16 Ekim 2019 14:33

Dünya Gıda Günü | "Türkiye’de dışa bağlı tarımsal üretim vahim bir hal aldı"

16 Ekim olarak belirlenen Dünya Gıda Günü’nde TMMOB’ye bağlı Ziraat, Gıda ve Kimya Mühendisleri Odaları Adana’da basın açıklaması yaptı: Türkiye’de dışa bağlı tarımsal üretim vahim bir hal aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dünya’da açlık problemlerine, gıdanın güvenliğine, yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekmek amacı ile BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim olarak belirlenen Dünya Gıda Günü’nde TMMOB’ye bağlı Ziraat, Gıda ve Kimya Mühendisleri Odaları Adana’da basın açıklaması yaptı.

Basın metnini okuyan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan açlığın, özellikle gıdada dışa bağımlı ve ekonomik büyümenin gerilediği ülkelerde arttığını belirterek Türkiye’de tarımsal üretimin dışa bağımlı hale geldiğine dikkat çekti.

“TARIMDA İSTİHDAM GERİLİYOR, DIŞA BAĞIMLILIK ARTIYOR”

Desteklemelerin kaldırılması, kamu kooperatifçiliğinin tasfiyesi ve çıkartılan yasa, yönetmeliklerle üretimin kotalarla geriletilip yok edilmesi nedeniyle tarımsal üretimin vahim bir hal aldığını dile getiren Alparslan, “AKP Hükümetleri döneminde uygulamaya konulan tarım politikaları sonucu 2002 yılında tarımda istihdam edilen nüfus çalışan nüfusun yüzde 35’i iken bu dönemde yüzde 18,3'e gerilemiştir” dedi. Çiftçinin yoksullaşarak büyük kentlerde proleterleşmek üzere göçe zorlandığını söyleyen Alparslan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Gelinen noktada tarım alanlarımız giderek yok edilmiş zeytinlikler ve meralar çimento, mermer ocakları, altın ve gümüş madenciliği gibi toksik kimyasal kirlilik yaratan sanayi yatırımlarına açılmış. Sağlıklı, doğal ve güvenli gıdaya ulaşmak büyük bir sorun haline gelmiştir.  Bunun sonucunda ise Türkiye, kuru kayısı, incir ve üzüm ile fındık dışında buğdaydan pirince, fasulyeden nohuda, mercimekten mısıra, soya fasulyesinden pamuğa, kuru ottan samana ve kırmızı ete kadar hemen tüm tarım ürünleri için ithalatçı ve dışa bağımlı bir ülke durumuna getirilmiştir”

“KOOPERATİFLER İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ, KİT’LER KAPATILDI”

EBK, SEK, Zirai Donatım Kurumu, TEKEL, Türkiye Şeker Fabrikaları, Azot Sanayi-Türkiye Gübre Fabrikaları ve Yem Sanayi gibi kamu iktisadi teşekküllerinin bir kısmının özelleştirildiğini, bir kısmı da kapatıldığını dile getiren Alparslan, “TMO gibi KİT’ lerle birlikte, Tariş, Çukobirlik, Fiskobirlik gibi üretici kooperatif ve birliklerinin ise içi boşaltılarak işlevsizleştirilmiştir” dedi.

“HİLELİ ÜRÜNLER KAR MANTIĞININ BİR SONUCU”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı taklit ve hileli ürünler listesine ilişkin soruya yanıt veren Alparslan, içeriğinde sağlığı tehdit eden ürünler olmayan hileli ürünlerle halkın salığını tehdit edecek ürünlerin ayrımının yapılması gerektiğini söyledi. ZMO Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan aynı konuda doğada var olan gıda maddelerinin metalaştırıldığını belirterek hileli ürünlerin azgınlaşmış kapitalizmin kar odaklı mantığının bir sonucu olduğunu ifade etti.  

Açıklamaya Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube İkinci Başkanı Durmuş Ali Kaya katıldı. (Adana/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

ABD Başkanı Trump: Görüşme başarılı geçmezse yaptırımlar Türkiye’yi mahvedecek

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Meclis’te "Suriye operasyonu" hakkında bilgi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa