25 Ekim 2019 23:15

Tayeks’te işçiler kötü koşullara karşı sendikalaşma mücadelesi veriyor

Bolu'da kurulu Tayeks tekstilin işçileri, insanca ücret ve çalışma koşulları talebiyle TEKSİF’te örgütlenmeye başladı. İşçiler, patronun sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı kurduğunu söyledi.

Tayeks’te işçiler kötü koşullara karşı sendikalaşma mücadelesi veriyor

ARŞİV | Fotoğraf: DHA

Çağlar KAZAK
Bolu

Krizle birlikte iğneden ipliğe gelen zamlar her geçen gün emekçilerin belini bükerken, işçiler arasında bu gidişata itirazlar da yükseliyor. İtirazların yükseldiği yerlerden biri de Bolu’da yaklaşık 1200 işçinin çalıştığı Tayeks fabrikası. Tayeks işçileri insanca bir ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle sendikalaşma çalışması başlattı. TEKSİF’te örgütlenmeye başlayan işçiler, fabrika yönetiminin ise sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı kurduğunu ifade etti.

9 yıldır Tayeks’te çalışan bir işçi, aldıkları asgari ücretin hiçbir şeye yetmediğini ifade etti. Emekliliklerini ve çocuklarının geleceklerini düşündükleri için sendikalı olmak istediklerini dile getiren işçi, “İlk başta sendikaya sıcak bakmıyordum. Ama daha sonra düşününce sendikalı olmak gerektiğini anladım. Mayıs ayından beri yüzlerce arkadaşımız sendikaya üye oldu. Bir ay öncesine kadar süreç gayet olumlu ilerledi. Son bir ayda üzerimizdeki baskı arttı. Şefinden müdürüne kadar bizi korkutmak için fabrikanın kapanacağı, sendikaya üye olmanın işçilerin sicillerine işleyeceği ve bu durumdan çocuklarının da etkileneceği dahi söylendi. İşçiler nezdinde sendikanın ve sendikalı olmanın itibarı zedelenmeye çalışıldı” dedi. Baskıların bunlarla da sınırlı kalmadığını söyleyen işçiler, sendikaya üye olan işçilerin tamamının işten çıkartılacağı, daha sonrasında ise hiçbir yerde iş bulamayacakları gibi söylentilerin havada uçuştuğunu ifade etti.

İŞÇİLER İSTİFA ETTİRİLİYOR

İşçilerin üzerinde durduğu ve en çok rahatsız oldukları mesele ise müdürlerin işçileri tek tek görüşmeye çağırarak işçileri sendikadan istifaya zorlaması. Yöneticilerin, işçilerin telefonlardan e-devlet sistemine girdiklerini belirten bir işçi, “Sendikaya üye olup olmadığımızı kontrol ediyorlar. Eğer işçi sendikaya üye olmuşsa istifa ettiriliyor. Ustabaşılar fabrikada gezip yüksek sesle ‘Sendikayı asla bu fabrikaya sokmayacağız, bu işe kalkışanlar kapının önüne konacak’ şeklinde tehditler savuruyor. Öncü işçilerin isimleri tuvaletlere, kapılara ağır hakaret içeren küfürlerle yazılıyor. Konuyu yönetimle konuştuğumuzda duvarları boyatacağız, bu işlerin önüne geçeceğiz dediler ama yazılan yazılar halen duruyor” diye konuştu.

Tayeks işçileri fabrika yöneticilerinin sendikadan istifa ettirmeyi başardıkları işçileri otellerde yemeğe götürdüklerini söylüyor. Bir işçi, “Sendikalı sendikasız işçi ayrımı yaparak işçilerin birliğini bozmaya çalışıyorlar” dedi.

SENDİKANIN ADININ GEÇMESİ BİLE İŞE YARADI

Öte yandan işçiler sendikanın adının geçmesiyle bile fabrikada kısmi iyileştirmeler yaşandığının da altını çizdi. Sendikaya üye olma süreci başlamadan önce olmayan kırtasiye ve erzak yardımlarının şu anda verilmeye başladığını belirten bir işçi, “Fabrika servisi kısa bir zaman önce 1 saat erken gelmeye başladı ve 1 saate yakın fabrikada beklemiyoruz artık. Sendikanın bir diğer etkisi de zorunlu mesailer konusunda oldu. Eskiden mesaiye kalmak mecburiydi. Kimse ben kalamam işim var diyemiyordu. Ancak şu an çok rahat bir şekilde zorunlu mesaiye kalmıyoruz” diye konuştu.

İşçilerin çözülmesini istedikleri sorunlardan en önemlisi de ücretin yetersiz olması. Bir günlük işçi ile yirmi yıllık işçinin de asgari ücret aldığını ifade eden işçiler, ücretlerin artırılmasını talep ediyor.

Bu baskılara rağmen anayasal haklarını kullanmaktan geri durmayacaklarını ifade eden işçiler, “Mücadele etmeye devam edeceğiz. İnsanca çalışmak ve insanca yaşamak için sendikalı olmamız gerektiğinin bilincine vardık. Umarız tüm işçiler bunun farkına varır” diyor.

İŞÇİLERİN BÖLÜMLERİ DEĞİŞTİRİLİYOR

Sendikaya üye olan işçilere yönelik uygulamalardan biri de bölümlerinin değiştirilmesi. Bir Tayeks işçisi durumu şöyle anlatıyor: Bilmediğimiz makinelerde çalıştırılmaya zorlanıyoruz. Tabii bu bir performans düşüklüğüne yol açıyor ve işçilerin işten çıkartılması için ortam hazırlanmış oluyor. Geçtiğimiz günlerde bu bölüm değişikliğinden kaynaklı olarak bir kadın işçi iş kazası geçirdi ve parmağında kesik oluştu. Bıçaklı makinelerde bir işçinin çalışabilmesi için 15 günlük bir eğitim alması gerekiyor ama kafalarına göre bölümler ve makineler değiştiriliyor.

Evrensel'i Takip Et