Şili’de işçi ve emekçiler baskılara karşı genel greve çıktı
Şili’de işçi ve emekçiler askerlerin sokaktan geri çekilmemesi üzerine iki günlük genel grev başlattı.
Fotoğraf: AA
Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, ülkede protestolara neden olan sorunların büyüklüğünü idrak edemediklerini belirterek, “Bu konuda ileri görüşlü olamadığımızı kabul ediyor ve bu nedenle özür diliyorum” dedi. Salı günü de “Askerler geri çekilsin” sloganlarıyla kitlesel yürüyüşlerin yapıldığı ülkede, sendika federasyonları ve meslek örgütleri iki günlük genel greve çıktı.
DEVLET BAŞKANI ÖZÜR DİLEDİ
Pinera, Devlet Başkanlığı Konutu La Moneda’da düzenlediği basın toplantısında, halkın taleplerini göz önüne aldığını ve bir dizi ekonomik yardım planının hayata geçirileceğini açıkladı.
Sükunet çağrısı yapan Pinera, “Halkın meşru ihtiyaçları ve sosyal talepleri karşısında Şilililerin bize vermek istediği mesajı alçak gönüllülükle ve net bir şekilde aldık. Yıllardır sorunların yığıldığı ve biz de dahil çeşitli hükümetlerin bu durumun büyüklüğünü idrak edemediği doğrudur. Bu konuda ileri görüşlü olamadığımızı kabul ediyor ve bu nedenle özür diliyorum” ifadelerini kullandı.
10 MADDELİK PROGRAM AÇIKLADI
Pinera, protestolara son vermek amacıyla muhalefet ve iktidar partileri ile yaptığı görüşme sonrasında hazırlanan ve 10 ana maddeden oluşan “Sosyal Gündem” isimli ekonomik yardım paketini açıkladı.
Yardım paketinde, emeklilik ve engelli maaşlarında artış, sağlık hizmetlerinde iyileştirme, asgari ücretten az kazanılmasının önüne geçme, elektrik zammının iptali ve yüksek gelir elde eden sektörlere fazla vergi konulması öngörülüyor.
OHAL VE YASAKLARA DEVAM
Pinera, ülkede protestoların şiddetlenmesi nedeniyle çıkarılan olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağının son bulmasını kendisinin de istediğini ancak öncelikli görevinin kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması olduğunu kaydetti.
SENDİKALAR GREVE ÇIKTI
Ülkede birçok işçi sendikasını çatısı altında toplayan Birleşik İşçi Merkezi (CUT), 23 ve 24 Ekim tarihleri için genel grev yapacaklarını duyurmuştu. CUT’dan yapılan açıklamada, grev kararının, askerin sokaktan çekilmesi için 20’den fazla sivil toplum kuruluşunun talebi doğrultusunda alındığı belirtildi. Liman işçileri de dünden itibaren greve çıkmışlardı.
KİTLESEL GÖSTERİLER SÜRÜYOR
Öte yandan sokaktaki polis ve asker şiddetine rağmen Şili halkı birçok kentte kitlesel protestolarını bugün de sürdürdü. Gündüz saatlerinde on binlerce kişinin katıldığı, şarkıların söylendiği ve dansların edildiği göster düzenlendi. Sokağa çıkma yasağının başladığı gece saatlerinde ise tence ve tavalarla baskıları protesto eden Şililerin pençe ve balkonlarda şarkılar söylemeye devam ettiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.
NE OLMUŞTU?
Ülkenin başkenti Santiago’da metro ulaşımına yapılan zammı öğrenciler metro turnikelerinden atlayarak ve kapıları emekçilerin ücretsiz geçişine açarak tepkilerini göstermişlerdi. Polisin gençlere yönelik sert saldırısı tüm ülkede öfkeye neden olmuş ve kitlesel protestolar başlamıştı. Devlet Başkanı Pinera ise askeri diktatörlük döneminden sonra ilk defa orduyu kışlalardan çıkararak kent sokaklarına indirmiş ve olağanüstü hal ile gece sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.
Devlet baskının daha da öfkelendirdiği Şililer kitlesel eylemleri sürdürüyor. Mağazalara yönelik kundaklama girişimleri nedeniyle ölümlerin de yaşandığı ülkede özellikle askerlerin gösteri yapan halka yönelik ateş açtığı ve vahşice saldırdığı görüntüler ise 1973-1990 arasında süren General Augusto Pinochet’in askeri diktatörlük dönemini hatırlatıyor. (DIŞ HABERLER)