İzmirli sağlıkçılardan hekime jiletli saldırıya tepki: Önlem alınmazsa iş bırakacağız
Doktor Kadir Songür'ün hastasının saldırısına uğramasına tepki gösteren sağlık çalışanları "Önlem alınmazsa görevli tüm sağlıkçılarla birlikte süresiz iş bırakacağız" açıklaması yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir Sağlık Platformu'nun, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli asistan doktor Kadir Songür'ün hastasının jiletli saldırısında yaralanmasına karşı yaptığı açıklamada “Artık yeter! Şiddet önlenmediği sürece bundan sonra iş bırakacağız” ifadeleri kullanıldı.
İKÇ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinik girişinde yapılan açıklamada Songür’ün yaralanmasının ardından tepki olarak Buca Seyfi Demirsoy hastanesinde poliklinik hizmeti verilmediği aktarıldı. Sık sık “Sağlıkta şiddet sona ersin”, “Bakan, bakma, görevini yap” sloganları atılan açıklamada söz alan sendika temsilcileri "Artık basın açıklaması yapmak istemiyoruz, bu şiddet önlenmediği sürece bundan sonra iş bırakacağız. Birinci, ikinci, üçüncü hatta tüm sağlıkçılara birlikte gerekirse süresiz iş bırakacağız” dediler. Açıklamaya katılan, saldırıya uğrayan hekim Kadir Songür’ün annesi fenalaştı.
"HER GÜN ORTALAMA 30 ŞİDDET OLAYI YAŞANIYOR"
Açıklamayı okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, “Sağlıkta şiddet durmuyor! Biz hekimler ve sağlık çalışanları bu koşullar altında görevimizi yerine getiremiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın basın açıklamalarında belirttiğimiz uyarıları görmezden gelmesine artık dayanamıyoruz. Daha kaç sağlık çalışanının yaralanması, ölmesi bekleniyor merak ediyoruz. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşanıyor. Bu sorun, bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engelliyor. Bu koşullarda sağlık hizmeti vermek kabul edilebilir ve daha fazla sürdürülebilir değildir” dedi.
"HASTANELER İŞLETMEYE DÖNÜŞTÜ"
"Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın bir sonucu olan kışkırtılmış sağlık talebinin eldeki hizmet olanaklarıyla tam olarak karşılanamamasının, yurttaşların sağlık hizmet beklentisinin yapay biçimde yükseltilmesinin gelinen tabloda katkısının büyük olduğunu belirten Obuz, “Hastaneler günümüzde bir işletmeye dönüşmüş, hastaları ne kadar iyileştirdiklerinden çok, ne kadar sayıda hasta baktıkları önem kazanmıştır” diye konuştu.
Hastanelerde güvenlik zafiyetinin olduğunu ifade eden Obuz, “Artık yeter! Tek bir sağlık çalışanının bile şiddete uğramasına tahammülümüz yoktur. Sağlıkta şiddeti önleyici yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır. Şiddeti körükleyen sağlık politikalarından vazgeçilene, sağlıkta etkin bir şiddet yasası çıkana dek mücadelemiz artarak devam edecektir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)