Şilililer kalıcı çözüm istiyor: Halkın yüzde 90’ı kırıntı için savaşıyor
Şili’de hükümetin açıkladığı paket halkı tatmin etmedi. Kalıcı çözümler isteyen Şilililer, eylemlerini sürdürüyor.
Fotoğraf: AA
Şili'de ulaşım zamlarına karşı yapılan eylemler devam ediyor. Hükümetin açıkladığı paket halkın tepkisini dindirmedi. Başta başkent olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde eylemler ve genel grev devam ederken; halk sorunlara kalıcı çözümler istiyor.
Başkent Santiago'daki İtalya Meydanı olarak bilinen Baquedano Meydanında toplanan binlerce kişi Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümetini protesto etti. Ülkenin çeşitli yerlerindeki eylemlerde dans edenler renkli görüntüler oluşturdu.
Güvenlik güçleri hükümeti protesto etmek için toplananlara göz yaşartıcı gaz sıkarak müdahalede bulundu.
YÜZDE 1 ÜLKENİN TÜM GELİRİNİ ALIYOR, KALANI KIRINTI İÇİN SAVAŞIYOR
Gösterilerin hangi şartlar altında biteceği hakkında Munoz, “Biz bu gösterilerle sadece eşitlik istiyoruz. Ülkenin yüzde 1'i Şili'nin bütün gelirini alırken, kalan yüzde 90'ı bir kırıntı için savaş veriyoruz, daha onurlu bir şey istiyoruz, iyi yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Miguel Vergara da, ülkedeki sağlık hizmetinin yetersiz olmasından dolayı protestolara katıldığını söyledi.
Devlet Başkanı Pinera'nın açıkladığı paketi “geçici çözüm” olarak değerlendiren Vergara, eylemlerin ancak kalıcı çözümlerle son bulacağını belirtti.
18 ÖLÜ, 250'DEN FAZLA YARALI
Bu arada protestolarda ölenlerin sayısı 18'e yükseldi. Eylemler nedeniyle 250'den fazla kişi yaralanırken, 2 binden fazla kişi de gözaltına alındı.
Eylemlere katılanlardan David Munoz, “Bizim gösteri yapmamızın sebebi, ülkede demokrasi tekrar kurulduğundan beri süregelen, ortalama bir Şililinin her defasında daha da bastırılmasıdır. Sağlık, eğitim, bir iş kurmanın zorlukları gibi” dedi.
ŞİLİ ULUSAL İNSAN HAKLARI ENSTİTÜSÜ ENDİŞELİ
Şili Ulusal İnsan Hakları Enstitüsü (INDH) Başkanı Sergio Micco, Devlet Başkanı Pinera ile görüşmesinin ardından gösterilere dönük saldırılara dikkat çekti; insan hakları ihlallerinden dolayı endişeli olduğunu belirtti.
EYLEMLER NEDEN BAŞLADI?
Şili'de başkent Santiago'nun en önemli ulaşım aracı metroya, geçen hafta, belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılmasına karşı metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenlere saldırması sonrası büyüdü.
Ülke çapında yayılan eylemler üzerine 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan “Acil durum” ve “sokağa çıkma yasağı” ilan edildi.
Şili'nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ülkedeki krizin sona erdirilmesi için tüm siyasi ve sivil toplum liderlerine acil diyalog çağrısı yaptı.
Şili'de, Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez “acil durum” ilan edilerek güvenlik orduya teslim edildi. (Santiago/AA)