Üniversitelilerin geçim derdi: Okumak için değil, yaşamak için çalışmak zorundayız
Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji ve Jeoloji Mühendisliği öğrencilerinin ortak derdi geçim sıkıntısı. KYK kredileri yetmeyen öğrenciler, yol parası ve zamlara tepkili.
Fotoğraf: Evrensel
Seçil ÜNAL
Ankara
Ailelerinden destek almadan okumaya çalışan öğrenciler, KYK kredilerinin yetersizliği nedeniyle çalışmak zorunda kalıyor. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ekonomik krizle birlikte iğneden ipliğe gelen zamlarla ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda olduklarını anlattı.
"EĞİTİM KREDİSİ KARŞILIKSIZ OLMALI"
Babasının emekli maaşının üç çocuğunu okutmaya yetmediğini, KYK kredisiyle ev kirası ödeyip, harçlığını çıkarmaya çalıştığını belirten Hidrojeoloji Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi Hatice Gözkıran, “Kendimi geliştirmek için gitmem gereken İngilizce, bilgisayar kursları çok pahalı ve devlet bunları karşılamak yerine öğrenciyi mezun olduktan sonra çok büyük borçlar altına sokarak ellerini kollarını bağlar hale getiriyor. Krediler karşılıksız verilmeli. Çünkü eğitim bir haktır ancak bize kiralıyorlar” dedi.
"ARAÇ-GEREÇ MASRAFI BİN LİRAYI GEÇİYOR"
Hidrojeoloji Mühendisliği 3. sınıfta okuyan bir diğer öğrenci, saha için gerekli ayakkabıların 150 liradan başladığını söyleyerek, “Araziye götürülmesi şart olan jeolog çekiçlerinin de en ucuzu 150 lira. Bunun yanına diğer arazi malzemeleri de eklenince neredeyse 1000 lirayı geçen bir masraf çıkıyor. Bu parayı veremeyecek birçok insan var” diye belirtti.
"BURS VERENLER ELİ KOLU TUTMASIN İSTİYOR"
Ailesinden para almadığını ve KYK kredisiyle geçinmek zorunda olduğunu belirten öğrenci yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Sadece yola aylık 150 lira harcıyorum. Yemek fiyatlarına da zam geldi. Her ay ister istemez harçlık avanstan harcıyorum, bu yüzden kredi bana yetmiyor. Birçok burs kaynağı, insanların eli kolu tutmasın istiyor. KYK burslarının artması ve borçların silinmesi hepimizin ortak talebi. Ama yapamayız deniyor. Fakat birçok holding ve şirketin milyar liralık borçları tek kalemde siliniyor.”
"KYK KREDİSİ BIRAKIN OKUMAYI, YAŞAMAYA BİLE YETMİYOR"
Öğrenci olarak iş bulmanın zorlaştığını anlatan bir başka öğrenci ise “Okumak için değil yaşamak için çalışmak zorunda kalıyoruz. Haliyle bu durum derslerimizi de etkiliyor. Ortalamamız düşüyor, burs imkanlarından kesinlikle yararlanamıyoruz. Öğrenci evinde kalıyorum. Kiraydı, faturalardı her şeye zam. KYK’den aldığım para bırakın okumayı, yaşama bile yetmiyor. Devletten aldığım öğrenim kredisi, buna asla yetmediği gibi üstüne beni tekrar borçlandırıyor. Büyük bir borç bataklığına sürükleniyoruz. ‘Siz bizim geleceğimizsiniz’ deniliyor ama bizim gelecek umudumuzu yıpratıyorlar” ifadelerini kullandı.
"OKULA GELMEYE BİLE ZORLANIYORUZ"
Jeoloji Mühendisliği 3. sınıfta okuyan Sevil Şahin de ders malzemelerinin pahalı olduğuna dikkat çekerek, “Temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz. Okula gelmeye bile bazen zorlanıyoruz. Yeri geliyor çalışmak zorunda kalıyoruz ve bu zamanımızı, bazen beden gücümüzü, bazen eğitim hayatımızı zora sokuyor. Bu kadar baskının altında gelecek kaygısı güdüyoruz." dedi.
HACETTEPE’DE 5 SOLO OTOBÜS DE SORUNU ÇÖZMEDİ
Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, yıllardır çözüm üretilmeyen ulaşım problemi için Ankara Büyükşehir Belediyesinin ücretsiz 5 solo otobüs kararının da yeterli olmadığı görüşünde. Ring sırasında bir değişikliğin olmadığını ve otostopa mecbur kaldıklarını anlatan öğrenciler, otobüs sayısının artırılmasını istiyor.
İktisat Bölümü Öğrencisi Akın Yıldırım, beş solo otobüsün ihtiyacı karşılamadığını belirterek “Özellikle sabah saatlerinde Beytepe metro durağı çok kalabalık oluyor. Otobüs sayıları yetersiz. Ayrıca ücretsiz olan beş solo otobüsün öğrencilerin ihtiyacını karşılamaya imkanı yok. Öğrenciler ücret ödeyerek ulaşıma mahkum olmaya devam ediyor” diye konuştu.
"YİNE OTOSTOPA BAŞVURUYORUZ"
Otobüs duraklarında öğrencilerin kuyruklar oluşturduğuna vurgu yapan Eren Tunçbilek ise hem sıra beklememek hem de ulaşım yükünden kurtulmak için otostopa başvurduklarını söyledi. Tunçbilek, otobüslerin öğrenci sayısına göre sıklaştırılmasını ve daha fazla ücretsiz otobüs sağlanmasını talep etti.
Üniversiteye yeni başlayan bir öğrenci de “Beş yeni ücretsiz ringi duyduğumda sevinenlerdenim ama sevincimiz kuşağımızda kaldı. Yine otostopa başvuruyoruz” diye belirtti. (Ankara/EVRENSEL)