Irak yeni bir protesto dalgasının eşiğinde
Irak'ta 6 gün süren kitlesel protesto dalgasının yeniden yükselişe geçeceği belirtiliyor.
Fotoğraf: AA
Yusuf ERTAŞ
Irak’ta 1 Ekim’de patlak veren ve 6 gün aralıksız devam eden kitlesel protesto dalgası yatışmış gibi görünüyor. Ancak uzmanlar, gerçek reformların yapılmaması halinde protesto dalgasının yeniden yükselişe geçeceğine dikkat çekiyor.
Son protestoların vatandaşlarla iktidar arasında ağır bir güven krizine yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, protestocuların talep ettiği radikal reformların yapılmaması halinde halk hoşnutsuzluğunun daha büyük olacağı görüşünde birleşiyor. Ancak, Irak Hükümeti tarafından ilan edilen 10 maddelik reform paketinin halkın taleplerini karşılamaktan çok Irak sokaklarının ateşini söndürmeye yönelik bir hamle olarak değerlendiriliyor.
HÜKÜMETE İKİ HAFTA SÜRE
Necef’in en üst dini otoritesi Ali El Sistani, protestocuların öldürenleri ortaya çıkarmak ve onları adalete teslim etmek için hükümete iki haftalık bir süre verdi. Geçtiğimiz günlerde protestolarda ölenler için soruşturma komitesi kuran Hükümet bu hafta verilmesi beklenen 10 maddelik “reform” kararlarını Necef’teki cuma hutbesi öncesinde verme yoluna gitti. Hükümetin bu hamlesi Cuma günü yeni bir protesto dalgasının ortaya çıkmasını önlemeye yönelik bir adım olarak değerlendirildi.
1 Ekim’de başlayan ve 6 gün aralıksız devam eden gösterilerde çoğu gösterici olmak üzere 100’den fazla Iraklı güvenlik güçleri tarafından kullanılan gerçek mermilerle öldürülmüş, 7 binden fazla kişi yaralanmıştı.
HALK HÜKÜMETİN SÖZÜNE GÜVENMİYOR
Hafız Güveyli Arabnews’te kaleme aldığı yazısında, "Ne Başbakan Adil Abdelmehdi’nin sükunet çağrıları ne de meclisin yoksullara temel bir gelir sağlayacak yasaları geçirme sözü, haklarından mahrum edilmiş ve hayal kırıklığına uğramış Iraklıları yatıştırmaya yetmiyor" diye yazdı.
Güveyli’nin söylediklerini destekler şekilde, 28 yaşında işsiz bir üniversite mezunu olan Muhammed el Kaabi, hâlâ sokağa geri dönmeye hazır olduğunu söylüyor. Kaabi, AFP’ye verdiği demeçte, "Yaşadığımız yoksulluk, işsizlik, kanunsuzluk koşullarına ve halkın parasının çalınmasına karşı gösteri yaptık ve gösteri yapacağız. Artık sabrımız kalmadı” dedi. Meclis toplantılarının ve devrilmesini istediği hükümetin reform vaatlerinin kendisini ikna etmediğini söyleyerek, son alınan kararlar konusunda, "Hangi reform? Neden gençler öldükten sonra ilan ettiler? Ne bekliyorlardı?" diye sordu.
GÖSTERİCİLERİN ATEŞİ SÖNDÜRÜLEMEZ
Iraklı siyasi analist İssam el-Faili, nüfusun büyük bir kısmının son seçimlerde oy kullanmaktan kaçındığı bir ülkede “siyasi sistemin başarısızlığı bu hareketin ana nedenidir” dedi.
Faili, hükümetin aldığı “reform” kararları ile ilgili olarak, “bu kararlar Irak sokaklarının ateşini söndürmek için geldi. Reformlar sihirli bir değnekle gerçekleşmeyecek. Reformların uygulama tarzı öncekiyle aynı ise, göstericilerin ateşi söndürülemez” dedi.
Bir diğer siyasi analist Wasi Haşemi, “Halkla hükümet arasında bir güven krizi var. Burada, reform sözü verip hiçbirini uygulamayan, Nuri el Maliki, Haydar el İbadi ve sonra Adil Abdul Mehdi hükümetlerinin hepsini kastediyorum” dedi.
Al Kuds al Arabi gazetesi de, “Vatandaşlarla iktidar arasındaki ağır bir güven krizi bırakan şiddetli protestolardan sonra Irak sokaklarına sükûnet hakim olmasına rağmen uzmanlar, protestocuların talep ettiği radikal reformların yapılmaması halinde halk hoşnutsuzluğunun daha büyük olacağı görüşünde” diye yazdı.