Almanya'nın NATO'ya sunduğu "güvenli bölge" önerisi karşılık bulmadı
Almanya’nın Türkiye-Suriye sınırına “güvenli bölge” önerisi karşılık bulmadı. Türkiye ile NATO ilişkisinin nasıl seyredeceğine ilişkin tartışmalar da sürüyor.
Fotoğraf: AA
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Almanya’nın NATO’ya yaptığı Türkiye-Suriye sınırına “güvenli bölge” önerisi karşılık bulmadı. Türkiye-NATO ilişkilerinin bundan sonra nasıl devam edeceği konusunda değişik görüşler öne sürülürken, Türkiye ile NATO ilişkisinin krizde olduğuna dikkat çekildi.
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in (AKK), Türkiye-Suriye sınırına uluslararası güvenlik koridorunun oluşturulması konusunda yaptığı öneri NATO savunma bakanları toplantısında gereken desteği görmedi. Toplantıya katılan birçok NATO üyesi ülkenin savunma bakanı öneriyi “anlamlı” bulduğunu belirtirken, önceden yeteri kadar bilgilendirilmediklerinden şikayetçi oldular. Bu nedenle de hiçbir ülkenin açıktan Almanya tarafından önerilen “uluslararası güvenli bölge” önerisine destek vermediği ifade edildi. Söz alan birçok ülkenin savunma bakanı Almanya tarafından gündeme getirilen önerinin hayat bulmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. Bunda Türkiye ile Rusya arasında sağlanan Soçi Mutabakatı’nın da etkili olduğu dile getirildi.
ALMAN BASININDA YER ALDI
Alman basınında konuyla ilgili yer alan haberlerde, bakanların AKK’nin önerisini “Cesaret verici” buldukları ileri sürülürken, IŞİD ile mücadelenin ise her alanda sürdürülmesi konusunda görüş birliğine vardılar. Bild gazetesinde yer alan haberde, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar da, öneriyle ilgili olarak Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer ile görüşmeye açık olduğunu gösterdi. Ancak, her iki bakan arasında doğrudan bir görüşmenin olup olmadığı bilinmiyor. Almanya’nın yaptığı öneri şimdilik rafa kaldırılırken, NATO’nun uzun vadeli olarak gelişmeleri takip etmesi gerektiği üzerinde duruldu. Bu nedenle doğrudan Suriye’deki gelişmelere müdahale edilmemesi konusunda uzlaşmaya varıldı.
TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİSİ
Almanya’nın yaptığı “güvenli bölge” önerisinin karşılık bulmadığı toplantıda, Türkiye-NATO ilişkilerinin bundan sonra nasıl devam edeceği konusunda ise değişik görüşler öne sürüldü. Türkiye ile NATO ilişkisinin krizde olduğuna dikkat çekiliyor. Her ne kadar NATO savunma bakanları toplantısında Türkiye’nin Rusya ile girmiş olduğu yakın ilişki açıktan tartışma konusu yapılmazken, pek çok ülkenin bu konuda rahatsız olduğu da belirtiliyor.
Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalesini sert şekilde eleştiren hükümet ortağı Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, “Her ülke kendisi NATO’nun parçası olabildiğini ve olmak istediğini gözden geçirebilir. Bu şu anda Türkiye için geçerli” dedi. NATO üyesi ülkelerin sadece ortak değerleri savunma değil aynı zamanda Uluslararası hukuka uyma zorunluluğunun olduğunu ifade eden Mützenich, “Türkiye konusunda şüphelerim artıyor. Bunu sadece Rusya’dan S-400’lerin satın alınması bağlamında söylemiyorum” dedi.
ALMAN ORDUSU TÜRK ASKERİNİ EĞİTİYOR
NATO’da “Barış Pınarı” harekatı nedeniyle Türkiye’ye karşı etkili önlemlerin alınmasını talep eden Almanya’nın, Türk askerlerini eğitme planına ise devam ettiği ortaya çıktı. Federal Savunma Bakanlığı sözcüsü tarafından Redaktions Netzwerk Deutschland’da (RND) yapılan açıklamada, “NATO ortaklığı çerçevesinde asker eğitimi düzeyinde süren iş birliğinde bir değişiklik yok. NATO üyesi Türkiye de düzenli olarak Alman Ordusu’nun verdiği eğitim programlarına katılıyor” denildi. Almanya’nın Hamburg ve diğer kentlerinde Alman Ordusu tarafından verilen eğitim programlarına 2017’den bu yana ne kadar Türk askerinin katıldığı konusunda ise bir bilgi verilmedi.
MAAS, TÜRKİYE’YE GELİYOR
Öte yandan Türkiye’nin Suriye’ye yönelik askeri operasyonunu sert bir şekilde karşı çıkan, bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıktan eleştirilen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, temaslarda bulunmak üzere cumartesi günü Türkiye’ye gidecek. Sosyal medya üzerinden ziyaret hakkında bilgi veren Maas, ziyaret sırasında mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, sivillerin korunması, sığınmacıların uluslararası haklarını görüşeceklerini duyurdu. Görüşme sırasında ayrıca IŞİD saflarına katılan Alman vatandaşlarının geri alınmasının da gündeme gelmesi bekleniyor. Maas’ın bu açıklamasına yine sosyal medya üzerinden yanıt veren Çavuşoğlu ise, “Sevgili Haiko Maas, Türkiye’ye yapacağın ziyaretten memluk duyduk. Her zaman kapımız açık. Ancak Türkiye’ye ders vermek isteyenler aynı şekilde cevap alacaklarını hesaba katmalılar” dedi. Sosyal medyada yapılan bu tartışmanın her iki bakanın görüşmesine de yansıması bekleniyor.