İzmir'de deprem güvenliği rezaleti: Öğrenciler 2.5 yıl çürük binada eğitim görmüş
Torbalı'da depreme dayanıklı olmadığı için taşınan okulun yeni binasının da güvenli olmadığı tespit edildi. Öğrencilerin 2.5 yıldır kolon ve kirişleri kesilmiş binada eğitim gördüğü belirlendi.
Fotoğraf: DHA
İzmir’in Torbalı ilçesinde, binası depreme dayanıklı olmadığı tespit edilip yıkılan İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin, 2.5 yıl önce taşındığı 3 katlı yurt binasının da eğitim-öğretim için uygun olmadığı belirlendi. Torbalı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılan denetim sonucunda hazırlanan rapor, üst yazı ile ilgili birimlere de gönderildi.
KOLON VE KİRİŞLER KESİLMİŞ
İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Murat Bey Mahallesi’ndeki, 3 katlı, 13 derslikli binası, 2.5 yıl önce depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkıldı. Okuldaki 500 öğrenci, geçici olarak Tepeköy Mahallesi, Ağalar Caddesi’ndeki 3 katlı yurt binasına taşındı. Konut olarak yapılıp, daha sonra yurda dönüştürüldüğü belirlenen binada, 2.5 yıldır eğitim sürerken, geçen 11 Ekim’de, Torbalı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından rutin denetim yapıldı. Denetimde, binanın bazı kolon ve kirişlerinin kesildiği, tek-giriş çıkışın olduğu, merdiven genişliğinin standartlara uygun olmadığı, önünden yüksek gerilim hattı geçtiği, bahçesi, spor ve toplanma alanı gibi bir okulda bulunması gereken ortam ve alanların bulunmadığı tespit edildi. Belediye ekipleri, denetimde ortaya çıkan bu eksiklikler üzerine bina için ‘Uygun değildir’ raporu verdi.
DOĞRU YAPILAN TEK BİR ŞEY YOK
Belediye tarafından hazırlanan Gözlemsel Teknik Yapı Raporu’nda, binanın konut olarak yapıldığı, okullar için gerekli bina önlem kat sayısına uygun olarak projelenmediği, yapının arka cephesinde mutfak ve salon alanlarına ait balkonlara dizayn dışında cam cephe kapalı dolgu çıkma yapıldığı belirtildi. Ön cephe için de benzer işlemin yapıldığı binanın birinci ve üçüncü katındaki kirişlerin kolon bağlantısının, kolona yapılması gerekirken taşıyıcı sisteme sakıncalı bir şekilde teğet olarak sabitlendiğinin tespit edildiği kaydedildi. Ayrıca ışıklık boşluklarının bırakılmadığı, taşıyıcı donatılı beton tabliye olarak devam eden binanın teras katında sadece merdiven kulesi olması gerekirken projeye ve güvenli yerleşime aykırı olarak kapalı alan oluşturulduğu da raporda yer aldı. Öte yandan merdiven genişlikleri, korkuluk yükseklikleri ve taşıyıcı sistemin okul standartlarına uygun olmadığı da raporda vurgulandı. Rapor, üst yazı ile Valilik, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilgili yerlere de gönderildi.
VELİ VE ÖĞRENCİLER TEDİRGİN
Yangın merdiveni olmayan, acil çıkışı bulunmayan, deprem gibi afetler için ağır risk taşıyan bir binada 2.5 yıldır eğitim, öğretim gören çocuklarını okula yürekleri ağızlarında gönderen veliler, bir an önce sorunun çözülüp, okulun daha sağlıklı bir binaya taşınmasını istedi. Torbalı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından verilen rapor ve bölgenin deprem kuşağında olması öğrencileri de tedirgin etti.
YANGIN TATBİKATI DÜŞÜNDÜRDÜ
Okul olarak kullanılan binada geçen 18 Ekim'de yapılan yangın tatbikatı da durumun ciddiyetini ortaya koydu. Tatbikatta genişliği 1 metreyi bulmayan binadaki merdivenlerden ve tek çıkış kapısından yeterli sürede okul tahliye edilemezken, itfaiye ve AKS 110 ekipleri de park edilen araçlar nedeniyle okulun bulunduğu sokağa girmekte zorlandı. Yüksek gerilim hatlarının okulun yanı başında olması nedeniyle merdivenli itfaiye aracı da bölgeye giremedi. (İzmir/DHA)