İsveç'te eğitimde kısıntıya gidilmesi kararı 12 kentte protesto edildi
İsveç'te belediyelerin eğitimde gerçekleştirmeyi planladıkları kısıntılar, 12 kentte düzenlenen eylemlerle protesto edildi.
Fotoğraf: Evrensel
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç’in 12 kentinde, belediyelerin eğitimde gerçekleştirmeyi planladıkları kısıntılara karşı protesto gösterileri düzenlendi.
İsveç Devlet Radyosu (Sr) geçtiğimiz hafta İsveç’teki belediyelerin yarısının eğitim sisteminde kısıntılara gitme ve okullara daha az kaynak aktarma kararı aldığını duyurdu.
Sr’nin yaptığı ankete göre her dört ilkokuldan üçünün müdürü, gelecek yıl tasarruf yapmak zorunda kalacak.
Belediyelerin eğitimde tasarruf kararı almasına tepki gösteren “Okul Yürüyüşü”, “Okul Çağrısı” ve “Ebevenyler Çağrısı” adlı örgütlenmeler, gösteri yapma kararı aldı. Öğretmen, okul müdürleri, pedagog ve öğrencilerin katıldığı miting ve yürüyüşlerde “Kısıntıyı bırak, yatırım yap”, “Daha fazla dayanamıyoruz”, “Eğitime daha fazla kaynak” gibi sloganlar atıldı. Başkent Stockholm’de Sergelstorg Meydanı’nda düzenlenen gösteride “Okul Çağrısı” adına konuşma yapan Anna, parlamenterlere eğitimde kısıntılara son verilmesi için gönderdiği mektubu okudu.
"TASARRUF YAPARAK EĞİTİMİ DAHA KALİTELİ BİR HALE GETİREMEZSİNİZ"
700 öğrencinin öğrenim gördüğü ve 100 çalışanı olan bir okulun müdürlüğünü yaptığını söyleyen Anna, bugüne kadar okuldaki öğretmen ve öğrencilerin önemli başarılar gösterdiklerini belirtti. Anna, şöyle devam etti: “Ama kısıntılardan sonra gelecek yıl aynı şekilde eğitimi sürdüremeyiz. Toplumun, öğrencilerin ve öğretmenlerin çıkarları için eğitimde tasarruf uygulanmasına son verilmeli.”
Penilla adındaki bir öğretmen, siyasetçilerin eğitimin daha ucuz ve daha kaliteli olmasını istediklerini ama bunun mümkün olamayacağını herkesin bildiğini belirterek “Birçok meslektaşımız sınıflardaki öğrenci fazlalığı ve yoğun çalışma temposundan dolayı güçleri yetmediği için hasta yazılmak zorunda kalıyor. Politikacılar bütçede eğitime daha fazla kaynak ayıracağına tersini yapıyor. Tasarruf yaparak eğitimi daha kaliteli bir hale getiremezsiniz” şeklinde konuştu.
"OKULLAR ŞİRKETLER TARAFINDAN İŞLETİLMEMELİ"
Evrensel’e açıklamalarda bulunan göstericilerden emekli öğretmen Göran Drogge, uzun yıllar büyük bir özel şirkete ait bir okulda çalıştığını, arkadaşı Marcus ile birlikte şirketin eğitimde yaptığı kısıntılara karşı çıktıkları için kendisinin geçici olarak görevden alındığı ve arkadaşının işine son verildiğini söyledi.
Emekli bir öğretmen olarak kısıntılara karşı çıkmak için “Okul Marşı” adlı örgütlenmede çalıştığını söyleyen Drogge, “Büyük şirketlerin öğrenci ve öğretmenlerin sırtından büyük kâr elde etmelerine karşı çıkıyoruz. Kaynaklar öğrencilere gitmeli. İsveç’te 4 büyük eğitim şirketi var. Bunlardan en büyüğü Akademi Media’nın 9 milyar kron yıllık cirosu var. Her yıl en az yarım milyar kron kâr ediyor. Bütün bu şirketler, daha fazla kâr etmek için eğitimin kalitesini düşürüyor. Bundan dolayı biz okulların şirketler tarafından işletilmesini istemiyoruz” dedi.
{{353026}}