20 Ekim 2019 12:27

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesi 22 Ekim’de

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesi 22 Ekim’de gerçekleşecek. Dışişleri Bakanı görüşmede Rusya’nın Kobane ve Menbiç’den çekilmesini talep edeceklerini ifade etti.

Fotoğraf: Kayhan Özer/Cumhurbaşkanlığı/DHA

Paylaş

Türkiye ve ABD ile yapılan güvenli bölge mutabakatının ardından gözler Moskova’ya döndü. Sınırın geri kalanına, Rusya aracılığında SDG ile yaptıkları anlaşma sonrası Suriye ordusu yerleşti.Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Ekim Salı günü Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinde Türkiye’nin bu bölgelerde de güvenli bölge kurma talebini iletecek. Rusya’nın yaklaşımı ne olacağı merak ediliyor. Zira harekatın olduğu bölge dışında sınırda Rusya destekli Suriye ordusu sınırın büyük kısmında konuşlanmış durumda. Rusya’nın Türkiye’nin Şam yönetimi ile görüşmesini isteyeceği öngörülüyor. Operasyon başladığından itibaren Rusya kanadından gelen açıklamalar bu yönde oldu.

RUSYA ANKARA’NIN ŞAM İLE DİYALOG KURMASINI İSTİYOR

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence heyetinin Ankara’da yaptığı görüşmelerin yankısı devam ediyor. Bu görüşme sonrası, Türkiye’nin harekata ara vermesi, YPG’nin sınırın 30 kilometre güneyine kadar geri çekilmesi, ağır silahlarının alınması ve TSK’nin sorumlu olacağı bir güvenli bölgenin oluşturulması kararlaştırılmıştı. Kararı, Pence, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’nde, “Türkiye ile ABD, Suriye’de bir ateşkes için anlaştı” sözleriyle duyurmuştu. Bu anlaşma aslında Ankara’nın ağustos ayından bu yana talep ettiği güvenli bölge, Fırat Nehri’nden yani Kobane’nin batısından doğuda Irak sınırına kadar uzanıyor.Ancak anlaşmanın, Türkiye’nin operasyonu yürüttüğü bölgeyle sınırlı kalacağı anlaşılıyor. Zira, mutabakat metninde belirli bir alandan söz edilmiyor, sadece “Türkiye’nin kontrolündeki güvenli bölge” ifadesi geçiyor.Geçtiğimiz hafta, SDG ile Şam arasında, Rusya’nın arabuluculuğu ile bir uzlaşmaya varılmış, buna göre “tüm Suriye-Türkiye sınırının” Suriye ordusu tarafından kontrol edilmesi üzerinde anlaşılmıştı. Anlaşma gereği de Suriye askerleri, bu bölgenin büyük bir kısmına girmişti. ABD askerleri de eş zamanlı olarak buradaki üslerinden de çekilmişti. Şimdi Rusya’nın ABD- Türkiye anlaşmasındaki tavrı merak ediliyor. Bu soruya cevap da 22 Ekim’de verilecek. Fakat harekat başladığından bu yana Rusya tarafından gelen açıklamalar Türkiye’nin Şam yönetimi ile temas kurması yönünde. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir yandan Türkiye’nin “güvenlik kaygılarını anladıklarını” söylerken bir yandan da, bu kaygıların 1998’de Suriye ve Türkiye’nin imzaladığı Adana Mutabakatı çerçevesinde çözülmesi çağrısı yapmıştı.Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, harekatın ülkedeki siyasi istikrar sürecine zarar verebileceğini ifade etti.Rossiya 1 televizyonundaki ‘Moskova.Kremlin.Putin’ programında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumun son derece endişe verici olduğunu, bu durumun ülkeye siyasi yolla istikrar getirilmesi sürecine zarar verme potansiyeli taşıdığını ifade etti. Peskov, “Genel anlamda Suriye’nin kuzeydoğusundaki gidişat son derece endişe uyandırıyor. Siyasi istikrar sürecine zarar verebilecek olaylar gerçekleşiyor” dedi.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: GÖRÜŞMEDE ÇEKİLME TALEP EDİLECEK

22 Ekim’de yapılacak Erdoğan Putin görüşmesine dair açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Kobane ve Menbiç’den çekilmesini talep edeceklerini ifade etti. Konuşmalarının devamında Trump’ın Erdoğan’ı örnek aldığını savunan Çavuşoğlu, Trump’ın mektubu için de “O seviyeye düşmeyiz” dedi. Reuters’in aktardığı habere göre, Çavuşoğlu’nun “güvenli bölgede tek bir YPG militanının bile kalmasını istemiyoruz” dedi.

“HEDEFİMİZ IRAK’IN SINIRINA KADAR”

Çavuşoğlu, “120 saatin sonunda burada teröristler tamamen çıkacak, güvenliği bizim askerimize ait olacak. Bu bölgede DEAŞ ile ilgili bir mesele olursa o da bizim sorumluluğumuzda olacak. Bizim görmek istediğimiz şey 120 saat sonra burada bir tane bile YPG/PKK teröristi kalmayacak. Bu YPG/PKK’lıları başka isimlerle burada bırakmaya çalışmasınlar, buradan demek isterim. Sahada her şeyi görüyoruz. Biz gerekeni yaparız. Bu harekâtla hedefimiz Irak’ın sınırına kadar 444 km’de güvenlik endişelerimizi ortadan kaldırmaktır” diye konuştu.

“ÇÖP KUTUSU SEVİYESİNE İNMEZ”

Trump’ın Erdoğan’ı örnek aldığını söyleyen Çavuşoğlu, Trump’ın Erdoğan’a gönderdiği mektubu da şu sözlerle değerlendirdi: “Bu mektubun üslubu Trump’ı bağlar. Kötü söz sahibine aittir. Seviyesi de onu bağlar. En güzel cevabı ABD halkı verdi. Bizim cevabımız harekât oldu. Sahada cevabını verdik. Grup konuşmamızda Cumhurbaşkanımız cevabını verdi. Biz ciddi bir devlet olarak öyle seviyede bir mektup yazar mıyız? O seviyeye düşer miyiz? Düşmeyiz. Bu Amerika’yı küçük düşüren bir durum. Böyle bir mektubun yeri çöp kutusudur. Cumhurbaşkanımız çöp kutusunun seviyesine inmez.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sayıştay görevini tam yapmıyor

SONRAKİ HABER

Tayyip Erdoğan, Boris Johnson ile telefonda görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa