Ekvador’da grev ve protestolar sürüyor: Yerliler hükümetin anlaşma teklifini reddetti
Ekvador'da halk protestoları yeni bir “genel grev’le devam etti. Ekvador hükümeti protestolardan Eski Devlet Başkanı Correa’yı sorumlu tutsa da yürüyüşlerde “Ne Moreno ne Correa” sloganları atılıyor.
Fotoğraf: AA
Ekvador’da hükümetin IMF ile anlaşma gereği akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırması üzerine 3 Ekim’de genel ulaştırma grevi olarak başlayarak tüm ülkede hükümet karşıtı gösterilere dönüşen halk protestoları 9 Ekim'de yeni bir “genel grev’le devam etti. Ekvador hükümeti protestolardan Eski Devlet Başkanı Rafael Correa’yı sorumlu tutsa da yürüyüşlerde “Ne Moreno ne Correa” sloganları atılıyor.
BAŞKENTTE KİTLESEL EYLEMLER
Polisin yoğun saldırılarına ve OHAL ilanına rağmen ülkenin birçok kentinden başkent Quito’ya gelen binlerce işçi, emekçi, genç, yerli toplulukları ve kadın örgütleri Lenin Moreno hükümetine karşı eylemlerini sürdürdü. Polis saldırılarında ise en az 4 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu. Polislerin protesto yapan gençleri köprüden attığı, sokak köşelerine dövdüğü görüntüler sosyal medyada büyük tepki uyandırdı. Gün boyuna başkentin birçok noktasında yürüyüşler yapılırken, yerel basına göre, göstericiler ve onları kent merkezinden uzak tutmaya çalışan polisler arasında yer yer çatışmalar yaşandı.
Protestolardan korkan devlet yönetimi, başkanlık sarayını boşaltarak hükümet merkezini liman kenti Guayaquil’e taşımış, meclis de kapatılmıştı. Yerlilerin önceki gün kısa süreliğine Ulusal Meclis’e girmesinin ardından yapılan polis operasyonunda bu topluluğa mensup 83 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Yerliler, sokağa çıkma ve seyahat kısıtlaması kararnamesinin yayımlanmasının ardından, toplandıkları Arbolito Parkı’nın “stratejik bölge” ilan edilmesi nedeniyle parktan uzaklaştırıldı.
HÜKÜMETTEN YERLİLERİ ANLAŞMA TEKLİFİ
Öte yandan Çarşamba akşamı Moreno hükümetinin gösterilere kitlesel katılan yerlilere anlaşma teklifi sunduğu açıklandı. Birleşmiş Milletler ve ülkedeki en yüksek dini otorite Episkopal Konfreransının arabuluculuk tekliflerini kabul eden hükümet adına konuşan Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Jose Agusto Briones, hükümetin sadece barış istediğini söyledi.
Briones yerlilere sulama sistemleri planı, borçların yeniden yapılandırılması, su idaresi tarafından verilen para cezalarının affı, yerlilerin ürettiği patates, kinoa arpa gibi ürünler için alım merkezleri oluşturulması, çok dilli öğretim elemanlarının sayısının artırılması ve kırsal bölgedeki yolların onarılması gibi şartlar sundu.
YERLİLER PROTESTOLARA DEVAM DEDİ
Ülkedeki birçok yerli topluluğunu tek çatı altında toplayan ve protesto gösterilerinin en önemli aktörlerinden Ekvador Yerli Halkları Konfederasyonu (CONAIE) Başkanı Jaime Vargas ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada sokaklarda olmaya devam edeceklerini duyurdu.
Vargas hükümetle diyalog halinde olmadıklarını vurguladı.
BİRÇOK KENTTE EYLEMLER
Öte yandan ülkenin diğer bölgelerinde de sokak hareketleri devam ediyor. Ulusal basına göre hükümet karşıtı eylemlerin sürdürdüğü Cuenca kentinde protestolarda 4 gösterici ağır yaralandı. Bir gencin yüzüne isabet eden gaz kapsülü nedeniyle gözünü kaybettiği olaylarda 12 polis de protestocular tarafından darbedildi.
Bu arada Devlet Başkanı Lenin Moreno’nun hükümetin merkezini taşıdığı güneybatıdaki Guayaquil kentinde hükümete destek mitingi düzenlendi.
PROTESTOLARI ATEŞLEYEN BENZİN ZAMMI
Ekvador’da hükümet şubatta 4,2 milyar doları Uluslararası Para Fonundan (IMF) olmak üzere 10 milyar dolarlık borç anlaşması yapmış ve IMF’nin kamu harcamalarının kısılması dahil birçok şartını kabul etmişti. Moreno, anlaşma çerçevesinde yapılan düzenlemeleri 1 Ekim’de açıklamış ve hükümetin artık ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt sübvansiyonunu kaldırdığını duyurmuştu.
Ülkedeki ulaştırma görevlilerinin 3 Ekim’de gittiği genel grev, öğrenciler, işçi sendikaları ve birçok muhalif organizasyonun da katılmasıyla ülke genelinde protestolara dönüşmüş, göstericiler ve polis arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Moreno, aynı günün akşamında olağanüstü hal ilan etmiş, askeri sokaklara çıkarmış fakat bu tedbirler, tüm ülkedeki protesto ve yağma olaylarını engelleyememişti.
NE MORENO NE CORREA
Devlet Başkanı Moreno, gösterileri partidaşı olan eski devlet başkanı Rafael Correa’nın kışkırttığını öne sürüyor. Ancak eylemlerde sık sık “Ne Moreno ne Correa” sloganları atan Ekvadorluların tanınmış Correa destekçilerini gösterilerden kovduğuna dair görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor.
"HÜKÜMET KAPİTALİSTLERİ ÖDÜLLENDİRİYOR"
“Hükümetin yaptığı büyük bankaları, kapitalistleri ödüllendirmek ve yoksul Ekvadorluları cezalandırmaktır” diyor Guardian’a konuşan Birleşik İşçi Cephesi (FUT) isimli sendika federasyonunun başkanı Mesías Tatamuez. 50 yaşındaki sokak satıcısı Carmen Juque de, “Bizler, burada yürüyüş yapan halk, ajan değiliz. Fiyat zamlarını yaşayacak olanlarız” diyerek Devlet Başkanı Moreno
Uluslararası Af Örgütü de Ekvador yönetimine “göstericilere yönelik ağır baskıya ve kitlesel tutuklamalara son vermesi” çağrısı yaptı. Örgütün Amerikalar Direktörü Erika Guevera Rosas, “Olağanüstü Hal, halkın ekonomik önlemlere yönelik memnuniyetsizliğini şiddetle bastırmanın bahanesi olamaz” açıklaması yaptı. (DIŞ HABERLER)