18 Ekim 2019 23:30

ZMO Başkanı 2020 bütçesini değerlendirdi: Bütçe üreticiye değil, faize gidiyor

2020 yılı hükümet bütçesini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, faize ayrılan kaynağın tarıma destekten 7 kat fazla olduğuna dikkat çekti.

Arşiv fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, 2020 yılı bütçesi kapsamında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın tarım ile ilgili açıklamalarını Evrensel’e değerlendirdi. Tarım ve hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar nedeniyle bu iki alanda zor durumda olunduğunu ifade eden Güngör, faiz ödemelerine ayrılan kaynağın tarıma ayrılan destekten 7 kat fazla olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, bütçe görüşmeleri öncesi açıklamalarında tarıma ayrılan kaynağın 2020 yılında 33.4 milyar liraya çıkarıldığını ve tarımsal destekleme programları için de 22 milyar lira ayrıldığını ifade etti. ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, Ağbal’ın açıklamalarına yanıt vererek tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sorunları dile getirdi. 

Güngör, “Tarım desteği 16.1 milyar TL ama buğday, mısır, ayçiçeği, soya, pamuk, canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına altı ayda ödenen 19 milyar TL’dir” dedi.

TARIMA DESTEK YÜZDE 10, FAİZ ÖDEMESİ YÜZDE 58 ARTTI

Güngör yine önceki yıllarda tarıma verilen destek ve faiz ödemeleri için ayrılan kaynağa şöyle açıklık getirdi: “Tarıma 2018 yılında sağlanan destek 14.6 milyar TL’den yüzde 10 artışla 2019 yılında 16.1 milyar TL’ye yükseltilmiştir. Aynı dönemde faiz ödemeleri için ayrılan kaynak 74 milyar TL’den yüzde 58 artışla 117 milyar TL’ye yükseltilmiştir. Faiz giderleri için ayrılan kaynak tarım desteğinin tam 7 katıdır. Kaynaklar üretim için kullanılmalıdır”.

"ET İTHALATINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 195"

Hayvancılık sektörünün de yanlış politikalar nedeniyle zor durumda olduğuna dikkat çeken Güngör, “Canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının plansız ve kontrolsüz yapılması hayvancılık sektörünü ve fiyatları olumsuz etkilemektedir. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında 2018 yılında kasaplık sığır ithalatı yüzde 15 artarken, besilik sığır ithalatı yüzde 82 ve koyun ithalatı yüzde 52 artmıştır. Sığır eti ithalatındaki artış ise yüzde 195 olmuştur. Depolar etle dolunca kesim zamanı gelen besilik hayvanlar kesilememiş, hayvanlar yağlanmaya başlayarak et kalitesi düşmüş, bu süre zarfında hayvanını beslemeye devam eden çiftçinin üretim maliyeti de artmıştır” diye konuştu.

KANUN YÜZDE 1 DİYOR, UYGULAMA BİNDE 6’YI GÖRMÜYOR

Üretici alması gereken desteğin ‘kırıntısına’ ulaşabildi. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu ile tarıma verilen desteğin milli gelirin yüzde 1’inden az olmayacağının hükme bağlandığını hatırlatan Güngör, “Buna karşın verilen destek miktarı binde 4 ile binde 6 aralığında kalmıştır” dedi. Güngör şöyle devam etti: “2007 yılından 2018 yılına kadar çiftçiye verilmesi gereken tarım desteği 226 milyar TL iken, verilen destek 123 milyar TL eksiğiyle 103 milyar TL olmuştur. Bu duruma baktığımızda 2020 yılında bu ayrılan bütçenin faiz ödemelerine ve ithalatın durumuna bakılması gerektiği görülmektedir” diyerek diğer yıllara göre de 2020 yılında verilen desteğin olumlu olduğuna işaret etti. 2020 yılında ise tarımsal destekleme programlarına 22 milyar lira ayrıldı.

ÖNCEKİ HABER

Ford işçisinden Türk Metal’e soru: Ne kadar maaş alıyorsunuz?

SONRAKİ HABER

Mercedes işçileri geçimlerini ek iş yaparak sağlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa