Cumartesi Anneleri'nin 761. buluşması: Çocukluğum dedemi aramakla geçti
Abdülkerim Yurtseven’in torunu Emrah Yurtseven: Çocukluğum onu aramakla geçti. 2003 yılında davayı AİHM’ye taşıdık. Burada etkin soruşturma yürütülmediği için Türkiye mahkum edildi.
Fotoğraf: Cumartesi Anneleri
Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini ve faillerin cezalandırılmasını isteyen Cumartesi Anneleri eylemlerinin 761’inci haftasında Hakkari Yüksekova’da gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan 73 yaşındaki Abdülkerim Yurtseven, 18 yaşındaki Mikdat Özeken ve 13 yaşındaki Münür Sarıtaş’ın akıbetlerini sordu.
Açıklamada konuşan gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, Yüksekova’ya bağlı Ağaçlı köyüne düzenlenen baskında Abdülkerim Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münür Sarıtaş’ın askerler tarafından gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınanların akıbetini sormak için tabura giden ailelerin Mikdat’ı kanlar içinde gördüğünü belirten Ocak “Ailelere ilk olarak ‘24 saat gözaltında tutulacakları’ söylendi. Ancak daha sonra ailelere ‘Kimseyi gözaltına almadık, bir daha buraya gelmeyin’ denildi. Ailelerin yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kaldı” diye konuştu. Ocak, gözaltı işlemini gerçekleştirenler arasında bulunan itirafçı Kenan Bilgiç’in anılarını yazdığı kitapta hem gözaltı işlemini hem de gözaltına alınan 3 kişinin öldürülüp kendi kazdıkları mezarlara gömüldüğünü anlattığını belirten Ocak “Tanıklara ve itiraflara rağmen sorumlular hakkında açılan dava beraatla sonuçlandı” dedi.
ONLARCA TANIĞA RAĞMEN
Abdülkerim Yurtseven’in torunu Emrah Yurtseven, onlarca köylünün gözleri önünde gözaltına alınan dedesinin gözaltına alındığının yıllarca reddedildiğini söyledi. Dedesi gözaltına alındığında 4 yaşında olan Yurtseven “Çocukluğum onu aramakla geçti. Hiçbir zaman yılmadık, davamızın peşinde olduk. 2003 yılında davayı AİHM’ye taşıdık. Burada etkin soruşturma yürütülmediği için Türkiye mahkum edildi. Buna rağmen etkin bir soruşturma başlatılıp, sorumlular cezalandırılmadı” dedi.
"CUMARTESİ ANNELERİNİN ETKİSİ BÜYÜK"
Şubat ayından bu yana kendisinden haber alınmayan ve geçtiğimiz hafta Ankara Emniyet Müdürlüğünde olduğu ortaya çıkan Mustafa Yılmaz’ın eşi Sümeyye Yılmaz gönderdiği mektupla sevincini Cumartesi Anneleriyle paylaşmak istediğini söyleyerek “Eşimin hayatta olduğunu öğrendim ve bunda Cumartesi Anneleri’nin etkisinin çok değerli olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. (İstanbul/EVRENSEL)