24 Ekim 2019 14:34

İkinci yargı paketi yolda: Nafaka düzenlemesi de gündemde

Nafakanın sınırlandırılması ve "çocuk istismarcılarına af" olarak bilinen yasa değişikliğine ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı ikinci paketin kasım veya ocak ayında sunulması bekleniyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamındaki ilk paket olan, 39 maddelik yasa teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından, yoksulluk nafakasının sınırlandırılması ve kamuyounda "çocuk istismarcılarına af" olarak bilinen çocukların istismarcılarla evlendirilmesi durumunda cezayı ortadan kaldıran yasa değişikliğine ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı yaklaşık 30 maddelik ikinci paketin, Meclis takvimine göre Kasım veya 2020 yılı ocak ayında TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Öte yandan İzmir Barosu, "Yargı reformu adı altında getirilmeye çalışılan bu çağ dışı uygulamadan acilen geri dönülmeli" diyerek tepki gösterdi. Kadınlar, özellikle yargı paketinde yer alacağı belirtilen yoksulluk nafakası ve "küçük yaşta evlilik" ile ilgili düzenlemelere uzun zamandır tepki gösteriyordu.

5 ayrı paket halinde getirilmesi planlanan toplam 160 maddelik yargı paketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masasında. Erdoğan'ın onay vermesi halinde, 30 maddelik ikinci paket AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla Meclis'e sunulacak. Pakette, infaz, yoksulluk nafakası ve çocukların istismarcılarla evlendirilmesi durumunda cezayı ortadan kaldıran yasa değişikliği ile ilgili düzenlemeler yer alacak.

DHA'nın haberine göre, "terör suçları" başta olmak üzere, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, "devletin güvenliğine karşı suçlar", "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar", infaz indirimi kapsamı dışında kalacak.

YOKSULLUK NAFAKASI DA PAKETTE

Yoksulluk nafakasının sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemenin de ikinci yargı paketinde yer alması bekleniyor. Habere göre, nafakanın 2 yıldan az olmamak şartıyla evlilik süresi kadar nafaka verilmesi öngörülüyor.

Nafaka Hakkı Kadın Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu üyesi 196 kadın örgütü, 18 Ekim'de ortak bir bildirge yayımlayarak "Yargı reformu bahanesiyle kadın ve çocuk haklarının gasbedilmesine müsaade etmeyeceğiz!" demişti.

Nafaka konusunda hukukçular, kadın örgütleri ve muhalefet partileri de hükümeti uyarıp "Kadınların haklarından bir adım bile geriye atılmasına izin vermeyeceğiz." demişti. Öte yandan nafaka konusunda asıl mağduriyeti yaşayanların karar verilen nafakayı alamayan kadınlar olduğuna dikkat çeken hukukçular, erkeklerin iddia edilen mağduriyetlerine ilişkin ise bir veri bulunmadığına ve bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını söylemişti.

İZMİR BAROSU'DAN TEPKİ

İzmir Barosu ikinci yargı paketinde, "Çocuğun istismarcısıyla evlenmesi durumunda, cezanın ertelenmesi"ne ilişkin düzenlemenin de yer alacağı bilgisine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, uluslararası sözleşmelere aykırı olan bu düzenlemenin yasalaşması halinde, küçük yaşta evliliklerin meşrulaştırılmış olacağına dikkat çekildi.

"DÜZENLEME HAYATA GEÇERSE ÇOCUK VE KADIN HAKLARI GASBEDİLİR"

MA'da yer alan habere göre, böyle bir düzenlemenin cinsel istismar ve saldırı sanıklarına örtülü bir af getirilmesinin de önünün açılabileceğine vurgu yapılan açıklamada, "Çocuğun istismarcısıyla evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi istismara devlet eliyle izin verilmesidir. Çocuk istismarına devlet eliyle izin verilmesi, çocuk evliliklerinin artması, kadının yaşamı boyunca cinsel istismara uğraması, çocukların köleliğe mahkûm edilmesi, çocukların eğitim ve sağlık haklarının ellerinden alınması, çocukların ve kadınların cinsel, fiziksel, duygusal, ekonomik şiddet görmelerinin Devlet eliyle önünün açılması ve yasal zemininin oluşturulması, çocuk ve kadın haklarının gasp edilmesi ve tecavüzcünün aklanması gibi pek çok sorunun yaşanacak" denildi.

"ÇAĞ DIŞI UYGULAMADAN ACİLEN DÖNÜLMELİ"

Açıklamada son olarak, "Bu düzenleme ayrıca mağdurların çaresizliklerinden yararlanarak rızalarını alacak olmalarından kaynaklı aynı zamanda bir suçtur. Yargı reformu adı altında getirilmeye çalışılan bu çağ dışı uygulamadan acilen geri dönülmeli, ‘Çocuğun istismarcısıyla evlendirilmesi’ söylemi bir daha dile getirilmemek üzere derhal ülke gündeminden kaldırılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onay vermesi halinde ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de taslak metninin son şeklini görmesinden sonra muhalefet partilerinin görüşüne sunulacak. Paketin, kasım ayı ya da 2020’nin ocak ayında Meclis takvimine göre TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kırklareli'nin Teke Deresi, atıklarla 'beyaz ve gri' renge büründü

SONRAKİ HABER

Iraklılar yeniden sokağa çıkmaya hazırlanıyor, polis "kırmızı alarm"da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa