11 Ekim 2019 08:04
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ekim 2019 16:35

Antep'te saya işçileri zam talebiyle iş bıraktı

Antep'te sayacılar yüzde 50 zam talebiyle iş bıraktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Deniz KAR
Antep

Antep’te saya işçileri yüzde 50 zam talebiyle iş bıraktı. Masrafların artmasına karşın, ayakkabı firmalarının yapılan işe 3 senedir zam yapmadığını ve çağrılarının yanıtsız kaldığını söyleyen Türk, Kürt, Suriyeli sayacılar, zam ve güvenceli iş için ortak mücadele ettiklerini ifade etti.

Taleplerinin karşılanmasına yönelik çağrılarının cevapsız kaldığını söyleyen sayacılar, “40 gündür yanıt bekliyoruz. Ancak uzlaşma çağrılarımıza karşı taraf cevap vermiyor. Dikilen sayalara karşı verdikleri fiyatlar yetersiz. Üç yıldan beri yaptığımız sayalara, işçilik fiyatlarına zam gelmedi. Asıl olan her yıl düzenli olarak, enflasyona göre zam verilmesidir” dedi. Üç yıl önce eyleme çıktıklarını ve patronların taleplerini karşılayacaklarını söylediklerini ancak sözlerin tutulmadığını hatırlatan sayacılar “Üç yıl önceki fiyatlarla üretime devam ediyoruz. Bugün ise emeğimize karşılık yüzde 50 zam istiyoruz. Bununla beraber çalışma saatlerimiz çok fazla, en kısa çalışanımız günde 12-14 saat mesai yapıyor. Hatta bazı arkadaşlarımız sabah dörtte ise gelip gece 11’de işten çıkıyorlar. Aynı zamanda bu kadar zor çalışma koşullarına karşılık hiçbir sosyal güvencemiz yok” diye konuştular.

"CUMARTESİ ALDIĞIMIZ PARA PAZARTESİYE YETİŞMİYOR"

Ekonomik krizle beraber her şeye zam geldiğini fakat kendi ücretlerinde bir değişiklik olmadığını söyleyen sayacılar şunları söyledi: “Geçen sene üç liraya aldığınız iplik bu sene 12 lira oldu. Örneğin bir malzeme geçen sene 25 lirayken, yüzde 400 zamlanarak 100 lira oldu. Cumartesi aldığımız para pazartesiye yetişmiyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında taleplerimiz acilen karşılanmalıdır. İstanbul, Konya ve İzmir’de diğer arkadaşlarımız mücadele ederek kazanımlar elde ettiler. Bizler de mücadele edeceğiz.”

"KADER BİRLİĞİ YAPIYORUZ"

Türk, Kürt, Suriyeli sayacılar olarak ortak mücadele ettiklerini dile getiren sayacılar, “Geçtiğimiz senelerde en zor koşullarda Suriyeliler çalışıyorlardı. Biz onların da bizimle aynı hakları paylaşmaları için ortak mücadele ettik, biz hep beraber kader birliği yapıyoruz. Ayrı gayrı yok, hepimiz durumdan etkileniyoruz, ortak hak talebimiz var” diye konuştular.

ÖNCEKİ HABER

15 ayda elektriğe %60 zam geldi, yine yetmedi; 10 milyar dolarlık borç yapılandırıldı

SONRAKİ HABER

EMEP İzmir İl Başkanı Uyar: Türkiye halklarının çıkarına olan bir operasyon değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa