Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi: Zaferi, cesaret ve eylem birliği getirdi
Hükümetin halkın haraketi karşısında geri adım atmasını yorumlayan PCMLE, işçilerden gençlere, kadınlardan yerlilere uzanan "eylem ve cesaret birliği"ne vurgu yaptı.
Fotoğraf: AA
Ekvador'da hükümet, tüm ülkede kitlesel protestolara neden olan ve devlet şiddetinin 6 can aldığı on bir günün sonunda geri adım attı. Akaryakıt zammı getiren kararname geri çekildi. Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi, (PCMLE) işçilerden gençlere, kadınlardan yerli topluluklara uzanan "eylem birliği"nin zafer getirdiğine dikkat çekti ve ülkede burjuvazinin önemli temsilcilerinin imajını yerle bir eden halk hareketinin ideolojik ve politik olarak ilerlediği vurgusu yaptı.
ZAFERİ EYLEM BİRLİĞİ GETİRDİ
Ülkenin en büyük sendikası olan öğretmenler sendikası, lise ve üniversite öğrencileri federasyonları ile çeşitli işçi sendikaları ve yerli örgütlerinde güçlü olan Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi (PCMLE) de halk haraketinin zaferinin ardından bir açıklama yayımladı.
“Ekvador halkları, 11 gün süren halk ayaklanması sonucu önemli bir zafer kazandılar. Vahşi bir baskı uygulayan ve tüm sağın ve emperyalizmin desteğiyle cesaretlenerek neoliberal bir ekonomik paketi dayatabileceğini düşünen hükümete geri adım attırdık. Bu adımı atmamakta ısrar eden Devlet Başkanı Lenin Moreno, 883 sayılı kararnameyi geri çekmek ve yenisi üzerine çalışmak zorunda kaldı” denilen açıklamada, “Bu mücadelenin sonuçları protestonun büyüklüğü, mücadeleciliği ve halk güçlerinin eylem birliği ile mümkün oldu. Yerli hareketiyle, işçilerle, gençlikle, kadınlarla, öğretmenlerle, küçük esnafla, köylülerle birlikte mücadele ettik” ifadeleri kullanıldı.
"GENÇLERİN VE YERLİ KADINLARIN CESARETİ" VURGUSU
Tüm bir halkın ayaklandığına dikkat çekilen açıklamada, çatışmaların içindeki gençliğin ve yerli kadınların cesaretlerinin mücadele sürecinde öne çıktığına vurgu yapıldı.
Komünistelerin de mücadele içinde önemli bir rol oynadığına ve saflarını büyüttüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Güçlerimizi yeniledik, liderler çıkardık" denildi. Aylar önce alınan Ulusal Grev kararının ve Birleşik İşçi Cephesi (FUT) sendikal federasyonunun önemli rolünün altının çizildiği açıklamada, “Hükümet yenilgiye uğratıldı, sağ yenilgiye uğratıldı, IMF politikaları -bu noktada- yenilgiye uğratıldı.
Hükümetin imajı tamamen bozuldu, bu krizde öne sürdüğü isimler, Jarrin ve Romo, sorgulandı. Derhal istifa etmeleri talebini sürdürmek ve imajlarını yerle bir etmeye devam etmek gerekiyor. Polisin ve ordunun baskısını teşhir etmeyi sürdürmek gerekiyor” denildi.
HALK BÜTÜN BASKILARI ARAÇLARINI AŞTI
Açıklama şöyle devam etti: "Aynı şekilde Ulusal Meclis de bu süreçte sorgulanmıştır. Bu mücadelede, halklar, olağanüstü halin, sokağa çıkma yasağının, burjuvazinin medya kuruluşlarının dezenfermasyonunun üzerinden geçmiş ve hepsini aşmışlardır. (Önceki Devlet Başkanı Rafael) Correa’nın girişimleri, büyük çabasına rağmen, başarılı olamamıştır. Darbe girişimi yenilgiye uğratılmıştır. Darbe alan Correa’nın imajı olmuştur.
Halk içinde, bu zaferi kazanma mücadelesinin, birliğin ve etkilerinin önemini anlatmak çok önemlidir.
Bu süreç halk haraketini ideolojik ve politik olarak yeni bir duruma getirmiştir. İlerlemesi için koşullar mevcuttur; güçlerimizi büyütmek için çalışmalıyız.
Örgütlerimiz, kitle kurumları, sendikalar, dernekler, komünler, kooparatifler vd. içinde büyümeliyiz; yeni eylemler geliştirmeliyiz. Bugünlerde oluşturulan Halk Meclislerini korumak gerekiyor; buralarda eylemleri değerlendirmeli, gelecekteki eylemleri tartışmalıyız.”
NE OLMUŞTU?
Latin Amerika ülkesi Ekvador’da Lenin Moreno Hükümeti, şubatta 4,2 milyar doları IMF’den olmak üzere 10 milyar dolarlık borç anlaşması yapmış ve Fonun kamu harcamalarının kısılması dahil birçok şartını kabul etti. Devlet Başkanı Lenin Moreno, anlaşma çerçevesinde yapılan düzenlemeleri 1 Ekim’de açıkladı ve hükümetin artık ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt desteğini kaldırdığını duyurdu.
Ülkedeki ulaştırma görevlilerinin 3 Ekim’de gittiği genel grev, öğrenciler, işçi sendikaları ve birçok muhalif organizasyonun da katılmasıyla ülke genelinde protestolara dönüştü, polis saldırısı sonucu şiddetli çatışmalar yaşandı.
Moreno, aynı günün akşamında olağanüstü hal ilan etti, askeri sokaklara çıkardı fakat ülkedeki protestolar yasaklara ve devlet şiddetine rağmen sürdü. Hükümet merkezini başkentten kaçırarak ülkenin güneybatısındaki liman şehri Guayaquil’e taşıyan Moreno yönetimi, Quito’da sokağa çıkma yasağı ilan ederek eylemleri engellemeye çalıştı ancak başarılı olamadı. (DIŞ HABERLER)