22 Ekim 2019 05:39

HDP'li Nusaybin Belediyesi'ne atanan kayyum Mehmet Balıkçılar 3 yıl ne yaptı?

HDP’nin rekor oyla kazandığı Nusaybin Belediyesi’ne 18 Ekim'de yine kayyum atandı. 3 yıl süren ilk kayyum döneminde, neler yaşandı?

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’nin rekor oyla kazandığı Nusaybin Belediyesi’ne 18 Ekim'de bir kez daha kayyum atandı. 3 yıl süren ilk kayyum döneminde, halk tozlu ve çamurlu yollara mahkum edildi, Newroz Anıtı yıkıldı, park isimleri değiştirildi ve belediye 32 milyon TL borca sokuldu. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 77.4’lük rekor oy oranıyla kazandığı Mardin’in Nusaybin ilçesi belediye eş başkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut, 17 Ekim günü çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. “Gizli tanık" beyanları gerekçe gösterilerek, "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklanan eş başkanlar, hemen ertesi gün İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Eş başkanların yerine İlçe Kaymakamı Mehmet Balıkçılar kayyum olarak atandı. 

EŞ BAŞKAN KAYA HALEN TUTUKLU

Nusaybin Belediyesi 31 Mart yerel seçimlerden önce de yaklaşık 3 yıl boyunca kayyum yönetiminde kaldı. 11 Eylül 2016 tarihinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeyken belediyeye İlçe Kaymakamı Ergün Baysal kayyum olarak atandı. Baysal’ın görev yerinin değişmesinin ardından İlçe Kaymakamı Mehmet Balıkçılar kayyum olarak atandı.

İlk kayyum atamalarından kısa bir süre sonra gözaltına alınan eski belediye eşbaşkanları Sara Kaya ve Cengiz Kök ise tutuklandı. Eş başkan Kök, belli bir süre sonra tahliye edilirken, “ağırlaştırılmış müebbet” hapis istemiyle yargılanan Kaya ise halen tutuklu bulunuyor.

YOLLAR TOZLU VE ÇAMURLU

2016’daki kayyum atamalarıyla birlikte belediye beton bloklar ve zırhlı araçlarla abluka altına alınarak, adeta karakola çevrildi. Makam odasının penceresini kurşun geçirmez camlarla değiştiren kayyum, ayrıca belediyede işten atılan kişilerin yerlerini de AKP’lilerle doldurdu. 3 yıllık süreç boyunca yapılan “hizmetler” ise sadece asfalt üzerine dökülen asfaltlarla sınırlı kaldı. Özellikle kent merkezi dışında ikamet eden yurttaşlar, kışın çamurlu yazın ise tozlu yollara mahkum edildi. 

NEWROZ ANITI YIKTIRILDI

1992 yılında kentte yapılan Newroz kutlamaları sırasında açılan ateş sonucu öldürülen 16 yurttaş anısına yapılan Newroz Anıtı da kayyum tarafından yıktırılarak, yerine saat kulesi dikildi. Kayyum, kentteki birçok parkın da ismini değiştirdi. 

Belediyenin 31 Mart’ta HDP’ye geçmesiyle birlikte yaklaşık 3 yıllık kayyum dönemindeki harcamalar ve “icraatlar” halkla paylaşıldı. Kayyumun, belediye bütçesinden 149 bin 500 TL bedelle aldığı arazi aracını İlçe Emniyet Müdürlüğüne hibe ettiği, yine kapatılan gençlik merkezi binasını da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 25 yıllığına tahsis ettiği ortaya çıktı. 

Kayyum, kentin kırsal mahalleleri olan Duruca (Kertwên), Girmeli (Girê Mîra) ve Akarsu’daki (Stilîlê) belediye hizmet binalarını 2 yıllığına İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis etti. 

32 MİLYON BORÇ BIRAKTI

Kayyum 6 milyon 388 bin TL ile devraldığı belediyeyi, 32 milyon 369 bin TL borca soktu. 2019 yılının ilk üç ayında 141 bin 556 TL değerinde yemek harcaması yapan kayyum, 334 bin 359 TL araç kirası için ödeme yaptı. Söz konusu ödemeler arasında bedeli 10 bin TL’yi aşan draje şeker ve kuru pasta alımları dikkat çekti. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

İkinci yargı paketi geliyor: Ceza alıp hapse girmeyen kalmayacak

SONRAKİ HABER

Kürtçe mektup yazan tutukludan tercüman parası istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa