Adana'da sayacılar iş bırakma eylemini sürdürme kararı aldı
Adana'daki sayacılar talepleri karşılanıncaya kadar iş bırakma eylemini sürdürme kararı aldı.
Adana saya işçileri
Fotoğraf: Evrensel
Volkan PEKAL
Adana
Adana’da uzun yıllardır ayakkabı üretiminin yapıldığı Sarıyakup mahallesinde Büyük Saat civarında bulunan arastada iş bırakan Suriyeli ve Türkiyeli sayacılar, bazı atölyelerin talep edilen zammı ödememesi üzerine yeniden iş bıraktı.
Sayacıların 14 Ekim günü yüzde 50 zam talebiyle iş bırakmaları sonucu, atölyeciler tarafından 4,5 liranın altındaki saya fiyatlarına zam yapılırken 4,5 liranın üzerindeki saya fiyatlarına yapılacak yapılacak zamların aralık ayının birinde, yazlık sezon ayakkabı üretimine geçince yapılmak istenmesine itiraz eden sayacılar tekrar iş bıraktı. Görüşmeler sonucunda zam taleplerinin karşılanmaması üzerine kendi aralarında toplantı yapan sayacılar, iş bırakma eylemine devam kararı aldı.
15 Ekim'de yapılan açıklamada, Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, 4,5 liranın altında saya fiyatları için yüzde 30-40 olmak üzere en az yüzde 20 zam aldıklarını bildirdi. Ayrıca bu yıl da dahil her yıl aralık ayının 1'inde yüzde 20 zam yapılacağını duyurdu. Ancak sayacılar bazı atölyelerin talep edilen zammı ödememesi üzerine yeniden iş bıraktı.
Adanalı sayacılar, 14 Ekim'de zam talebi ile iş bıraktı. Büyük Saat Civarında parça başı saya diken sayacılar ve saya işçileri doların yükselmesine bağlı olarak son bir buçuk yılda yüzde 50-60’ları aşan geçim maliyeti, dükkan kiraları ve üretim giderleri karşısında yüzde 50 zam talep etti.
"AYAKKABI MAĞAZADA 300-400 LİRA, SAYA FİYATI 4,5 LİRA"
Arasta içerisinde bir toplantı yaptıktan sonra Ziyapaşa Parkı’nda toplanan sayacılar burada bir araya geldi. Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay elindeki sayayı göstererek, “Bu yoksa ayakkabı da yok. Bunun tamamını sayacı yapıyor. Mağazada satışı 300-400 lira. Bize 3,5, 4,5 lira fiyat veriyorlar. 3 ay da sürse 4 ay da sürse biz çalışmıyoruz. Onlar bize muhtaç biz zaten kazanmıyoruz” dedi.
"HERKESİN EVDE BAKMASI GEREKEN ÇOCUĞU VAR"
Adana'da saya fiyatlarının Türkiye’deki en düşük saya fiyatları olduğunu ifade eden Özay, “Bazı yerlerde 15 lira olan saya Adana’da 5 lira. Dükkan kiramızın masrafı çıkmıyor, iplik, makine parçalarını saymıyorum bile. Hayat başını öyle bir aldı gitti ki her şeye yüzde 50-60 zam geldi. Biz artık geçimimizi sağlayamıyoruz. Herkesin evde bakması gereken çocuğu var. Sayacılık ayakkabı üretiminde harcanan emeğin yüze 55’i, yüzde 60’ıdır. Artık bunu kaldıracak gücümüz kalmadı. Yeter da! Biz zammımızı alana kadar iş başı yapmayacağız. Yıllardan beri sayacıyı sömürdünüz yeter. Şartlarımız kötü diye artık kimse bu işte çalışmıyor, mesleği bırakan arkadaşlarımız var. Yeni nesil sayacı gelmiyor. Böyle giderse sayacılık diye bir meslek de kalmayacak” dedi.
"BİRLİKTELİĞİMİZİ BOZMADAN DEVAM EDECEĞİZ"
Ayakkabının bali ve solüsyonlarla yapıştırıldığını anlatan Özay, “Çalışma şartlarımız çok zor. Bali içerisinde çalışıyoruz. Sokakta bir balici görseniz belki hakkında kötü şeyler söylersiniz ama biz kapalı alanlarda o balinin, solüsyonun, sigara dumanının içerisinde çalışıyoruz. Çalışma şartlarımız çok zor. Geçen sene de yüzde 40 zam talep edip yüzde 20 zam aldık. Ama iş olmayınca fiyatı düşürüyor, fırsattan faydalanıyor. O yüzden bizim derneğimize sahip çıkmamız, birlikteliğimizi bozmamamız gerekiyor. Zammımızı alana kadar ve sonrasında da birlikteliğimizi bozmadan devam edeceğiz” dedi.
MÜLTECİ İŞÇİLERİN KATILIMI YOĞUN
Kısa bir süre önce Suriyelilere yönelik saldırıların gerçekleştiği Adana’da gerçekleşen eylemde iş bırakma eylemine Suriyeli mültecilerin katılımının yüksek olması eylemin dikkat çeken bir başka noktası oldu. Mülteciler, Türkiyeli sayacı ve işçi kardeşleri ile aynı şartlarda çalışmak istediklerini belirtiyor.