RTÜK yandaşa seyirci kaldı!
RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanının sözlü talimatıyla ana akım televizyon ekranlarının ve özellikle yandaş televizyonların denetlenmediğini söyledi.
Görseller: RTÜK logosu / Color Bar: Pixabay / Kolaj: Evrensel
Birkan BULUT
Ankara
RTÜK İzleme Dairesinde görevli uzmanlar, izlediği yayınlarda yasaya aykırı olduğunu düşündüğü içerikler hakkında rapor düzenliyor. Ardından yasayla gündemi belirlemeye yetkili olan RTÜK Başkanı tarafından raporlar Üst Kurul gündemine taşınıyor. Ancak RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşcı’nın verdiği bilgiye göre, İzleme Dairesi RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in “sözlü talimatı”yla ana akım televizyon ekranlarını ve özellikle yandaş televizyonları izlemiyor. Yayıncısına bakılmaksızın yasaya aykırı her türlü yayınla ilgili raporun gündeme getirilmesi çağrısına kulak tıkanıyor. Üst Kurul, 1 Ocak'tan beri yalnızca kamu sağlığını tehdit eden performans ilaçları vb. kaynağı, içeriği, sağlığa etkisi bilinmeyen ilaç satışı yapan yayınları görüştüğünü anlatan Taşcı, “Elbette bu çok önemli bir konu, zaten öyle olduğu için de bu tür yayınlara istisnasız en ağır cezalar Üst Kurulda oybirliğiyle veriliyor. Ancak bu tek başına yetmez, zira ana akım ekranlarda kan gövdeyi götürüyor, kırılmayan parmak, elektrik verilmeyen kimse, hakarete uğramayan muhalif siyasetçi kalmıyor. Her türlü işkence ve şiddet, çeteler arası silahlı çatışma resmen ekranlarda kanıksatılıyor, RTÜK ise üstüne düşeni yapmıyor” dedi.
İLK CEZALAR MUHALEFETE
Yılın başından 10 Nisan 2019 tarihine kadar merdiven altı yayıncılar dışında, tepkilere neden olan hiçbir dosyanın Üst Kurul gündemine getirilmediğini belirten Taşcı, 10 Nisan tarihli toplantıda ise Fox Life kanalına yabancı bir dizi; Ulusal Kanala “din devleti kurma eleştirisi”; TELE 1 kanalına HDP Grup Toplantısında konuşmacının sözlerinden, RS FM'e ise hükümet aleyhine konuşmalar nedeniyle 5 kez yayın durdurma ve idari para cezası verildiğini aktardı.
RTÜK gündeminin belirlenmesi yetkisinin başkanda olduğunu hatırlatan Taşcı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in başkanlığı döneminde havuz medyasından raporu gelip de hakkında yaptırım kararı çıkan tek bir dosya olmadığını söyledi. Taşcı, “10 ayda ana akım televizyon yayınlarıyla ilgili 15 dosya görüşüldü. Bunlar da muhalif kanallar. İktidar yanlısı olanların dosyaları ise aklanıp, paklandı. Havuz medyasının yayınlarının yasaya uygunluğunun denetlenmesini bırakın, artık izlenmiyorlar bile. Bu tablo açıkça RTÜK’ün ekranlara gözünü kapattığı; hakarete varan sözlere sağır olduğunun ve ekranlar aracılığıyla işlenen suçları görmezden geldiğinin kanıtıdır” değerlendirmesini yaptı.