Eğitim sendikalarından MEB ve Valiliğe uyarı: Sabah ve gece karanlığında eğitim olmaz
Ankara'da İbni Sina Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenler ve veliler, okulların ikili eğitim nedeniyle gece geç saatlere kadar sürmesine tepki gösterdi.
Burcu YILDIRIM
Ankara
Öğrenciler, öğretmenler ve veliler okulların ikili eğitim nedeniyle gece geç saatlere kadar sürmesine tepki gösterdi.
Okul çıkış saati 20.30'da Sincan İbni Sina Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yapan Eğitim Sen Ankara 4 No'lu Şube ve Eğitim İş Ankara 1 No'lu Şube, ikili eğitimin sorunlarına dikkat çekti. Açıklamada konuşan Eğitim Sen Ankara 4 No'lu Şube Başkanı Gülhan Şimşek, Sincan'daki anadolu liselerinin durumunun kabul edilemez olduğunu söyleyerek, öğrencilerin sabah ve gece karanlığında okula gelip gittiğini, böyle bir eğitimin olmayacağını ifade etti. Anadolu liselerini tercih eden öğrenci ve velilerin cezalandırıldığını ifade eden Şimşek, MEB ve Valiliğin ise ihale koltuk peşinde koşmaktan eğitimin sorunlarıyla ilgilenmediğini ifade ederek “Buradan uyarıyoruz, öğrencilerimizin veya öğretmenlerimizin başına gelecek bir olumsuzluktan Ankara Valiliği ve MEB sorumlu olacaktır” dedi. Açıklamaya öğrenci, veli ve çalışanlar da katıldı.
ANADOLU LİSELERİ CEZALANDIRILIYOR MU?
Sincan'da İbni Sina Anadolu Lisesinin yanı sıra, Sincan Anadolu Lisesi, Fatih Anadolu Lisesi ve Selahattin Akbilek Anadolu Lisesinin de ikili eğitime geçtiğini belirten Eğitim Sen Ankara 4 No'lu Şube Başkanı Gülhan Şimşek, bu okullarda derslerin sabah 07.40’da başlayıp öğlenci öğrencilerin derslerinin ise gece 20.50’de bittiğini söyledi.
Yaşanan bu durumun kabul edilmez olduğunu ifade eden Şimşek, “Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, velilerimiz neden bu eziyeti çekmektedir. Ceza mıdır bu” diyerek ilçede birçok ortaokulun da ikili eğitim yaptığını ve ders çıkış saatlerinin 19.30 olduğunu söyledi.
İKİLİ EĞİTİMDE HİJYEN, GÜVENLİK VE NİTELİK SORUNU
İkili eğitiminin okullarda yarattığı sorunlara dikkat çeken Şimşek, “Okullarımızda öğrenci sayısının fazlalığı ve yardımcı personel azlığı nedeniyle ciddi hijyen sorunu yaşanmaktadır. Öğrencilerimizin sağlığı tehlike altındadır.
Öğretmenlerimiz ve yardımcı personellerimiz gece çalışmaya zorlanmaktadır. Bu durumdan eğitim emekçilerinin iş verimini ve özel hayatları olumsuz etkilenmektedir. Gecenin dokuzunda otobüs duraklarında öğrenci ve öğretmen kuyrukları oluşmakta ve bu durum duraklarda bir çok risk yaratmaktadır”diye konuştu.
Gece saatinde okullardan çıkan ve kışın gün ağarmadan yollara düşen öğrencilerin ciddi güvenlik riskiyle karşılaşacağını dile getiren Şimşek, hal böyleyken Milli Eğitim Bakanlığı ve Ankara Valiliğinin ne yaptığını neyi beklediğini sorarak, “Buradan uyarıyoruz; öğrencilerimizin veya öğretmenlerimizin başına gelecek bir olumsuzluktan Ankara Valiliği ve MEB sorumlu olacaktır” dedi.
Uyku saatinde ve gecenin karanlığında pedagojik olarak eğitimin olmayacağını belirten Şimşek, “Bilim dışı bu şartlar altında akademik eğitim vermemiz isteniyor. Öğrencilerden de başarı bekleniyor” şeklinde konuştu.
"YETKİLİLER VURDUMDUYMAZLIK İÇERİSİNDE"
Gerekli okul dönüşümleri ve birleştirmeler ile çok rahatlıkla yeni anadolu liselerinin açılabileceğini söyleyen Şimşek, “Tüm çözüm yollarını hem Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne hem Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğüne daha geçen yıldan ilettik. Sendika olarak bu yıl yaşanacaklara ilişkin öngörülerimizi, ve sorunların çözüm yollarını ilettik. Ancak yetkililerden vurdumduymazlık içerisinde”dedi ve seneye ortaokullardan 4+4+4 ve 5,5 yaşında ilkokula başlatma nedeniyle liselere 600 bin ile 800 bin arası fazla öğrencinin geleceğini sorunların daha da büyüyeceğini söyledi.
Velilerin ve öğrencilerin anadolu liselerini tercih etmesine karşın, MEB'in imam hatip ve kız meslek liseleri ısrarını anlamadıklarını belirten Şimşek, MEB'in ihalelerle atamalarla uğraştığını parasız, nitelikli, bilimsel eğitim talebini görmediğini ifade etti. Şimşek, yaşanan sorunların takipçisi olacaklarını belirterek, kamuoyu oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
"BÖYLE GİDERSE ÇOCUKLARI OKULDAN ALACAĞIZ"
Basın açıklaması sonrası isimlerini vermeyen öğrenci ve veliler Evrensel'e konuşarak yaşadıkları sorunlardan bahsetti.
Bir kız öğrenci, “Genellikle egolar çok geç geliyor. Dokuzda okuldan çıkıyorum. Durağa gelmem 21.15, ego 40-45 dakikada geliyor. Yenikent'te oturuyorum. Otobüse bindiğimizde sözlü tacize uğruyorum. Bu durumun değişmesini istiyorum. Gece eve gel, yemek ye, ders çalışmaya vakit kalmıyor”.
Konuşan veliler ise şöyle anlatıyor: "Çocuğumu almam için 45 dk otobüsle gelip, bir saatte eve dönüyorum. Bu halde çocuklar okuduğundan ne anlayacak”. “Servis şoförüyüm her gün kızımı okuldan almam mümkün olmuyor, otobüsle eve geliş saati 22.00. MEB'in, Valiliğin kararıymış madem öyle neden okul yapmıyorlar? Atanamayan bir sürü öğretmen var neden atamıyorlar?”. “Eve geliyorum, yemek yiyorum, daha ayaklarımı uzatmadan gelip okula çocuğumu alıyorum. Servise vermeyi düşündüm, en kısa mesafe 250 TL. Bizim eve daha fazla tutuyor, vermedim."
Okulda çalışan bir kadın işçi de evine gitmesinin 23.00'ı bulduğunu söyleyerek, "Çocuklarımın yüzünü göremiyorum. Aslında bu koşullarda çalışmak istemiyorum. Tam bir rezillik. Benim çocuğum da gece 23.00'da okuldan eve geliyor. Sabah ben bırakmazsam okula yetişemiyor. Gece bir saat durakta beklemek zorunda kalıyor. Çocuklar okula gitmek istemiyor. Özel okula gönderecek paramız da yok, bizi çok zorluyorlar böyle giderse çocukları okuldan alacağız" dedi.