılır. İlgili Bakanlık ve Başbakanlığa gönderilir. Özel bütçesi olan bu koordinasyon merkezlerinin bütçesi içişleri bakanlığının uygun görüşü ve Başbakanın onayı ile yürürlüğe girer.  Sonuç olarak; vatandaşa yakın olan binlerce seçilmiş insan yerel demokrasilerin dışında kalacaktır. Çeşitli merkezi erkleri elinde bulunduran iktidar, deyim yerindeyse ülkeyi bir insan bedeni olarak düşündüğümüzde; beyni ele geçiren iktidar, diğer organları da bu yasayla birlikte ele geçirmiş olacaktır. Ayrıca şehir nüfusuyla alamadığı büyük şehirleri de en yakın seçimde kırsalı yoksullaştır-yardım et yandaş yap projesiyle elde etme çabasındadır. TOKİ ile tekçi zihniyetini, konut alanında da yaygınlaştıran iktidar; imar, çevre, yatırım, sanayi, enerji, ulaşım gibi sektörleri de Valilik ve Bakanlıklar aracılığıyla kendisi ve yandaşları ile paylaşmak için yasa hazırlamaktadır. Ayrıca yerel anlamdaki meclislerin de, yerel özerkliğinde önüne geçip, halka bak ben bir şeyler yapıyorum aldatmacası ve kandırmacası uğraşı içindedir.

* Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı gazetemize değerlendirdi.

Evrensel'i Takip Et