15 Ekim 2019 12:32
/
Güncelleme: 18:58

Suriye operasyonuna dünyadan tepkiler: Operasyonu durdurun

TSK’nin; cihatçı grupların da içerisinde bulunduğu ÖSO ile Suriye’ye düzenlediği operasyona dünyadan tepkiler sürüyor. Arap Birliği’nin operasyonu “işgal” olarak tanımlaması ve Avrupa Birliği’nin operasyon nedeniyle Türkiye’yi kınamasının ardından pek çok devlet operasyonun durdurulması çağrılarını sürdürdü.

IPU TÜRKİYE’NİN OPERASYONUNU KINADI

Parlamentolar Arası Birlik (IPU), 677 lehte, 73 aleyhte oy ile Türkiye’nin Suriye operasyonunu kınadı.

179 üyeye sahip ve Birleşmiş Milletler'e bağlı olarak çalışan IPU’nun Belgrad’da 13 ve 17 Ekim tarihleri arasında yapılmakta olan olağan oturumlarının dün akşamki kısmında Türkiye’nin Suriye operasyonu gündeme geldi. Türkiye’nin 8 üye ile temsil edildiği toplantıda HDP’yi Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy temsil etti.

Suriye’ye yönelik operasyon acil gündem önerisi olarak IPU Genel Kurulu’na önerildi. Sert tartışmaların yapıldığı oturumda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop da konuşma yaparak karşı bir önerge sundu. Şentop’un önergesi oy çoğunluğuyla reddedildi ve operasyonu kınayan önerge 677’ye 73 karşı oyla kabul edildi. Operasyonu kınayan önergeye HDP'li üyeler dışındaki Türkiye delegasyonu hayır oyu verdi.

Önergede Türkiye'nin tek taraflı karar verdiği operasyonun bölgede istikrarsızlığı ve hala önemli bir tehdit olan IŞİD’in yeniden canlanması riskini doğurduğu ifade edildi.

AB ÜYESİ 5 ÜLKEDEN BMGK'YE “SURİYE” ÇAĞRISI

Öte yandan BM Güvenlik Konseyindeki Avrupa Birliği üyesi Fransa, Almanya, İngiltere, Polonya ve Belçika, Türkiye’nin Suriye operasyonunu görüşmek için toplantı talebinde bulundu. BMGK'nin Suriye'deki son gelişmeleri yarın kapalı oturumda görüşmesi bekleniyor.

ÇİN’DEN TÜRKİYE’YE: OPERASYONU DURDURUN

Çin, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri operasyonunu durdurması çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Pekin’de düzenlediği günlük basın toplantısında, Ankara’ya çağrıda bulunarak, “Suriye’deki askeri faaliyetlerinizi durdurup doğru yola geri dönün” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyesi Çin, BM’deki toplantılarda veto hakkına sahip 5 ülkeden biri.

İTALYA: ASKERİ DEĞİL SİYASİ ÇÖZÜM BULUNMALI

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, ülkesinin Türkiye’ye silah ambargosu uygulayacağını söyledi. Parlamentoda konuşan Di Maio, “Suriye krizine diplomatik çözüm bulunmalı, askeri değil” dedi. İtalyan Bakan, AB çapındaki bir ambargonun organize edilmesinin ise aylar sürebileceğini söyledi.

İNGİLTERE: TÜRKİYE, RUSYA’YI GÜÇLENDİRİYOR

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz ancak Ankara’nın Suriye’deki adımları pervasızca ve ters tepki yaratacak cinsten. Bu aynı zamanda Rusya’nın elini güçlendiren bir adım” dedi. Türkiye ile ilgili ABD gibi müttefiklerle daha yakın iş birliği yapılması gerektiğini belirten Raab, Suriye’deki operasyon nedeniyle Türkiye’ye silah satışının da askıya alındığını söyledi.

ÇEKYA DA SİLAH SATIŞINI ASKIYA ALDI

Türkiye’ye silah satışını askıya alan ya da durduran Avrupa Birliği ülkelerinin arasına Çek Cumhuriyeti de katıldı. Çekya İçişleri Bakanı Jan Hamacek, Suriye’nin kuzeydoğusunda devam eden askeri operasyonu nedeniyle Türkiye’ye silah ve mühimmat satışını durdurma kararı aldıklarını duyurdu. Hamacek, yaptığı açıklamada, “Çek Cumhuriyeti, derhal yürürlüğe girmek üzere Türkiye’ye askeri teçhizatın ihracat lisansını askıya alıyor” ifadesini kullandı. Öte yandan İtalya da operasyonun başlamasının ardından Türkiye’ye yönelik silah satışını askıya alan ya da satış lisansını iptal eden AB ülkeleri kervanına katılacağını duyurdu.

Daha önce Finlandiya, Norveç, Almanya, Fransa ve Hollanda, Türkiye’ye silah satışını durdurduklarını açıklamışlardı.

HOLLANDA DA ‘DURDURUN’ ÇAĞRISI YAPTI

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla arayarak, Türkiye’nin Suriye’de sürdürdüğü askeri operasyonu durdurmasını istedi. Blok, hükümetinin, Türkiye’nin yürüttüğü operasyonu kınadığı yönündeki mesajını iletmek için, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu aradı. Görüşmede Hollandalı bakan, IŞİD savaşçılarının bulunduğu kampların sıkı bir şekilde izlenmesi gerektiğine dikkati çekti. Blok, Çavuşoğlu’ndan, Türkiye’nin, bölgedeki insani ihtiyaçlara cevap vermesini de istedi. Hollanda hükümeti, harekata tepki amacıyla geçen cuma günü Türkiye’ye yönelik silah ambargosu uygulama kararı almıştı.

İSPANYA TÜRKİYE’YE SİLAH SATIŞINI DURDURDU

İspanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye silah satışını durdurduğunu açıkladı. Bakanlık açıklamasında, “İspanya, Avrupa Birliği partnerleriyle koordinasyon içinde, Suriye'deki operasyonda kullanılabilecek askeri malzemelerin ihracatı için yeni lisans vermeyecek” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca İspanya'nın Türkiye'deki askeri varlığının, bölgedeki barış ve istikrarı teşvik etme amaçlı NATO operasyonunun bir parçası olduğu kaydedildi. Daha önce İspanya Savunma Bakanlığı, Türkiye'de bulunan İspanya'ya ait Patriot hava savunma sistemlerinin geleceğinin NATO'ya bağlı olduğunu açıklamıştı. İspanya ile birlikte 10 ülke Türkiye'yue silah satışını durdurduğunu açıkladı.

Şu ana kadar Türkiye'ye silah satışını durduran ülkeler Norveç, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, İsveç, Fransa, Almanya, Çekya, İtalya ve İspanya.

FRANSA UEFA’DAN YAPTIRIM İSTEDİ

Fransa ile deplasmanda karşılaşan Türkiye milli takımının sahada “asker selamı” vermesi sonucunda UEFA’ya yaptırım çağrısı yapıldı.

Maç bitiminde bazı Türkiyeli futbolcuların asker selamını tekrarlaması yeni bir tartışma yarattı. Fransa Spor Bakanı Roxana Maracineanu, UEFA’dan Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Söz konusu hareketin “sporun ruhuna aykırı” olduğunu belirten Fransız bakan, “UEFA’dan bu konuda yaptırım uygulanmasını talep ediyorum” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da Stade de France’da Türkiyeli oyuncuların asker selamı verdiğini gösteren fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

ALMANYA’DA SAVAŞ KARŞITI SESLER ÇOĞALIYOR

Almanya’da ise operasyona ilişkin protesto eylemleri devam ediyor. Buna Stuttgart merkezinde her akşam gerçekleştirilen eylemlerde barış talep ediliyor.

Stuttgart 21 karşıtlarının her pazartesi gerçekleştirdikleri eylemlerin 485.’sinde konuşan Sendikacı Sidar Çarman “Bizler dünyanın neresinde olursa olsun savaşa ve ırkçılığa karşıyız” dedi. Alman devletinin silah yardımını sonlandırmasına değinen Çarman, “Hep birlikte savaşa karşı binlerce kez barış diyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et