Devrimci Gençlik yöneticisi Ekrem Ekşi anıldı: Hala Taşkışla onun sesiyle inliyordur
12 Eylül darbesiyle gözaltına alınıp işkencede katledilen YDGD Genel Sekreteri Ekrem Ekşi, yoldaşları tarafından Karacaahmet mezarlığındaki mezarı başında anıldı.
![Devrimci Gençlik yöneticisi Ekrem Ekşi anıldı: Hala Taşkışla onun sesiyle inliyordur](https://www.evrensel.net/upload/dosya/147981.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
12 Eylül darbesiyle gözaltına alınıp işkencede katledilen, katledildiği dönemde Yurtsever Devrimci Gençlik Derneğinde (YDGD) genel sekreteri olan Ekrem Ekşi, yoldaşları tarafından Karacaahmet mezarlığındaki mezarı başında anıldı. Anmaya Emek Partisi Kadıköy İlçe örgütü ile Sosyal Araştırmalar Vakfı da katıldı.
Anmada konuşan Ekrem Ekşi'nin İstanbul Teknik Üniversitesinden arkadaşı Tulga Kumbasar, Ekrem Ekşi'nin tam 39 yıl önce, 12 Eylül sabahı evinden göz altına alındığını hatırlattı ve “14 Ekim günü cansız bedenini teslim ettiler. Mimarlık Fakültesinden mezuniyetine 1 ders kala ve henüz 1 aylık evliyken işkence ederek öldürdüler” diye söze başladı.
Ekrem Ekşi'nin coşkulu bir kitle önderi olduğuna dikkat çeken Kumbasar, “1976 yılında Mimarlık Fakültesi öğrenci temsilcisi seçildi. Gözaltına alındığında Y.D.G.D gençlik sekreteriydi. Bu nedenle onu ilk yok edilecekler listesinde, Bayrak liste de diyorlardı en ön sıraya koydular” diye konuştu.
Ekrem Ekşi'nin son nefesini verirken “Ben kazandım. Onlara hiçbir şey söylemedim” dediğini hatırlatan Kumbasar, “Biz dövüşmeyi de, dövüşürken gülmeyi de ondan öğrendik” dedi.
Ekrem Ekşi'nin eşi Sefariye, anmaya şu mesajı gönderdi:
"Sadece bugün, 14 Ekim günü değil, 12 Eylül gününde bir televizyon kanalında yapılan tartışmada birdenbire karşıma çıkan, 'Ekrem Ekşi diye biri vardı...' sözleriyle başlayan, Gayrettepe'deki hücre arkadaşının anlattıklarıyla zaman durdu, hayat durdu sanki bende... O sevdiğimiz, can yoldaşımız, Ekremimiz tarihte bir yaprak gibi anlatılıyordu..."
Emek Gençliği İstanbul İl Gençlik Yöneticisi Cumaali Kaya ise, Ekrem Ekşi'nin canı pahasına verdiği mücadelenin bugün kendi mücadeleleri olduğuna dikkat çekti ve “Ekrem Ekşi'den öğrendiğimiz kararlılıkla mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.
İTÜ'den arkadaşı Ünal Arikoç, Ekrem Ekşi için şunları söyledi:
“Gür sesiyle ne zaman konuşacağını, gür sesiyle ne zaman susulacağını bilen tek insandı Ekrem. Hala Taşkışla onun sesiyle inliyordur.”
Yazar ve Tiyatrocu Fahri Bozbaş ise Ekrem Ekşi'nin mezarı başında Pablo Neruda'nın “Buğdayın Türküsü” şiirini seslendirdi.
Mezar başındaki anmanın ardından Ekşi'nin üniversiteden arkadaşları ve yoldaşları Kadıköy'de bulunan Sosyal Araştırmalar Vakfında bir anma toplantısı düzenledi, Ekrem Ekşi'yle yaşadıkları anılarını birbirleriyle paylaştılar. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et