09 Ekim 2019 19:58

Geçmişten geleceğe bir köprü: Yeni Türkü

Yeni Türkü, tam 40 yıldır bu toprakların seslerini ve makamlarını yeni bir yorumla geleceğe taşıyor. Pek çoğu şiirlerden bestelenen unutulmaz şarkılara imza atan grup 40. yılını konserle kutluyor.

Fotoğraf: Musa Alcan/AA

Paylaş

Özlem ERTAN

Yeni Türkü denince hangi şarkılar geliyor aklınıza? ‘Telli Telli’, ‘Olmasa Mektubun’, ‘Maskeli Balo’, ‘Buğdayın Türküsü’, ‘Yeşilmişik’, ‘Yedikule’, ‘Aşk Yeniden’, ‘Mamak Türküsü’, ‘Başka Türlü Bir Şey’ ve diğerleri… Hepsi de birkaç kuşağın hafızasında iz bırakan, hayatının önemli anlarına eşlik eden, dinlerken duygulandığı şarkılar.

Yeni Türkü’nün en önemli ismi Derya Köroğlu tabii ki. Zira usta müzisyen, kurulduğu günden beri Yeni Türkü’de ve grubu ayakta tutuyor. Gruba katkıda bulunan diğer müzisyenler, söz yazarları, besteciler değişiyor, ama Derya Köroğlu hep orada. 1979’da yani tam kırk yıl önce Selim Atakan ve Zerrin Atakan ile birlikte kurdu Yeni Türkü’yü.

Grubun albümlerinde şiirlerden bestelenmiş şarkılar çoğunlukta oldu. Tam da bu yüzden bütün şarkıların sözleri anlamlı ve günümüz popüler müziğinde rastlanmayan bir derinlik barındırıyor. Gruba Yeni Türkü ismini de Şair Yaşar Miraç vermişti. Türk müziği enstrümanlarını ve makamlarını kullanan, geleneksel olanı yeni bir yorumla geleceğe taşıyan gruba Yeni Türkü ismini yakıştırmıştı. Yaşar Miraç’ın o dönemde aynı isimle çıkardığı bir de edebiyat dergisi vardı.

YASAKLANAN ALBÜM

Yeni Türkü kırkıncı yıl dönümünde müzikseverlerle konserlerde buluşuyor ve şarkılarıyla geçmişi geleceğe taşımayı sürdürüyor. Biz de grubun tarihini ve şarkılarını yeniden hatırlatalım istedik. Ankara’da kurulan Yeni Türkü, ilk albümü ‘Buğdayın Türküsü’nü 1979’da çıkardı. Albüme adını veren şarkı, Şilili Şair Pablo Neruda’nın şiirinden bestelenmişti.

12 Eylül darbesinden kısa süre önce çıkan albüm, darbe döneminde yasaklanmış ve raflarda bulunamamıştı. Bu yasaklamada “Halkım ben, parmakla sayılmayan. / Sesimde pırıl pırıl bir güç var. / Karanlıkta boy atmaya, / sessizliği aşmaya yarayan. / Ölü, yiğit, gölge ve buz, ne varsa / Tohuma dururlar yeniden. / Ve halk, toprağa gömülü, / tohuma durur bir yerde. / Buğday nasıl filizini sürer de / çıkarsa toprağın üstüne / güzelim kırmızı elleriyle / Sessizliği burgu gibi deler de / Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerle” dizelerinden oluşan Buğdayın Türküsü şiirinin büyük etkisi vardı.

‘Buğdayın Türküsü’nün bağlamanın ön planda olduğu nadir Yeni Türkü şarkılarından biri olduğunu da belirtelim.

ŞİİRLER VE ŞARKILAR

1980’li ve 1990’lı yıllar Yeni Türkü’nün peş peşe albümler çıkardığı ve Türk müzik tarihine birbirinden güzel ve unutulmaz şarkılar armağan ettiği bir dönem oldu. 1982 senesinde yayımlanan ‘Akdeniz Akdeniz’ albümünde yer alan şarkılar arasında yılların eskitemediği ‘Telli Telli’ ve ‘Maskeli Balo’ da vardı. Yunanlı Usta Besteci Manos Loizos’un müzikleri üzerine Şair Murathan Mungan’ın yazdığı sözler birbirini tamamladı ve her iki şarkı da Yeni Türkü klasiklerinin başında yer aldı.

1986’da yayımlanan ‘Günebakan’da ise bir diğer Yeni Türkü klasiği ‘Olmasa Mektubun’ bulunuyordu.  Manos Loizos’un Yunanca şarkısı ‘Ola Se Thimizun’a yine Murathan Mungan söz yazmış ve ortaya bu harika şarkı çıkmıştı.

Yeni Türkü 1987’de ‘Dünyanın Kapıları’, 1988’de ise ‘Yeşilmişik’ albümlerini çıkardı. ‘Yeşilmişik’e adını veren şarkıyı Can Yücel’in aynı adlı şiirinden Derya Köroğlu besteledi. Yine aynı albümde yer alan unutulmaz şarkı ‘Destina’ ise Şair Lale Müldür’ün şiiri üzerine Selim Atakan tarafından bestelenmişti.

1990’da ‘Vira Vira’, 1992’de ise ‘Aşk Yeniden’, müzikseverlerle buluştu. Bu albüme adını veren şarkının sözleri Murathan Mungan’a, müziği ise Derya Köroğlu’na aitti. Bir de Vangelis Papazoğlu’nun bestelediği bir Rembetiko şarkısı, Cengiz Onural’ın sözleriyle ve ‘Yedikule’ ismiyle bu albümde kendine yer buldu. 1994’te yayımlanan ‘Külhani Şarkılar’ ise adından anlaşılacağı gibi Rembetiko tarzındaki Türkçe sözlü şarkılardan oluşuyor ve yaşadığımız toprakların eski, çok kültürlü günlerinin anılarını canlandırıyordu.

1995’de ‘Süper Baba’ dizi müzikleri, 1999’da ‘Yeni’, 2002’de ise ‘Şimdi ve Sonra’ çıktı. 2004 ile 2008’de ‘Koleksiyon’ albümleri yayımlandı.  

DİZİ MÜZİKLERİ

Yeni Türkü’nün kurucularından Besteci, Müzisyen Derya Köroğlu’nun ‘Felek Ne Demek’, ‘Hayat Türküsü’, ‘Çınaraltı’, ‘Havada Bulut’, ‘Yeditepe İstanbul’, ‘Süper Baba’ ve ‘Medcezir Manzaraları’ adlı televizyon dizilerinin müziklerini yaptığını da eklemek gerekir.

Yeni Türkü, Derya Köroğlu’nun röportajlarında sıklıkla belirttiği gibi “Pek çok sanatçının katkıda bulunduğu imece bir grup.” Kırk yıl içinde pek çok müzisyen ve şair Yeni Türkü’nün yolculuğuna eşlik etti. Murathan Mungan, Meral Özbek gibi şairler, şarkı sözleri ile Derya Köroğlu, Selim Atakan, Cengiz Onural gibi besteciler ise müzikleriyle Yeni Türkü’yü inşa etti. Grubun şimdiki kadrosu Derya Köroğlu, Erkin Hadımoğlu, Furkan Bilgi, Serdar Barçın, Sezer Alemdar ve Bahadır Tanrıvermiş’dan oluşuyor. Yeni Türkü, tam kırk senedir bu toprakların seslerini ve makamlarını derinlikli sözlerle geleceğe taşıyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de "Eğitim Hakkımız, Burs İhtiyacımız" kampanyası nasıl tartışılıyor?

SONRAKİ HABER

Yönetmen Sinan Demirtaş: Gizemli dünyayı belgelemek istedim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa