25 Ekim 2019 09:52

Türk-İş'ten vergi düzenlemesi talebi: Asgari ücretten alınan vergi kaldırılmalı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu vergi düzenlemesiyle işçiler lehine iyileştirme yapılması talebinde bulundu.

Türk-İş logosu

Paylaş

Türk-İş, “Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı”na ilişkin yaptığı açıklamada, emekçiler lehine bazı düzenlemeler talep etti. Asgari ücretliden alınan verginin kaldırılması ve temel tüketim kalemlerinin vergilerinde indirim istenilen açıklamada, çeşitli öneriler sıralandı.

Türk-İş Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada, konuya ilişkin bir yazının Hazine ve Maliye Bakanlığına, siyasi parti grup başkan vekillikleri ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına gönderildiği açıklandı. Türkiye’de gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücretli emekçilerin oluşturduğu belirtilen açıklamada, emekçilerin üzerinde doğrudan gelir ve kazanç üzerinden alınan ve dolaylı olarak mal ve hizmet alımında yapılan harcamalardan kaynaklanan vergilerin yükü bulunduğu ifade edildi. Vergi adaleti konusunda atılan adımların olumlu karşılandığı belirtilen açıklamada, ancak doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olan işçileri, işverenler ile aynı oranlarda vergilendirmek haksız ve adaletsiz bir uygulama olduğu ifade edildi.

İŞÇİ 12 AY ÇALIŞIYOR, 3 AYLIK ÜCRETİ VERGİYE GİDİYOR

Ücretlilerin üzerindeki vergi yükünün ağırlığı ve olumsuz etkisinin işçinin eline geçen net ücretin, vergi kesintileri nedeniyle, yılbaşına göre geçen sürede giderek gerilemesi olduğu kaydedilen açıklamada, “Ücretli çalışanın bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücü gerilerken öte yandan artan vergi oranı nedeniyle net ücreti azalmaktadır” denildi.

Aylık brüt geliri 4 bin 500 TL olan bir işçinin 2019 yılında gelir ve damga vergisi toplamı olarak 9 bin 359 TL ödediği ifade edilen açıklamada, “Diğer bir ifadeyle, 12 aylık çalışmasıyla elde ettiği net gelirin yaklaşık 3 aylık karşılığı kadar vergi ödemek yükümlülüğüyle karşı karşıya kalmaktadır. Asgari ücretli bile, yılın sonlarına doğru yüzde 15’lik dilimden yüzde 20’lik dilime geçiş yapmaktadır. Vergi düzenlemesi ile bu tutar 2 bin 20.90 TL’ye yükseltilmekte ve fakat yılın ilk ayına göre, vergi nedeniyle yine de ücreti gerilemektedir” denildi.

Asgari ücretten alınan verginin kaldırılması talebinin vurgulandığı açıklamada, “En az geçim indirimi” uygulamasıyla da, belirlenecek tutarın üzerinde bir gelir elde edilmesi sonrasında vergilendirmenin başlaması önerildi. Türk-İş tarafından sıralanan diğer öneriler ise şöyle;

  • En düşük gelirli kesimlerin tasarruf yapabilir duruma gelmeleri için tüketim vergi yükünün (dolaylı verginin) azaltılması,
  • Özellikle istihdamı teşvik etmeye yönelik olmak üzere çalışanlarda konut grubuna giren elektrik, su, doğal gaz gibi ürünlerin KDV oranlarının tüketim seviyelerine göre farklılaştırılması,
  • Düşük gelirli hane halkının tüketiminde önemli payı olan gıda ve alkolsüz içecekler, eğitim, sağlık ile giyim ve ayakkabı grubu için halen indirimli vergi oranı uygulanmaktaysa da düşük gelirli ailelerin tüketim vergi payını azaltmak için bu oranın daha da aşağıya çekilmesi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

HDP: Kürtlerin dahil edilmediği bir Suriye Anayasası demokratik olmaz

SONRAKİ HABER

Samsun Su Zammı Geri Alınsın Platformundan eyleme çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa