22 Ekim 2019 14:47

Üniversiteli işçilerin adalet talebi Meclis gündeminde

"Üniversiteli işçiler"in statü değişikliği talebi bir kez daha TBMM gündemine geldi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Ön lisans, lisans mezunu, yüksek lisans ve doktorasını tamamlamış olmasına rağmen kamu kurumlarında vasıfsız kadroda çalışan "üniversiteli işçiler"in statü değişikliği talebi bir kez daha TBMM gündemine geldi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, üniversiteli işçilerin şu talepleri dile getirdiği ifade edildi: "Kurumlarımızda yan yana çalıştığımız memur ve sözleşmeli arkadaşlarımızla aynı üniversitelerin aynı bölümlerinden mezun olmamıza ve şu an aynı işleri yapmamıza rağmen statümüz farklıdır. Yani eşit işe eşit haklar noktasından uzağız. Lisansüstü mezunu olmamıza rağmen işçi statüsünde olduğumuzdan çalıştığımız kurum bizi istediği yerde ve pozisyonda çalıştırmakta, bununla birlikte memur arkadaşlarımız ise unvanlarını kullanmakta ve görevlerinde yükselebilmekte şef, müdür yardımcısı, müdürlük gibi makamlara yükselebilmektedirler. Buna karşın işçi statüsünde değerlendirilen biz yüksek lisans ve doktora yapmış olsak da statü gereği görevde yükselme gibi özlük haklarından faydalanamamaktayız. Üniversite ve lisansüstü mezunu işçiler olarak tayin, nakil, görevde yükselme ve imza yetkisi gibi özlük haklarından faydalanamadığımız gibi mesleğimiz konusundaki toplantılara, seminerlere, eğitimlere de katılamamaktayız."

BAKAN: ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER ADALET BEKLİYOR

Genel kurulda söz alan CHP’li Bakan ise şöyle konuştu: “Sosyoloji mezunu, atanmamış öğretmen, danışmanlık yüksek lisans mezunu, özel eğitim öğretmenliği, bilgisayar işletmenliği, pedagojik formasyon, aile psikolojisi, çalışma yaşamı alanlarında sertifikaları var fakat bir üniversitede güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. Karayolları bölge müdürlüğünde taşeron firmaya bağlı elektrik mühendisi olarak çalışırken sürekli işçi kadrosuna geçirildi. Söylenen herkes önce düz işçi pozisyonunda alınacak, ardından pozisyonu geri verilecekti. Sonradan öğrendi ki elektrik mühendisliği diye bir pozisyon yok. Şimdi elektrik ustası olarak önceki maaşından çok düşük bir maaşla çalışıyor. Kamu kurumlarında, belediyelerde, KİT’lerde, 4857 sayılı yasaya tabi sürekli işçi statüsünde çalışan üniversite mezunu işçiler yasal düzenleme ile diplomalarına, mesleki bilgi ve becerilerine uygun statüde çalışmak istiyor. Yani adalet ve liyakat bekliyorlar. Talepleri talebimizdir hükümeti göreve davet ediyoruz.”

ÇALIŞMA BAKANI'NA SORU

CHP’li Murat Bakan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı olan bu durumun ortadan kaldırılarak, kamu kurumlarında, belediyelerde ve KİT’lerde 4857 sayılı yasaya tabii, sürekli işçi statüsünde çalışan üniversite mezunu işçilerin diplomalarına, mesleki bilgi ve becerilerine uygun statüde çalışmaya devam etmeleri ve haklı taleplerinin yerine getirilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?​” diye sordu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Derik Kaymakamlığı belediyenin "Zeytin Festivali"ni yasakladı

SONRAKİ HABER

Ankara Kitap Fuarı devam ediyor: İlgi yoğun, alım az

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa