EMEP: Krizin yükü halka fatura ediliyor; bu faturayı ödemeyeceğiz
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, vergileri artıran yasa teklifi ve 2020 bütçesi ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan | Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan vergileri artıran yasa teklifi ve 2020 bütçesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada krizin yükünün halka fatura edildiğini vurgulayarak; “Bu faturayı ödemeyeceğiz” dedi.
AKP’nin ekonomik krizin ve savaşçı politikaların faturasını, vergi yükünü artırarak halka kesmenin hazırlığı içerisinde olduğunu belirten Doğan; “Üstelik bu yükü halka ‘vergide adalet sağlanacak’ yalanıyla pazarlamaya çalışıyor. ‘Lüks konutlarda emlak vergisini artırıyoruz’, ‘Taşınmaz mallarda değer artışı için rant vergisi getiriyoruz’ diyerek bir yanıyla zenginlik ve lüks vergilendirilir gibi görünürken, asıl yükü emekçilerde olan dolaylı vergiler ve gelir vergileri arttırılmaktadır. Diğer yandan da şirketlerin ödeyeceği kurumlar vergisi düşürülmekle kalmayıp, sonraki düzenlemeler için Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir. Bu yetkinin sermaye lehine kullanılacağından da hiç şüphe yoktur. Oysa asgari ücretle çalışan işçiler dahil olmak üzere, ücretli çalışan işçiler, memurlar altıncı, yedinci aylardan itibaren artan vergi dilimine girerek daha çok gelir vergisi ödemektedir. Kurumlar vergisinin oranının düşürülmesi vergide adaleti sağlamaz aksine vergide adaletsizlik daha çok artacaktır. Bu durumda yine çok kazanan az vergi ödeyecektir” dedi.
‘EMEKÇİYE YÜZDE 3-4 ÜCRET ARTIŞINI REVA GÖRENLER İŞSİZLİK FONUNU YAĞMAYA AÇIYOR’
Emekçiye yüzde 3-4'lük ücret artışını reva gören, doğalgazdan elektriğe pek çok hizmeti ve temel tüketim mallarını yüzde 40-50 gibi yüksek oranda zamlandıran iktidarın, Saray için resmi ödenek ve örtülü ödenekler adı altında hesabının tutulmakta güçlük çekilen milyarlarca liradan kaçınmadığını ifade eden Doğan şunları söyledi:“Yine aynı anlayış tekellere vergi istisnaları, indirimler, teşviklerin yanı sıra istihdamı teşvik adı altında işçinin alın teriyle oluşturulan işsizlik fonunu daha çok yağmaya açmıştır. Cumhurbaşkanlığına 80 milyon TL’ye süper lüks 4 araç alındığı haberlerinin üzerinden bir ay geçmeden ikisi yüksek güvenlikli 22 binek araç ve ayrıca 26 araç alınmaktadır. 2018’de 845 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği, 2019 yılında yaklaşık 6 kat artarak 4 milyar 805 milyon liraya çıkarılırken, 2020 yılı için 5,5 milyar lira olarak hesaplanmaktadır.”
‘KRİZİN FATURASINI ÖDEMEMEK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’
Hazırlıkları yapılan 2020 bütçesi ve vergi paketinin, ekonomik krizin ve savaşçı politikaların yarattığı yükü emekçilere yıkmanın paketi olduğunu vurgulayan Doğan, “Bu yükün emekçiler tarafından taşınması kabul edilemez. Krizin faturasını ödememek, insanca yaşama ve çalışma koşulları için mücadele edeceğiz” dedi. Doğan, mücadelenin taleplerini ise şöyle sıraladı:
- Asgari ücret vergi dışı bırakılsın.
- İşçiler, emekçilerden artan oranda vergi alınmasına son verilsin.
- Dolaylı vergi yükü kaldırılsın.
- Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın.
- Savaşa değil eğitim ve sağlığa bütçe ayrılsın. (HABER MERKEZİ)