Suriye'ye operasyonda 3. gün: Nusaybin'de 8 kişi, Suriye'de 3 asker hayatını kaybetti
Suriye’de Fırat’ın doğusuna başlatılan operasyonların 3. gününde Mardin Valiliği, Nusaybin'de 8 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hayatını kaybeden asker sayısı ise 4'e yükseldi.
Fotoğraf: AA
Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden operasyonların durdurulması çağrılarına rağmen TSK'nin, içerisinde cihatçı grupların da bulunduğu ÖSO militanlarıyla birlikte Fırat’ın doğusuna başlattığı operasyon 3. gününde devam etti.
Operasyon nedeniyle Resulayn (Serekaniye) ve Tel Abyad'da şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalar nedeniyle yeni ölüm haberleri geldi. Milli Savunma Bakanlığı çatışma bölgesinde 1 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Azez'de SGD'lilerin TSK üssüne düzenlediği saldırıda ise 2 asker hayatını kaybetti. Resulayn'daki dün gece yaşanan çatışmalarda da TSK mensubu 1 askerin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Ceylanpınar'da 11 yaşındaki bir çocuk ve Suruç'taki iki kişiyle birlikte sivil ölümlerinin sayısı 9’a çıkmıştı. Mardin Valiliği, Nusaybin'de 8 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Sivil ölüm sayısı toplam 17'ye yükseldi.
Tel Abyad'da yaşanan çatışmalarda ise 4 ÖSO militanı öldü. Mardin'in Nusaybin ilçesinde de gazetecilerin bulunduğu binaya Kamışlı'dan uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırıda iki Anadolu Ajansı muhabiri hafif yaralandı. Nusaybin'e atılan bir havan topu nedeniyle de yaralananlar olduğu belirtildi.
Çatışma ve ölümlere dönük ülke geneline yayılan tepkilere rağmen gece boyu sınıra askeri sevkiyat devam etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise ABD’li, İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla operasyon hakkında görüşme gerçekleştirdi.
ÇATIŞMA BÖLGESİNDE 1 ASKER HAYATINI KAYBETTİ
Milli Savunma Bakanlığı, operasyon bölgesinde SDG’lilerle çıkan çatışmada 1 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, çatışmada hayatını kaybeden İstihkam Uzman Çavuş Hacı Bebek için başsağlığı mesajı yayımladı.
AZEZ'DE TSK ÜSSÜNE SALDIRI: 2 ASKER HAYATINI KAYBETTİ
Fırat'ın batısında bulunan Azez'deki TSK üssüne havanlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 5 asker yaralandı. SDG'lilerin Tel Rıfat'tan düzenlediği saldırı sonrası hastaneye kaldırılan askerlerden 2'si hayatını kaybetti. Ölen askerlerin isimlerinin Piyade Uzman Çavuş Abdülhamit Bilgen ve Uzman Onbaşı Yunus Mermer olduğu öğrenildi. 3 askerin tedavisi ise sürüyor. Havan mermilerinin geldiği bölge ise ateş altına alındı.
1 ASKER HAYATINI KAYBETTİ, 3 ASKER YARALI
Milli Savunma Bakanlığı, Fırat’ın doğusuna düzenlenen operasyonda 1 askerin hayatını kaybettiğini, 3 askerin de yaralandığını açıkladı. Ölümün Resulayn’daki çatışmalar sırasında yaşandığı belirtildi. Milli Savunma Bakanlığının açıklamalarına göre operasyonun başından bu yana hayatını kaybeden asker sayısı 4'e çıktı.
MSB’nin operasyona ilişkin bir başka açıklamasında verilen bilgilere göre şu ana kadar 399 SDG'linin hayatını kaybettiği iddia edildi.
SİVİL ÖLÜMÜ 17'YE YÜKSELDİ
Operasyonun başlangıcından bu yana yaşanan sivil ölümlerinin sayısı da 9’a yükseldi. Suriye’nin Telabyad kentinde SDG'lilerin ateşlediği roket ve havanların isabet ettiği Ceylanpınar’da yaralanan ve Şanlıurfa’da tedavi gören 11 yaşındaki Mazlum Güneş doktorların müdahalesine karşın kurtarılamadı. Suruç'a düşen havan topu nedeniyle de 2 kişi hayatını kaybetti. Mazlum Güneş’in ölümüyle Ceylanpınar’da yaşanan sivil ölümü sayısı 4’e yükseldi.
Şu ana kadar havan mermisi ve roketli saldırılarda Mardin Nusaybin’de anne ile 2 çocuğu, Urfa Akçakale’de 1'i bebek 2 kişi ve Ceylanpınar’da 2 çocuk ve Suruç'ta 2 kişi hayatını kaybetti.
Mardin Valiliğinden Nusaybin'deki havan saldırısıyla ilgili akşam saatlerinde yapılan açıklamada, 8 kişinin daha yaşamını yitirdiği, 35 kişinin yaralandığı bildirildi.
Sivil ölümlerinin toplam sayısı 17'ye yükseldi.
SDG Sözcüsü Kino Gabriyel ise bir açıklama yaparak Nusaybin ve diğer merkezleri hedef aldıkları yönündeki iddiaları kabul etmedi.
NUSAYBİN'DE 2 GAZETECİ YARALANDI
Nusaybin'de bulunan gazetecilerin olduğu bir otelin restoranına 2 defa ateş açıldı. Kamışlı'dan Nusaybin'e açılan ateş nedeniyle 2 AA muhabiri hafif şekilde yaralandı. Yaralanan gazetecilerin isimlerinin Ömer Yasin Ergin ve Ahmet Kaplan olduğu öğrenildi.
İlk ateşin ardından yaklaşık yarım saat sonra gazetecilerin bulunduğu yere bir kez daha ateş açıldı. Saldırıda yine cam kırıldı. İkinci saldırının ardından önlem alarak gazetecilerin bulunduğu bina boşaltıldı.
AA'nın ve Mardin Valiliğinin verdiği bilgiye göre, akşam saatlerinde Nusaybin'e düşen bir havan topu sebebiyle 8 kişi yaşamını yitirdi, 35 kişi de yaralandı.
Suruç'a atılan havan topu nedeniyle de 2 kişinin hayatını kaybetti.
RESULAYN’DA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR YAŞANDI
Öte yandan dün akşam saatlerinde Rasulayn’da başlayan şiddetli çatışmalar gece saatlerinde de devam etti. İlçe merkezinde sokak çatışmaları yaşandığı belirtildi. Bölgede sabah saatlerinde çatışmalar şiddetlenirken; Resulayn’a gönderilmek üzere Ceylanpınar’a yeni ÖSO’cular sevk edildi. İlçe kırsalı ise obüs ve topçu birlikleri tarafından ateş altında tutuluyor. Çatışma sesleri sınır hattında bulunan Ceylanpınar’dan duyuldu. TSK'nin Rasulayn'ın Tel Halef köyünde kontrol sağladığı iddia edildi.
TEL ABYAD’DA ÇATIŞMALAR: 4 ÖSO’CU ÖLDÜ
Harekat kapsamında, Tel Abyad'daki SDG hedefleri de sabahın erken saatlerinden itibaren obüs atışlarıyla vuruluyor. İlçede çatışmalar şiddetli biçimde devam ediyor. Operasyon sırasında ilçeye yakın bir köyde 4 ÖSO militanı öldü.
ÖSO kaynakları, SDG’lilerle girilen çatışma sırasında 4 ÖSO’cunun öldüğünü, 3 ÖSO’cunun ise yaralandığını açıkladı. Çatışma nedeniyle ÖSO’cuların geri çekildiği sonrasında yeniden köye giriş yaptığı iddia edildi.
TEL ABYAD'DAKİ TEK KAMU HASTANESİ KAPANDI
Reuters ayrıca bombalanan Tel Abyad’da bulunan ve “bölgenin tek kamu hastanesi” olduğu belirtilen hastanenin personelinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını duyurdu. Haberde, Fransa merkezli Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünün, “MSF’nin desteklediği Tel Abyad’daki hastane kapatıldı, çünkü sağlık çalışanlarının çoğu aileleriyle birlikte (bölgeyi) terk etti” açıklaması yaptığı bildirildi.
Erbil merkezli Rudaw haber ajansı ise “Kürt Kızılayı”na dayandırdığı haberinde bombardımanlar nedeniyle Kuzey Suriye’de şu ana kadar 50 sivilin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Ölümlerin Kobane, Tel Abyad, Resulayn, Tirbespiye ve Derik’te meydana geldiği belirtildi. Rudaw ayrıca Türkiye sınırındaki Kamışlı kentinin QadurBeg köyüne düşen bir top nedeniyle bir çocuğun yaşamını yitirdiğini duyurdu. Savunma Bakanlığı ise bölgede intikal eden birlik bulunmadığını açıkladı.
ABD BİRLİKLERİ OPERASYON BÖLGESİNDE
Operasyonun üçüncü gününde ABD askeri unsurları ilk defa Tel Abyad’da çatışmaların yaşandığı bölgelerin yakınlarından göründü. Rudaw Muhabiri Rengin Şero, ABD askeri unsurlarını taşıyan konvoyun Tel Abyad’a bağlı Siluk kasabasında görüldüklerini söyledi. 6 Hummer ve 1 Land Cruiser’den oluşan konvoyun operasyonların başlamasından bu yana ilk defa çatışmaların yaşandığı bölgenin yakınlarında görüldükleri belirtiliyor.
REUTERS: ON BİNLER GÖÇ EDİYOR
Öte yandan bölgeden sivil göçü de sürüyor. Reuters haber ajansı, Uluslararası Kurtarma Komitesi isimli yardım kuruluşuna dayandırdığı haberinde operasyonun başladığı 9 Ekim’den bu yana bölgedeki 64 bin sivilin göç ettiğini duyurdu. Kuzeydoğu Suriye’de 650 bin kişiye yardım sağlayan Birleşmiş Milletler Gıda Programı’a göre ise operasyonla birlikte Resulayn ve Tel Abyad’dan 70 binden fazla sivil göç etmek zorunda kaldı.
BOMBALARIN ÜZERİNE İSİM YAZDILAR
Öte yandan Afrin operasyonu sırasında karşılaşıldığı gibi bölgeye atılan bombaların üzerine isimler yazılmaya başlandığı ortaya çıktı.
12. Dönem Astsubay Kursiyerler, Gazete-yazar Nedim Şener’in ismini operasyonda kullanılan bombaların üzerine yazdı. Fotoğraflar sosyal medyada “12. Dönem Astsubay Kursiyerler olarak Sayın Nedim Şener’e teşekkür ediyoruz” mesajıyla paylaşıldı.
Bombalara ismi yazılan Şener ise Twitter hesabından bahse konu fotoğrafı “Vatan size minnettar” notuyla paylaştı.
SEVKİYAT GECE DE DEVAM ETTİ
Operasyonda görevlendirilmek üzere yurdun çeşitli bölgelerinden sınıra askeri sevkiyatlar da devam etti. TIR'lara yüklü personel taşıyıcıları, tank ve obüsler Kilis'e getirildi. Operasyon kapsamında “Fırat Kalkanı” ve “Zeytin Dalı” bölgelerinden yola çıkan ÖSO askerleri ve araçları da Fırat’ın doğusuna geçirilmek üzere Akçakale'deki üs noktasına getirildi.
SALDIRI İHTİMALİ NEDENİYLE BOŞALTILAN HASTANE YENİDEN HİZMETE AÇILDI
Nusaybin’de dün saldırı ihtimali ileri sürülerek sivillere kapatılan devlet hastanesi yeniden hizmete açıldı. Hastanede saatler sonra hasta kabullerinin tekrardan başlatıldığı öğrenildi.
Güvenlik önlemlerinin arttırıldığı sınır hattında asker ve polisler Ceylanpınar ve Akçakale’de mahalleleri boşaltıyor. Tedirginliğin hakim olduğu sınır kentlerinde yurttaşlar göç etmeye başladı. Sessizliğe bürünen ilçelerde yaşayan yurttaşlar, operasyona tepkili.
Yaşanan ölümler ve yaralanmalar üzerine halkın neredeyse yarıya yakını Ceylanpınar’ı terk etti. Sınır hattına yakın Cumhuriyet, Mehmet Akif Ersoy ve Mevlana Mahalleleri ise polis ve askerler tarafından tamamen boşaltıldı. İlçeden ayrılan yurttaşlar çoğunlukla Urfa kent merkezi ile Siverek ve Viranşehir ilçelerine yerleşti. İlçe merkezi yaşanan bu göçlerle patlayan bomba ve kurşun seslerinin dışında sessizliğe büründü.
Eğitime iki gün ara verilen ilçede görev yapan öğretmenler de kentten ayrıldı. Sağlık görevlileri ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çalışanlarının izinleri ise ikinci bir emre kadar iptal edildi.
"İMKANI OLAN İLÇEYİ TERK ETTİ"
Ceylanpınar’ı terk etmeyenler ise kaygı ve korku içerisinde. Mezopotamya Ajansının konuştuğu ilçe halkı, imkanı olanların kenti terk ettiğini, olmayanların ise çatışmalarla yüz yüze kaldığını ifade etti.
Ceylanpınar gibi Akçakale ilçesinde de tablo hemen hemen aynı. Ölümlerin yaşandığı ilçede paniğe kapılan halk ilçeyi terk etmeye başladı. Dünden bu yana süren göçlerle ilçenin neredeyse yüzde 80’i boşaldı.
Sınır hattında bulunan Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde de sabaha kadar çatışma ve bombardıman sesleri duyuldu.
Mardin Artuklu’ya bağlı Esentepe Mahallesi’nde bir eve havan topu düşmesi nedeniyle köylüler, geceyi dışarıda geçirmek zorunda kaldı.
CEYLANPINAR HAYALET ŞEHRE DÖNÜŞTÜ
Evrensel’e konuşan Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yaşayan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şube Yöneticisi Uğur Kahraman, “Ceylanpınar hayalet şehre dönüştü” dedi. İlçe nüfusunun büyük bir çoğunluğun şehri terk ettiğini aktaran Kahraman, “Sokaklar bomboş. Şehrin birçok yerinde gazeteciler var. Sınırın diğer tarafından dumanlar yükseliyor. Günde 5-6 defa uçak bombardımanı sesi geliyor. Şehrin ortasına, evlere havan mermileri düşüyor” dedi. Operasyon başlamasından önce gerekli önlemlerin alınmadığını ifade eden Kahraman, evlerin boşaltılmasıyla ilgili herhangi bir anons dahi yapılmadığını söyledi. Operasyonun başlamasıyla birlikte velilerin çocuklarını okuldan almaya başladığını dile getiren Kahraman, “Çevre ilçelere gidiyorlar. Viranşehir’de akrabalarında kalanlar var. Maddi durumu olmayanlar ise evlerini terk edemedi. Onlar için tehlike devam ediyor” dedi. Operasyonun ne kadar süreceği bilinmediği için halkta tedirginliğin sürdüğünü anlatan Kahraman, kendisinin avukat olduğunu belirterek “Operasyon başladığından beri büromu açmadım” dedi.
AKAR MEVKİDAŞLARI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD, İngiltere ve Fransa’daki mevkidaşları ile operasyon hakkında telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Bakanlıktan Akar ile ABD Savunma Bakanı Mark Esper arasındaki görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada “Savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, Bakan Akar, Fırat’ın doğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekatı’nın maksat ve gidişatı hakkında muhatabına bilgi verdi” denildi.
Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, ise görüşmeye ilişkin açıklamasında, "Bakan Esper, ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyonun kaydettiği ilerlemeleri tehlikeye attığı için Türkiye'nin koordinasyonsuz faaliyelerine karşı olduğunu belirtti" ifadelerine yer verdi.
Harekatın Türkiye'ye yönelik risk teşkil ettiğini söyleyen Hoffman, "Görüşmenin parçası olarak Bakan Esper, durum tamir edilemez bir hal almadan ABD, Türkiye ve ortaklarımızın orta yolu bulma ihtimalini arttırmak için Türkiye'nin faaliyetlerine devam etmemesi konusunda güçlü bir şekilde teşvikte bulundu" dedi.
Akar, Esper’in ardından İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile de telefonla görüştü.
Bakanlık açıklamasında, Bakan Akar ile İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace arasındaki telefon görüşmesinde, savunma, güvenlik ve savunma sanayii konularına ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.
Bakan Akar'ın Fransız mevkidaşıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin açıklamada ise operasyonun amaçları sıralandı.
ROJAVA’DA OPERASYON PROTESTOSU
Operasyona tepki göstermek için sınıra gelen Rojavalılar ise “Bijî berxwedana Rojava” sloganları ile tepkilerini ifade ediyor. (HABER MERKEZİ)