Lübnan'da protestoların 4. günü: Yaklaşık 1 milyon Lübnanlı sokakta
Lübnan'da ekonomik durumun kötüleşmesi ve yeni vergilere karşı sokağa çıkan halkın protesto gösterileri sürüyor. Bugünkü eylemlere yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı aktarılıyor.
Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA
Lübnan'da ekonomik durumun kötüleşmesi ve iletişime yeni vergiler getirilmesi nedeniyle sokağa çıkan halkın protesto gösterileri sürüyor. Bugünkü eylemlere yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı aktarılıyor. Kent meydanlarını ve caddeleri dolduran binlerce kişi, hükümeti istifaya çağırdı.
"EYLEMLER HERKESİ BİRLEŞTİRDİ, BU DAHA ÖNCE HİÇ OLMAMIŞTI"
Euronews'ten Enis Günaydın'ın haberine göre perşembe günü başlayan eylemlerin dördüncü gününde ülkenin dört bir yanından gelen Lübnanlılar başkent Beyrut'ta buluştu.
İlk defa bu kadar toplu bir harekete şahit olduğunu söyleyen 32 yaşındaki Sahar Younis, "Ülkenin kuzeyinden, güneyinden ve Beyrut'tan insanların el ele vererek birbirini desteklemesini beklemiyordum. Eylemler herkesi birleştirdi, bu daha önce hiç olmamıştı" şeklinde konuştu.
Gösteriye katılan 43 yaşındaki eczacı Antoine Zahli ise devlet kademesindeki yolsuzluğu eleştirerek, "Tüm liderler ev hapsine mahkum edilerek devletten çaldıkları paraları iade etmeye zorlanmalı. Lübnan bu şekilde yeniden ayaklanır" dedi.
Evrensel Yazarı Hediye Levent de bugünkü eylemlere yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığını aktardı.
20 Ekim 2019
hit the streets today to protest corruption and economic inequality.
The Lebanese are fed up with this atrocious system. #LebanonProtests pic.twitter.com/63qGpKsJxE— Sarah Abdallah (@sahouraxo) 20 Ekim 2019
72 SAAT PAZARTESİ GÜNÜ DOLUYOR
Lübnan Başbakanı Saad Hariri, kendisine ve hükümet ortaklarına 72 saat verdiğini ve eğer "Kendisini ve göstericileri ikna edebilecek bir çözüm önerisi sunulmazsa farklı şekilde konuşmaya başlayacağını" açıklamıştı. Hariri, açıklamalarında istifa edeceğini söylememiş ancak ima etmişti. İçişleri Bakanı Raya el-Hasan, Hariri'nin istifa ihtimaline ilişkin, öyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etmişti. Hariri’nin 72 saat açıklamasının ardından Lübnanlılar internette sayaç oluşturmuştu. Süre bittiğinde Hariri’nin ne yapacağını herkes merakla bekliyor.
Hariri’nin istifa etmesi halinde yerine bütün tarafların mutabık olduğu Müslüman Sünni bir isim bulunması gerekiyor ancak şu anda Lübnan’da böyle bir isim yok. Hariri’nin istifasının ekonomik krizi çözmeyeceği gibi yeni bir hükümet krizini başlatacağı belirtiliyor.
Lübnan'da halk, WhatsApp gibi internet üzerinden mesajlaşma uygulamalarına vergi getirileceği açıklanması üzerine perşembe günü sokağa çıkmıştı. İletişim Bakanı, kısa süre sonra vergi kararından vazgeçtiklerini duyursa da, bu açıklama gösterileri yatıştırmak için yeterli olmamıştı. (DIŞ HABERLER)